REVIEW Razer Opus X, căști accesibile cu Active Noise Cancelling

REVIEW Razer Opus X, căști accesibile cu Active Noise Cancelling

Scris de | 30 septembrie, 2021

Poate una dintre cele mai importante dezbateri despre căștile cu ANC este de fapt despre preferințele fieăruia. Poți să mergi pe un model over-ear sau in-ear, fiecare având calitățile și defectele sale. Situația este una cât se poate de subiectivă și astăzi vorbim despre o soluție over-ear de la Razer, care nu este neapărat una dedicată gamingului, deși este produsă de compania americană care este un jucător consacrat pe acest segment.

Și trebuie să încep prin a specifica prețul acestui headset, care nu este deloc unul prohibitiv pentru un device care livrează o performanță ANC bună, și anume aproximativ 540 de lei. Căștile sunt disponibile la majoritatea retailerilor din România și reprezintă varianta mai „de buget” a lui Razer Opus, un alt headset ecelent care e disponibil pe piață la un preț destul de atractiv pentru ceea ce oferă.

Razer Opus X: Design

Să revenim însă la Opus X și la ce fac ele bine. Una dintre primele diferențe pe care le-am observat față de „fratele” lor mai mare este lipsa unei carcase de transport din interiorul cutiei. Am apreciat mereu producătorii care oferă și o modalitate elegantă de transport pentru căștile lor, însă aici lipsa ei este justificată de economia realizată pentru comercializarea lui Opus X la un prag inferior de preț.

Un alt lucru care îmi place destul de mult la Opus X este mărimea cupelor, care se potrivesc perfect pe urechile mele. Desigur, poate pentru alte persoane nu va însemna neapărat un „match made in heaven”, însă din punctul meu de vedere ele sunt destul de mici încât să nu deranjeze atunci când le ții la gât, în repaus, sau atunci când vrei să le iei cu tine pe undeva și trebuie să le găsești un loc în bagaj. Am văzut căști over-ear cu ANC mai scumpe și mai mari în dimensiuni ca Opus X, și nu neapărat la fel de bune.

Nefiind neapărat un fan al headseturilor over-ear, Opus X mi-a arătat că e posibil să ai un sunet mai mult decât decent fără să existe compromisul cu dimensiunile sau cu circumferința bureților. Designul este foarte interesant, fresh, tineresc, iar căștile punctează foarte bine și la capitolul confort. La fel, unele headseturi pot deveni incomod de purtat după ce trec mai multe ore de utilizare, însă în acest caz experiența este cumva mai naturală.

Razer Opus X: ANC & Sunet

Și pentru că vorbim de căști cu Active Noise Cancelling, a trebuit să testez și „Gaming Mode”, așa cum este denumit modul care reduce cât se poate de mult zgomotul ambiental și care oferă și un boost conexiunii la telefon, laptop sau PC în ceea ce privește latența. Din nou, bureții își fac foarte bine treaba în ceea ce privește izolarea fonică, iar ANC-ul preia restul de treabă. Într-adevăr, atunci când asculți muzică la un volum mai ridicat lumea exterioară dispare și poți, în final, să fii singur cu gândurile tale. Și nu o spun doar așa, Opus X au fost testate într-unul dintre cele mai gălăgioase medii cunoscute de om: o redacție de presă.

În ceea ce privește sunetul, vorbim aici tot de o opinie personală și cât se poate de subiectivă. Echilibrul între joase și înalte este clar punctul forte și nu este nevoie să faci prea mult tweaking din aplicația de iOS sau Android. Iar bass-ul este fix ceea ce trebuie: nici prea puțin pronunțat încât să simți că știrbește din „puterea” melodiei dar nici prea pronunțat, încât să te ia durerea de cap după câteva minute de ascultat. Pe scurt, Razer a nimerit balansul potrivit, iar asta se simte foarte bine și în timpul sesiunilor mai lungi de gaming, acolo unde vei sta perioade îndelungate cu headset-ul la purtător.

Razer Opus X: Conectivitate

Aici ne lovim de încă o deosebire pe care Opus X o are față de Opus. Conexiunea pe jack audio nu există în cazul căștilor cu preț mai mic, însă standardul Bluetooth 5 din dotare oferă o opțiune care ajută destul de mult la consumul mai redus de baterie. Iar în ceea ce privește stabilitatea ei, nu am absolut nici un motiv de a mă plânge. Bateria, la rândul ei, se încarcă prin intermediul unei mufe USB-C și cu ajutorul cablului de încărcare inclus în pachet.

Tot pe partea cu portul de încărcare regăsim și butoanele care controlează volumul, ANC-ul sau chiar și Quick Attention Mode. Cel din urmă poate fi apăsat printr-o apăsare scurtă a butonului „Power” și este foarte folositor atunci când ai nevoie de zgomotul din jur, de exemplu atunci când traversezi strada sau când oprești la cafeneaua preferată pentru un americano.

Concluzia connect

Razer Opus X sunt o pereche de căști care mi-a lăsat o impresie foarte bună. Dacă am fost mulțumit de tot ceea ce înseamnă sunet, baterie (durata unui ciclu de încărcare îți oferă câteva zile bune de utilizare normală, trei zile în cazul meu cu ANC ON) ANC și design, Opus X prezintă și garanția de calitate și „gaming oriented” pe care numele Razer o aduce după sine.

Pentru prețul destul de mic la care se comercializează, pot merge într-atât de departe să spun că Opus X reprezintă un best-buy pe segmentul său de preț. Dacă ai nevoie de un headset care să arate foarte bine, să fie comod și să poată fi folosit și la gaming, dar și în metrou sau avion, Razer Opus X s-ar putea traducere printr-o alegere foarte inspirată.