REVIEW BenQ MOBIUZ EX3415R – Monitorul curbat pentru simracing

REVIEW BenQ MOBIUZ EX3415R – Monitorul curbat pentru simracing

Scris de | 14 octombrie, 2021

În luna martie a acestui an, BenQ anunța lansarea lui Mobiuz EX3415R, un monitor curbat, construit special pentru simracing. A trecut puțin mai mult de jumătate de an de la acel moment, și EX3415R a ajuns și pe mâinile noastre (sau, mă rog, pe birourile noastre, ca să fim mai exacți) și l-am trecut prin toate scenariile de utilizare – la birou, pentru gaming și pentru productivitate.

BenQ MOBIUZ EX3415R este unul dintre cele mai mari monitoare care s-au aflat în redacția connect, având o diagonală de 34 de inci, cu o curbură a ecranului de 1900R. Formatul imaginii este de 21:9 și rezoluția urcă până la 3440 x 1400 de pixeli. Până să vorbim însă de calitatea imaginii și cum se comportă în principala activitate pentru care a fost conceput acest monitor, facem un mic pitstop la capitolele design și instalare.

Design și instalare

În cutie găsești, pe lângă monitor în sine, două cabluri de conectare HDMI la HDMI și DisplayPort la DisplayPort, pentru a-ți fi ușor să te conectezi la o sursă indiferent de porturile pe care le are și o telecomandă. Apropo de porturi, pe spatele lui Mobiuz EX3415R se află, ascunse în spatele unui capac, două porturi HDMI 2.0, un DisplayPort, un USB Type B (Upstream) și două USB 3.0. Da, știu la ce te gândești, lipsește portul HDMI 2.1, pe care îl utilizează noile console PS5 și Xbox Series X, însă cum vorbim aici de un monitor de gaming, rezoluția 8K oricum nu poate fi atinsă și nici nu ar fi utilă neapărat pentru jocurile pe care le vei rula în mare parte aici.

Instalarea este suficient de simplă, și se realizează în doar 1-2 minute, iar standul este extrem de solid și destul de gros. Monitorul în sine are un design foarte frumos, cu un spate de nuanță argintie, ce are logo-ul MOBIUZ plasat pe partea stângă, în timp ce în zona superioară se observă difuzorul cu sunet by TreVolo. Pe față vei observa și un buton special pentru activarea HDRi-ului, o tehnologie pe care BenQ o folosește pe majoritatea monitoarelor sale de top, și unde „i”-ul de la final vine de la „Intelligence”. Practic, BenQ spune că această tehnologie, care se traduce printr-un senzor mare care poate fi văzut în mijlocul părții de jos a monitorului, este capabilă să detecteze lumina camerei în care te afli și să ajusteze setările unui joc sau ale unui film în timp real.

Sunetul este de altfel un atu excelent al acestui monitor, provenind din două difuzoare a câte 2W fiecare și un woofer de 5W. Este destul de puternic cât să nu ai nevoie de boxe, este clar și ai și opțiunea de a alege dintre mai multe profiluri de sunet diferite: FPS, RCG (Racing Game), SPG (Sports Game), Cinema sau Pop/Live pentru diferitele scenarii de utilizare. De asemenea, ai și un headphone jack pentru cazurile în care nu vrei să audă și alte persoane din cameră focurile de armă sau motoarele turate ale mașinilor.

Primul lucru pe care ți-l recomand să îl faci odată ce scoți monitorul din cutie și îl instalezi este să cauți un videoclip cu diverse scenarii de imagine pe YouTube, preferabil în 4K și să te joci cu telecomanda din cutie prin setările monitorului, pentru că deși este calibrat destul de bine din fabrică, vei vedea diferențe majore între modurile de imagine pentru tipuri de joc diferite. Spre exemplu, modul de imagine pentru jocuri de curse este, by default, la o luminozitate destul de scăzută, astfel că atunci când am jucat F1 2020, a trebuit să creștem simțitor acest aspect.

Din telecomandă poți schimba și profilurile de sunet, și cele de imagine, și evident poți intra în meniu. OSD-ul este disponibil într-o mulțime de limbi, inclusiv în română, și este ușor de navigat, permițându-ți să schimbi aspecte precum Color Vibrance-ul, luminozitatea și alte setări foarte rapid.

Imagine

De mult timp nu am văzut un monitor atât de versatil din punct de vedere al imaginii precum acest MOBIUZ EX3415R. Panoul este IPS și are o luminozitate de 200 de niți, care urcă la 400 de niți cu HDR-ul activ și are un strat anti-glare aplicat peste, astfel că poate fi utilizat și cu lumină naturală care „bate” în el, în să nu îți recomanda sta, bineînțeles. Vine cu certificare HDR 10 și un contrast nativ de 1000:1, care se observă cel mai bine atunci când urmărești un film sau un serial cu scene întunecate sau te joci un joc cu aceleași caracteristici – spre exemplu, o hartă de noapte pe Call of Duty. Acoperă 98% din gama de culori DCI P3, și are nu mai puțin de 11 profiluri diferite, de la unele calibrate pentru RPG-uri până la unele calibrate pentru filme (Cinema HDRi) sau chiar e-book-uri, în alb-negru (M-Book).

Cum am spus, rata de refresh urcă până la 144Hz, însă asta doar dacă folosești DisplayPort-ul, pentru că prin HDMI rata de refresh urcă doar până la 120Hz. Asta te va ajuta mai ales în jocurile de curse, unde ai nevoie de o rată de refresh destul de ridicată, dar în același timp nu e nevoie să depășească 120Hz.

Cât de importantă este optimizarea?

Problema mea cu monitoarele ultrawide este acest format, de 21:9, care favorizează mai degrabă multitasking-ul, fie prin împărțirea ecranului în două sau chiar în trei ferestre diferite. De-aia am considerat mai tot timpul monitoarele ultrawide ca fiind excelente pentru un anumit lucru, mai degrabă decât all-roundere, device-uri utile pentru tot felul de task-uri. Și într-adevăr, dacă vrei spre exemplu să editezi un clip și să ai pornit Spotify-ul sau un video pe YouTube cu un tutorial pornite în același timp, acest monitor îți va oferi un spațiu mai mult decât suficient pentru a te descurca cu asta.

Însă, în cazul în care vrei să te joci un joc – și vei vrea, pentru că până la urmă, MOBIUZ EX3415R este un monitor de gaming, îți recomand să verifici înainte dacă este optimizat pentru monitoarele ultrawide. O poți face pe acest site, ca să vezi dacă jocul pe care vrei să îl joci are optimizare nativă, parțială, necesită unele setări sau aceasta lipsește cu desăvârșire. Noi am încercat trei titluri diferite pe acest monitor, F1 2020, FIFA 22 și Mortal Kombat 11, iar dintre acestea cel mai bine s-a văzut, spre surpriza noastră… Mortal Kombat 11. Acesta din urmă este ultimul care are optimizare nativă pentru monitoarele ultrawide și formatul 21:9, în timp ce în FIFA imaginea a fost deformată și jucătorii transformați într-o variantă a lui Ronaldo (seniorul), de pe la finalul carierei sale, până când am schimbat puțin setările.

În F1 2020, genul de joc pentru care este construit monitorul, e nevoie de ceva reglaje, și chiar și atunci jocul nu îți permite să îți muți HUD-ul unde vrei tu pe ecran, și celelalte elemente grafice, cum ar fi minimap-ul și clasamentul cursei nu sunt nici ele perfect vizibile. Din punct de vedere grafic însă, cam orice joc arată foarte bine, deși unele dintre ele au nevoie de o personalizare a setărilor pentru a atinge nivelul dorit de culori și detalii. Și nici experiența de a juca un racing game pe un astfel de ecran nu poate fi ignorată, oferind o senzație mai imersivă decât cea pe care o ai pe un monitor cu ecran plat.

În fine, monitorul are o gamă largă de mișcări posibile – pe verticală, poate fi înclinat sau ridicat și se poate roti stânga-dreapta la un unghi de 15 grade. E suficient, mai ales că oricum vrei să fii poziționat mai tot timpul central față de acest monitor, însă e bine să știi că dacă vrei să joci ceva cu un prieten, veți putea vedea amândoi foarte bine din unghiuri diferite.

Concluzia connect

BenQ MOBIUZ EX3415R nu este un monitor ieftin – pe site-ul BenQ este indicat un preț de 999 de dolari. Totuși, este unul dintre cele mai bune monitoare curbate de gaming pe care le poți cumpăra, mai ales dacă ești fan al jocurilor de curse și poate ai și un setup dedicat acestui lucru acasă, cu un volan, pedale, poate și un scaun special. Într-adevăr, dacă joci mult Forza Horizon 4 (în curând 5), F1 2021, Dirt 5 sau alte jocuri de curse, acest monitor merită luat în calcul, iar multitudinea de opțiuni de imagine și sunet pe care le are îl fac extrem de versatil și pentru muncă și chiar și pentru vizionarea de conținut.

Plusuri

  • Design elegant și foarte solid, multiple opțiuni de mișcare.
  • Versatilitatea imaginii, care poate fi modificată în aproape orice mod îți dorești.
  • Funcția HDRi.
  • Sunetul „made by treVolo”.

Minusuri

  • Nu toate jocurile sunt optimizate pentru monitoare ultrawide.
  • Calibrarea monitorului imediat ce îl scoți din cutie este un must.

Etichete: , , , , , , ,