REVIEW Huawei Nova 9: Cum e viața fără serviciile Google?

REVIEW Huawei Nova 9: Cum e viața fără serviciile Google?

Scris de | 18 noiembrie, 2021

Încă de la anunțul care a cutremurat întreaga lume tech (da, ACEL anunț al Statelor Unite), Huawei a încasat în plin o lovitură destul de puternică, una de pe urma căreia încă încearcă să se recupereze și să se regrupeze. Povestea asta e știută deja de toată lumea, iar consecințele ei s-au reflectat foarte mult și pe piața locală, producătorul chinez nemailansând un flagship de ceva vreme în România. Desigur, am văzut cu toții modelul P50 Pro, însă acesta este disponibil doar în China.

Această situație s-a schimbat însă odată cu luna noiembrie, atunci când am fost invitați la Viena pentru a asista la lansarea europeană a lui Huawei Nova 9. Deși nu vorbim aici despre un vârf de gamă, ci mai degrabă despre un model upper-mid range, prin prisma segmentului său de preț, Huawei ne arată că încă trăiește și încă este capabilă să lanseze terminale care au posibilitatea de a deveni populare pe un price range care este cel mai căutat în România.

Huawei Nova 9 este un statement din partea producătorului, un kind reminder pentru toată lumea care credea că Huawei a decis să nu mai lanseze telefoane pe piața din Europa. terminalul este unul reușit, cu un design interesant și o cameră foto care ne aduce aminte de ce făcea Huawei „pe vremuri”. Produsul este lansat deja în România, și a fost foarte interesant să aflăm ce ne-a pregătit compania chineză pentru acest final de an, după o lansare care ne-a surprins într-un mod foarte plăcut.

Design

Huawei Nova 9 vine cu un design care împrumută elemente de la flagship-urile pe care le-am văzut în anii trecuți, un lucru bun, în orice caz. Ecranul ne aduce aminte de primele Infinity Displays de la Samsung, display-uri integrate pe gamele S8 și S9, cu margini alungite pe cele două laterale, iar spatele său este realizat dintr-o sticlă mată, ceea ce înseamnă că nu va strânge chiar toate amprentele sau urmele de grăsime de pe mâini.

Ansamblul foto aduce destul de mult cu cel de pe P50 Pro, device care nu se vinde în România, iar decupajul de pe display este dispus central, fapt care va fi apreciat de cei dintre noi care sunt mai stricți din punct de vedere al simetriei. Culoarea în care a venit terminalul nostru de test se numește Starry Blue, iar finisajele duc foarte mult spre zona premium. Ca un element distinctiv pentru această gamă, Huawei a ales să ștanțeze logoul Nova pe spatele telefonului.

Telefonul se potrivește foarte bine în mână, în timpul utilizării, lucru care se datorează în principal factorului de formă popular, de 19:5:9. Telefonul este într-adevăr un Huawei veritabil, iar impresia generală este că e un smartphone frumos, în cel mai simplu și mai elegant sens al cuvântului. Față de alți rivali de pe segmentul său de preț, cel puțin din punct de vedere al designului și al calității build-ului, Nova 9 îmi pare mai interesant.

Display

Cât de refreshing (pun intended) este să vedem din ce în ce mai multe display-uri cu rată de reîmprospătare de 120 Hz, iar Huawei nu avea cum să nu includă acest feature pe Nova 9. Panoul este un OLED cu un miliard de culori și HDR10, care vine setat din fabrică la o rezoluție de 1080 x 2340 de pixeli. Desigur, trecând peste specificațiile menționate anterior display-ul lui Nova 9 este unul care redă foarte bine și fidel conținutul video de calitate mai mare, precum clipurile 2K sau 4K de pe YouTube. Nu vreau să menționez aici nimic despre Netflix, și voi dezvolta acest subiect ceva mai jos.

Întorcându-ne însă la capitolul nostru, displayul de pe Nova 9 are și o opțiune de a regla rata de refresh în funcție de baterie sau nevoi, însă chiar nu văd nici un motiv pentru care nu l-ai folosi în permanență la 120 Hz. Spuneam mai devreme că ecranul are marginile subțiri și curbate, iar decupajul camerei frontale este central. Aceste particularități reprezintă o idee bună pe care compania a avut-o pentru gama de mijloc, în speță de a face aceste telefoane să semene cât se poate de mult cu vârfurile de gamă.

În ceea ce privește gamingul, deși oferta este relativ săracă pe AppGallery, jocurile pe care le găsești acolo sau pe alte aplicații de genul Aptoide, ele vor rula excelent pe display-ul în cauză, mai ales datorită panoului OLED. Sincer, nu cred că se va găsi vreun utilizator să se plângă de ecranul lui Nova 9, iar calibrarea acestuia din fabrică este suficientă să îi mulțumească chiar și pe cei mai pretențioși, din punct de vedere vizual.

Camera Foto

În timpul evenimentului de lansare care a avut loc la Viena, am avut ocazia să iau la pas străzile capitalei austriece și să văd cât de bine se descurcă Nova 9 în diferite scenarii și condiții de lumină. Camera sa foto este una care face cinste unui producător care a dedicat mereu destul de multe resurse acestui capitol. Nu, nu putem discuta aici de un ansamblu de senzori care să fie la nivelul unui flagship, însă cei prezenți pe Nova 9 se descurcă destul de bine.

Cele patru camere foto sunt dispuse într-o insulă cu un design ce amintește de cel al lui P50 Pro. Acestea sunt diverse, după cum urmează: un senzor foto wide de 50 MP cu f/1.9, un ultrawide de 8 MP cu f/2.2, un senzor de adâncime de 2 MP cu f/2.4 și nu în ultimul rând un senzor macro de 2 MP cu f/2.4.

Toate specificațiile de mai sus indică spre un terminal mai mult decât decent pentru cei care vor să profite la maximum de camera lor foto dar nici să nu cheltuie prea mult pe un telefon. Și oferă exact asta. Deși nu ai cum să-i ceri performanțe de ansamblu foto de vârf de gamă, camera de pe Nova 9 oferă cam ceea ce ai aștepta de la un upper-mid, ba chiar și câteva lucruri în plus. Fiind renumite pentru modul în care AI-ul se „băga peste culorile naturale”, telefoanele Huawei au progresat mult de-a lungul anilor din punct de vedere al fotografiilor.

Nova 9 trage instantanee fidele, fără expunere prea mare, în condiții de lumină mai pregnantă, așa cum am întâlnit lângă Catedrala din Piața vieneză Sfântul Ștefan. Se poate vedea cum a „negociat” smartphone-ul poza, și cum a ajustat în concordanță rezultatul pentru a se putea apropia cât mai mult de realitate. Asta înseamnă că post-procesarea este și ea îmbunătățită.

În ceea ce privește fotografia pe timp de noapte, am reușit să mă bucur de spectacolul arhitectural oferit de Palatul Hofburg, reședința de iarnă a Habsburgilor, în vremurile imperiale. După cum se poate vedea și în rezultatele de mai jos, Nova 9 ține steagul ridicat și în condiții mai vitrege și balansează așa cum trebuie contrastul întuneric-lumină, astfel în cât poza să pară cât mai naturală. Desigur, avem aici și Night Mode, care se folosește de supraexpunere pentru a da un boost elementelor fotografiate, unul care funcționează și el cât se poate de decent, fără să ne pună pe masă un platou prea stringent de luminozitate.

Per total, telefonul poate fi folosit ca un „tourist camera”, iar fotografiile din diferitele tale călătorii pe care le vei urca pe Facebook sau Instagram vor arăta mereu calitativ, cu un efort destul de mic, fără să fie nevoie să fii un mic guru al fotografiatului cu smartphone-ul.

Elefantul din cameră

În ultima vreme m-au întrebat din ce în ce mai mulți prieteni și cunoștințe: „Pai bine, mă?! Are sau nu are Google?”. Răspunsul aici este unul destul de simplu. Nu, nu are suita de servicii mobile de la Google, GMS pe scurt, însă integrează HMS, adică răspunsul Huawei la „elefantul din cameră”. Nu mică mi-a fost surprinderea că acest terminal nu integrează Harmony OS, precum majoritatea smartphone-urilor Huawei care s-au lansat în China în ultimul an, ci se folosește de ultima versiune de EMUI, și anume 12.

Sigur, există un workaround destul de simplu pentru cine vrea să treacă fluierând peste „sârma ghimpată” întinsă pe jos de Google. Să începem practic, cu propriul client de descărcat aplicații al Huawei, adică AppGallery. În ultimii doi ani, producătorul chinez a mizat foarte mult pe AppGallery în România și a integrat cam toate aplicațiile de care ai putea avea nevoie. Da, știu. Nu există Uber. Dar există Bolt. Nu există anumite bănci momentan, dar sunt semne destul de bune din partea Huawei că cele mai importante nume de pe piața locală se vor alătura și ele cu aplicațiile de mobile banking în AppGallery. Iar cât despre comandat mâncare, găsești cam tot ce ai nevoie.

Și dacă nu funcționează cu search-ul din AppGallery, care, atenție, te poate duce și către apk-uri verificate de pe internet, adică nu ești limitat la treburile oficiale, poți apela oricând la soluții de genul Aptoide, magazine third party de aplicații unde vei găsi cam tot ce ai nevoie. Bine, o să-mi spui că nu și suita Google. Dar aici e altă treabă. Am descoperit de curând Gspace, un integrator al celor mai populare aplicații de la gigantul american. Un fel de launcher care îți oferă acces la tot ce ai nevoie, ba chiar te poți și conecta cu contul de Gmail. Deci de putut, se poate. Trebuie doar să îți dorești.

Un alt punct minus al sistemului de operare Huawei este la capitolul Wallet. În speță, ești foarte limitat la plățile NFC cu ajutorul smartphone-ului, momentan fiind disponibile doar cardurile virtuale Curve. Însă și pe acest segment există speranță că, odată cu sosirea lui 2022, vom vedea ceva mai multă activitate din partea producătorului. Și în afară de alte mici chichițe cu Netflix, aplicație care nu afișează conținut la rezoluție HD, cam toate problemele tale pot fi rezolvate cu ceva extra steps. Desigur, situația se va îmbunătăți odată cu creșterea ecosistemului de aplicații Huawei, iar cel mai probabil Huawei Nova 9 va primi și un update la HarmonyOS în viitorul apropiat.

Per total, implementarea de EMUI rulează impecabil pe ecranul de 120 Hz refresh rate, iar Nova 9 rivalizează din acest punct de vedere, al sinergiei harware-software, cu orice alt best-buy care costă în jurul sumei de 2500 de lei.

Sub capotă & Baterie

Aici intervine o altă surpriză pe care ne-a pregătit-o producătorul chinez. Pentru cei dintre voi care se așteptau să vedem un procesor Kirin implementat sub ecranul lui Nova 9, ei bine iată că avem parte chiar de un Qualcomm Snapdragon 778G. Ba chiar unul cu 4G, nu cu 5G, iar acest lucru ne duce cu gândul la toate restricțiile pe care Huawei le-a încasat și pe segmentul de telecomunicații, în special în ceea ce privește tehnologia 5G. De la amenințări SUA și alte state europene care au renunțat rapid la implementări 5G pe care să „scrie” Huawei, compania cu sediul la Shenzen se vede nevoită să tacă și să accepte chipseturi 4G pe smartphone-ul highlight din 2021, la nivel european.

Asta ne indică faptul că Huawei vrea în continuare să fie un nume prezent „așa cum trebuie” pe piața mobile din Europa și nu numai și este gata să facă anumite concesii pentru a îndeplini acest scop. Și urmează întrebarea care probabil vă macină pe mai mulți dintre voi, dar și pe cei mai mulți dintre noi, jurnaliștii tech. Pai cum facem, avem Qualcomm pe telefoane, avem Intel și AMD pe laptopuri, ce restricții? De ce nu și Google? Probabil Google are alte interese, însă asta e o discuție mai lungă, pentru altă dată.

Ce-i drept este că Nova 9 este echipat decent la interior, având totuși acest minus cu lipsa 5G-ului. Pe lângă Snapdragon-ul 778G terminalul mai vine echipat cu 8 GB de memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare, pentru piața din România. Deci stăm în parametri și la acest capitol. În Geekbench 5 device-ul a obținut un scor destul de mare, suficient cât să depășească un adversar direct, și anume Samsung Galaxy S20 FE. Deși se situează mai jos ca flagship-uri de acum 1-2 ani, nivelul de performanță este unul optim pentru prețul cerut.

În ceea ce privește bateria și încărcarea rapidă, Huawei Nova 9 nu face concesii și vine pregătit cu un acumulator de 4400 mAh care va rezista la aproximativ o zi și jumătate de utilizare normală. Iar fast charge-ul de 66W poate duce terminalul de la 0 la 100% în 40 de minute. Totul bine și la acest capitol.

Concluzia connect

Huawei Nova 9 punctează destul de bine la mai toate capitolele. Desigur, lipsește aici compatibilitatea 5G pe un terminal care costă destul de mult, însă motivele din spatele acestui fapt sunt destul de lesne de înțeles. Avem o cameră foto care nu rupe gura târgului dar care își face treaba cu brio, un procesor Snapdragon care face din EMUI 12 un sistem de operare cât se poate de fluid, dar și un display care reprezintă poate „cel mai forte” punct al device-ului.

Rămâne întrebarea veșnică despre Google și ale sale Mobile Services, însă Huawei pare că e pe drumul cel bun în ceea ce privește viața de după. Cum am detaliat și mai sus, dacă îți dorești să aplici un bypass restricțiilor există această opțiune. Când vom vedea și mai multe aplicații locale în AppGallery, dar și posibilitatea de a integra o diversitate mai mare de carduri în Wallet vom putea discuta din nou de Huawei exact așa cum o făceam pe vremuri. Probabil că în curând o vom putea face.

Plusuri

  • Display cu 120 Hz Refresh rate
  • Design premium
  • Camera foto frontala inregistreaza in 4K
  • Fast Charging Decent

Minusuri

  • Lipsa GMS (Google Mobile Services)
  • Foarte putine optiuni in Wallet
  • Magazin de aplicatii usor limitat

Etichete: , ,