Știu că laptop-urile nu sunt tocmai cele mai populare tipuri de produse în ultima vreme, dar vă încurajez să nu ignorați acest Zenbook A14 de la ASUS. L-am folosit în ultima lună periodic atunci când aveam nevoie de un computer portabil și am rămas plăcut impresionat de el.
Ne aflăm de multă vreme în ceea ce se numește „era post-PC”, adică era în care smartphone-urile și tabletele devin dispozitivele principale pe care facem majoritatea activităților online, în special, dar și offline uneori. Totuși, oricât de performante devin telefoanele și oricâte ecrane mari, pliabile sau chiar tri-pliabile primesc, acestea nu sunt cu mult mai mult decât ecrane de consum, munca adevărată fiind realizată tot pe un PC, cu ecran mare și tastatură fizică.
Zenbook A14 construcție ultra ușoară și un ecran OLED excelent
Din fericire, odată cu telefoanele și tabletele, computerele au evoluat la rândul lor, întrucât acum putem avea un computer complet echipat și foarte performant într-un corp mai ușor de 1 kilogram. Mai exact, 980 de grame în cazul Zenbook A14. Acesta atinge această greutate fără compromisuri la niciun capitol major, aș zice eu, ceea ce este cel mai impresionant. De exemplu, acesta nu renunță la o construcție solidă. ASUS a ales un aliaj numit „Ceraluminiu”, un material foarte ușor, plăcut la atingere și foarte rezistent.





Apoi, avem toate port-urile de care am putea avea nevoie pe un computer mic și ușor, inclusiv HDMI și USB-A. Zenbook A14 vine și cu o tastatură completă, în stilul ASUS clasic, deloc înghesuită și confortabilă de utilizat, cu tot cu iluminare albă. Nici măcar trackpad-ul nu face compromisuri, fiind unul de dimensiuni generoase pentru un astfel de dispozitiv.
Dar cel mai important este faptul că Zenbook A14 oferă un ecran destul de mare pentru orice tip de activități pe un laptop, iar ASUS continuă să folosească un excelent panel OLED la acest capitol. Nu este doar un ecran de 14” pe format 16:10, adică foarte bun pentru productivitate, oferind mai mult spațiu pe verticală, dar este și un ecran extrem de luminos pentru un laptop, cu până la 600-700 nits în HDR, comparabil cu majoritatea televizoarelor OLED din piață. Și da, are HDR și totul arată excelent pe el.





Aș zice că pentru muncă obișnuită, utilizarea la luminozitate de 30-40% este ok în interior, fiind necesară creșterea luminozității doar afară. S-ar putea ca unii să fie deranjați de faptul că este un ecran lucios, nu unul mat, însă doar așa poți avea contrastul puternic al unui ecran OLED. Singurul dezavantaj al acestui ecran ar fi faptul că are rată de împrospătare la 60 Hz, nu 90 sau 120, dar nu vorbim nici despre un laptop de gaming și nici despre unul de birou. Probabil că a fost luat în calcul și consumul de energie, iar un ultraportabil are nevoie de un consum cât mai mic. Probabil că de aceea nu are nici suprafață tactilă, întrucât ar adăuga grosime și ar crește consumul.
Chipset-ul Snapdragon X Elite poate face de toate, la un consum redus
Desigur, la consumul redus ajută în mod special chipset-ul Snapdragon X Elite, cel care stă la baza configurației hardware. Este un model X1E-78, adică modelul de bază din clasa Elite, echipat cu 12 nuclee Oryon și un GPU performant. Personal, pentru un computer ultraportabil de acest gen aș fi preferat răcire pasivă, dar ASUS a ales să pună totuși un cooler activ pe procesor. Acesta este destul de silențios în majoritatea timpului, atât timp cât nu faci nimic foarte intensiv pe Zenbook A14. Ba chiar m-am mirat în anumite momente să aud cum crește turația. Chiar și la putere maximă însă, zgomotul este foarte redus, mai ales în comparație cu computere de gaming. De cele mai multe ori, sunetul cooler-elor este greu de observat, mai ales dacă rulează muzică sau alte sunete pe difuzoare.



Și difuzoarele sunt surprinzătoare, având în vedere dimensiunile acestui laptop. Nu vor câștiga niciun premiu în zona Hi-Fi, dar oferă un sunet clar și puternic, chiar dacă lipsește aproape complet basul. Există și o opțiune de boost pe care însă nu o recomand, întrucât duce la distorsiuni neplăcute la volum înalt.
Toate aceste componente sunt alimentate de o baterie de 70Wh, imensă pentru un computer ultraportabil, iar faptul că majoritatea componentelor sunt atent alese pentru un consum redus de energie duce la o autonomie de aproximativ 10-11 ore de utilizare în regim office, în liniște deplină, atât timp cât selectezi profilul cel mai economic de performanță.

Desigur, dacă vrei să faci activități mai complexe, precum editare video (lucru complet posibil pe acest dispozitiv), o poți face, dar reduci perioada de utilizare pe baterie la jumătate, poate chiar mai puțin. Vestea bună este că performanța completă este disponibilă și pe baterie, ceva ce rareori întâlnim pe laptop-uri cu Windows.
Funcțiile Copilot+ încă nu sunt convingătoare
Și da, acest laptop rulează Windows 11 în versiunea cu Copilot+. Asta pentru că chipset-ul Snapdragon X Elite integrează și un procesor neural destul de performant care deschide noi posibilități în productivitate (45 TOPS). De exemplu, poate traduce în timp real cu subtitări vocile pe care le aude. Un caz de utilizare ar fi vizionarea unui clip de pe YouTube în altă limbă. Apoi, are diverse funcții de modificare sau îmbunătățire a imaginii de pe Webcam în timp real, chiar dacă aplicația pe care o folosești are sau nu suport pentru astfel de capabilități. Nu pot spune că sunt funcții fără de care nu aș putea trăi, dar sunt binevenite. M-aș fi așteptat însă ca funcțiile Copilot+ să avanseze într-un ritm mai rapid, având în vedere cât de mult au evoluat funcțiile Galaxy AI sau Gemini pe telefoane.




Și că tot vorbeam de webcam-ul, acesta este unul Full HD, destul de performant pentru ceva atât de mic, integrat în rama subțire a ecranului. Vine echipat și cu recunoaștere facială cu infraroșu Windows Hello pentru autentificare fără parolă. Eu aș fi preferat și un senzor de amprentă, dacă tot suntem la acest capitol.
Performanța brută a lui Zenbook A14, deloc de ignorat
Atunci când vine vorba despre performanță, este destul de greu de comparat cu un laptop obișnuit, întrucât procesorul pe arhitectură Arm nu rulează multe dintre aplicațiile de benchmark populare. Avem rezultatele din GeekBench, câteva teste 3DMark, CineBench și… cam atât. Eu am fost mulțumit de performanța oferită de acest model și cred că mi-aș putea face liniștit treaba de acum înainte pentru mulți ani pe un laptop cu un procesor de acest gen.




De altfel, pe laptop-ul personal, un MacBook Air M1, vechi de 3-4 ani deja, tot un procesor Arm rulează și nu simt încă nevoia de upgrade la nivelul performanței brute. Zenbook A14 ar putea fi laptop-ul pe care nu-l vei mai schimba multă vreme de acum înainte, atât timp cât nu ai nevoie de un computer pe care să te și joci.


În teorie, acesta ar putea rula și jocuri, pe setări scăzute, dar aș recomanda mai degrabă utilizarea GeForce Now pentru astfel de activități, sau jocuri extrem de ușoare, precum cele 2D. Momentan, producătorii încă nu fac jocuri native pentru procesoare Arm pe Windows, deci toate rulează sub un strat de compatibilitate, care nu oferă acces la întreaga performanță a procesorului.
Nu totul este perfect, dar sunt mai multe avantaje decât dezavantaje
Există însă și câteva lucruri negative pe care le-am identificat la acest computer. De fapt sunt două. Primul ar fi că memoria RAM nu poate fi upgradată. Fiind vorba despre un procesor Arm, acesta vine cu memorie instalată direct pe placa de bază. Avem opțiuni de 16, sau 32 GB LPDDR5X. Eu zic că 16 sunt de ajuns pentru productivitate de birou, dar dacă aveți pretenția și la alte activități pe un astfel de laptop, recomand modelul cu 32 GB. De altfel, 32 GB sunt mai „de viitor”, dacă vrei să folosești computerul pe termen mai lung.




Apoi, încărcătorul de priză mi se pare din complet altă eră. Asus ar trebui să livreze laptop-urile sale cu încărcătoare similare cu cele pe care le oferă în cutiile telefoanelor, precum modelele din seria ROG Phone. Apreciez că acest încărcător are 90W putere, dar este prea greu, vine cu două fire, dintre care unul gros, greu de cărat după tine. Bine măcar că încărcarea este cu USB-C, deci dacă nu te deranjează o încărcare mai lentă, poți să îl încarci și de la un încărcător de telefon.
La părți pozitive despre care nu am apucat să vorbesc în rest aș aminti însă faptul că SSD-ul este upgradabil, fiind instalat într-un slot PCI-Express M.2 x4, dar și faptul că laptop-ul este livrat în pachet cu o husă de transport foarte plăcută și practică în special în deplasări cu avionul, când ai putea avea în bagaj mai multe obiecte, iar laptop-ul ar avea nevoie de protecție în plus.