REVIEW iPhone 13 Pro: Foarte bun dar aproape identic cu predecesorul său

REVIEW iPhone 13 Pro: Foarte bun dar aproape identic cu predecesorul său

Scris de | 14 octombrie, 2021

Și iată că a venit și acea perioadă a anului în care Apple lansează cele mai noi iPhone-uri. De această dată a venit la rând gama iPhone 13, una care este extrem de similară cu cea lansată anul trecut. Nu vreau însă să mă înțelegi greșit. Modelul Pro este un terminal foarte reușit, care ar sta bine în orice buzunar, mai ales dacă ai anumite pretenții de la un smartphone. Însă e la fel ca iPhone 12 Pro, iar eu nu pot să trec chiar atât de ușor peste asta.

Ani la rând, lansarea iPhone a fost poate cel mai important eveniment tech al anului, unul pe care toată lumea îl aștepta cu sufletul la gură. Însă acesta a ajuns să mai atragă spectatori doar datorită numelui și a reputației. Nu am văzut nimic care să mai atragă cu adevărat privirea încă de la lansarea lui iPhone X, și am putea concluziona că gigantul din Cupertino a căzut victimă în fața propriului succes. Deși sunt niște telefoane extrem de reușite, noile iPhone-uri nu mai rup gura târgului. Ce este de făcut pe mai departe?

iPhone 13 Pro a poposit în buzunarul meu în ultima perioadă. Fiind utilizator de iPhone, încă de la iPhone 3, în 2008, responsabilitatea de a îmi da cu părerea despre cel mai recent model a căzut pe umerii mei. Am reușit să utilizez sau să testez mai toate modelele de iPhone care au existat vreodată și pot să spun cu ușurință că cel lansat în acest an este cel mai reușit dintre toate. Așa cum Apple se laudă în fiecare an, folosindu-se de sintagma „the best iPhone yet”.

Înainte să intrăm în detaliile tehnice, m-am gândit serios la strategia pe care o vedem la Apple în ultimii ani, și anume să scoată pe piață modele cu diverse upgrade-uri mai mult sau mai puțin vizibile, care urmăresc oarecum aceeași linie de design. Direcția urmată dă roade cel puțin la fel de bine ca cele din trecut, de pe vremea lui Steve Jobs, atunci când upgrade-urile de design și de software erau mai dramatice, pe o perioadă mai scurtă de timp. Ideea e că producătorul vinde mai bine ca niciodată, iar costul pentru această reușită este exact renunțarea în mod parțial la motto-ul „Think Different”. În plus, ce se mai poate adăuga nou pe un smartphone?

Review iPhone 13 Pro: Design

Un capitol la care nu sunt prea multe de zis. Dacă ai văzut vreodată un iPhone 12 Pro poți spune că știi deja cum arată un 13 Pro. Cu mici modificări totuși, dacă stai să iei telefoanele la puricat și să le așezi unul lângă celălalt. Insula foto este ceva mai mare la iPhone 13 Pro, iar telefonul este ceva mai gros, însă materialele folosite, finisajele de sticlă cu aluminiu sunt identice. Desigur, asta înseamnă că și iPhone 13 Pro este un telefon al naibii de frumos, care va atrage privirea peste tot.

Și am zis mai sus că designul camerei foto este ceva mai mare ca la modelele precedente. Deși pe modelul Pro Max aceasta se integrează oarecum în peisajul de ansamblu, pe modelul mai mic ansamblul de senzori ocupă destul de mult spațiu pe partea din spate a terminalului. Atât de mult încât să ți se pară ciudat, dar fără să devină deranjant. Câteodată poți spune că arată ca un aparat foto cu ceva telefon în jurul lui.

Review iPhone 13 Pro: Display

Aici intervine o altă schimbare majoră pe care Apple a pregătit-o pentru acest an. Dacă te-ai uitat la evenimentul de lansare, ai văzut că producătorul american a introdus în premieră pe telefoanele sale un display cu rată de refresh de 120 de Hz. Însă asta nu e tot. Aparent, refresh rate-ul este adaptabil și nu poate fi modificat din setările telefonului și variază între 1 și 120 de Hz în funcție de activitatea pe care o desfășori pe telefon.

Puse unul lângă celălalt, iPhone 13 Pro alături de daily driver-ul meu iPhone 11 Pro Max, se vede cu ochiul liber diferența între ratele de refresh, mișcarea prin diversele meniuri, aplicații sau jocuri fiind mai cursivă pe modelul lansat în această toamnă. Tehnic vorbind, Apple a montat pe noile iPhone-uri cam aceleași panouri ca modelul din 2020, cu diferența că cel de pe iPhone 13 Pro are o luminozitate mai ofertantă, de 1000 de niți. Pe timp de zi, mai ales dacă e soare afară (ceea ce este cam rar în ultima vreme), acest lucru te va ajuta.

În ceea ce privește dimensiunea ecranului, nu există nici o diferență față de iPhone 12 Pro. Ambele telefoane au o diagonală de 6,1 inci a displayului și o rezoluție de 1170 x 2532. Asta înseamnă că cei care se așteptau la un update semnificativ al displayului vor fi poate dezamăgiți când vor citi aceste rânduri, însă nu e deloc cazul. iPhone 13 Pro are un ecran excelent, demn de un terminal Apple.

Review iPhone 13 Pro: Camera Foto

Poate cea mai importantă îmbunătățire pe care Apple o prezintă în fiecare an pentru noile iPhone-uri este camera foto. Dacă am atins deja subiectul dimensiunilor acesteia, acum să trecem la aprofundarea noilor funcții pe care ni le prezintă compania americană. Și da, probabil vorbim aici despre cea mai bună cameră montată vreodată pe un iPhone, în acest caz mai mare înseamnă mai bun.

Să trecem repede în revistă și cei trei senzori care alcătuiesc ansamblul camerei foto de pe spate. iPhone 13 Pro dispune, pe rând, de un senzor wide de 12MP cu f/1.5, un senzor telephoto de 12MP cu f/2.8 și un senzor ultrawide tot de 12MP cu f/1.8. Pozele scoase de noul iPhone sunt exact în tonul celor cu care ne-a obișnuit producătorul. Culorile sunt corecte, luminozitatea joacă un rol mai mic în ansamblul lucrurilor care ți-ar putea strica un anume instantaneu, iar rezultatele par, de cele mai multe ori, foarte reale și naturale, fără să vedem vreo exagerare la contrast.

Și ajungem și la elefantul din cameră. Marea vedetă a noii camere foto, modul Cinematic. Recunosc că am testat acest nou feature și am fost destul de impresionat cu ce a reușit Apple, nu neapărat din punct de vedere hardware, unde oricum nu aveam ce să reproșez, ci mai degrabă din punct de vedere software. Switch-ul de focus de pe un subiect pe altul se face într-un mod foarte cursiv, plăcut ochiului, chiar artistic. Pentru cine nu e familiar cu modul Cinematic, acesta îți permite să filmezi asemeni unui regizor, cu focus care se mută în timp real în funcție de ce anume filmezi.

Și mai impresionant este că mai de fiecare dată, AI-ul camerei își dă seama de ce vrei să scoți în evidență și acționează în consecință. Astfel că și o filmare care poate părea banală te poate transforma într-un mic Kusturica, într-un mod foarte facil, care poate fi folosit de absolut oricine, fără să trebuiască să ai nevoie de cunoștințe speciale. În completarea modului cinematic, avem clasicele time-lapse, slo-mo, video, photo, portrait și panoramic.

În ceea ce privește fotografia pe timp de noapte, mi-a plăcut foarte mult cum iPhone 13 Pro reușește să capteze foarte bine aceleași culori precise despre care vorbeam mai sus. Deși luminozitatea este clar redusă din cauza condițiilor, contrastul creat între nuanțele de negru, precum ar fi cerul nopții, cu luminile colorate din jurul unei piscine oferă un efect superb, foarte plăcut ochiului. Echilibrul vizual al pozelor este în continuare la el acasă pe iPhone.

Review iPhone 13 Pro: Sub capotă

După cum știm foarte bine, toate iPhone-urile sunt echipate cu procesoare produse intern de Apple. De data aceasta a venit rândul lui A15 Bionic, cea mai recentă iterație a extrem de apreciatelor CPU-uri de iPhone. Ambele testele benchmark pe care le-am rulat, Geekbench 5 și Antutu V9.0.3 plasează terminalul peste toate modelele de până acum, deci da, dacă curiozitatea ta era despre posibilitatea ca iPhone 13 Pro să fie mai bun decât toate modelele de până acum, răspunsul este unul pozitiv.

Modelul pe care l-am testat în ultima vreme este cel cu doar 128GB spațiu de stocare, plasându-l astfel în partea „low” din acest punct de vedere. În schimb, este foarte bine să vedem că acum gama pornește de la această capacitate și nu mai avem parte de iPhone-uri cu 64GB spațiu de stocare. Și aici mai avem parte de încă o premieră, încă un upgrade de la Apple. Primul iPhone cu 1TB spațiu de stocare se găsește în prezent pe piață, însă prețul este, așa cum te-ai aștepta, destul de piperat.

De altfel, toată gama se comercializează la prețuri destul de mari, însă asta e chiar ultima surpriză care poate exista în acest moment, având în vedere că utilizatorii de iPhone sunt deja obișnuiți cu acest aspect. Calitatea costă. Prețurile pornesc, în România, de la 5700 de lei pentru varianta cu 128GB, și ajung chiar și la 8550 de lei, pentru varianta cu 1TB spațiu de stocare.

Review iPhone 13 Pro: iOS 15 & Baterie

Ca în fiecare an, un iPhone nou înseamnă și o versiune nouă de iOS. Deși update-ul din acest an nu a fost chiar dramatic, californienii au introdus câteva features destul de interesante și de utile. De exemplu, acum ai un un tool nou, denumit Focus. Cu ajutorul lui poți filtra notificările pe care le primești pe parcursul unei zile, astfel încât să nu mai fii distras atât de ușor de unele lucruri. De exemplu, poți seta iPhone-ul să nu îți arate nici o notificare de la Facebook în timpul programului de lucru.

De asemenea, avem și un layout nou al notificărilor, care a împărțit deja în două tabere utilizatorii de iOS. Deși părerea mea este evident subiectivă, mie îmi place destul de mult designul nou al acestora, fiind mai vizibile și mai ușor de remarcat. Și ajungem în curând la poate cel mai util upgrade dintre toate, software sau hardware. Bateria.

Ani la rând iPhone-urile au fost ridiculizate cu meme și glume pe internet din cauza duratei unui ciclu de încărcare. Și Apple a luat asta personal, din fericire. În ultimii mulți ani am văzut smartphone-uri Apple care se autodepășeau în ceea ce privește bateria, dar anul ăsta e mai bine ca niciodată.

Deși compania din Cupertino s-a ferit mereu să dea prea multe detalii despre capacitatea acumulatorilor săi, în cadrul evenimentului de lansare Apple ne-a spus să ne așteptăm la 1,5 ore în plus de baterie la iPhone 13 Mini și iPhone 13 Pro, și chiar la 2,5 ore în plus de baterie în cazul iPhone 13 Pro Max și iPhone 13. Iar cifrele sunt reale. Ca să nu mai zic de diferența pe care am resimțit-o față de iPhone-ul meu 11 Pro Max, a cărui baterie ține încă fără probleme la două zile de utilizare normală. Apple a promis și a livrat și la acest capitol. iPhone 13 Pro a venit la test de la iStyle Romania. Îl poți găsi aici.

Concluzia connect

iPhone 13 Pro este cu siguranță cel mai bun iPhone de până acum. Deși diferențele în design față de modelul lansat anul trecut sunt minore, la interior Apple a îmbunătățit telefonul suficient cât să te facă să te gândești serios la achiziționarea lui, dacă ai un model mai vechi de iPhone.

Nu știu dacă eu unul aș face upgrade de la 11 Pro Max-ul meu, iar în același timp mi-ar fi greu să îl recomand cuiva care a cumpărat deja modelul de anul trecut. Dar pentru oricine ar un iPhone mai vechi de atât, diferențele se vor resimți în mod clar. iPhone 13 Pro este unul dintre cele mai frumoase și mai „deștepte” telefoane ale lui 2021, dacă nu chiar cel mai cel.

Plusuri

  • Durata de viață a bateriei
  • Modul cinematic
  • Display cu 120HZ refresh rate
  • Variantă cu 1TB spațiu de stocare

Minusuri

  • Design aproape identic cu generația precedentă
  • Insula foto de dimensiuni cam mari

Etichete: , ,