REVIEW Philips Moda 279C9 – Monitorul 4K ce îți poate încărca ultrabook-ul

REVIEW Philips Moda 279C9 – Monitorul 4K ce îți poate încărca ultrabook-ul

Scris de | 22 noiembrie, 2021

Timp de 14 zile, mare parte din munca și joaca (totuși se poate considera tot muncă în branșa asta) pe care am făcut-o la birou a avut loc pe Philips Moda 279C9, un monitor de 27 de inci, cu calitate 4K, pe care cei de la Philips ni l-au trimis în teste, pentru a vedea ce poate și dacă merită să fii interesat de un astfel de produs.

Bineînțeles, primul lucru pe care îl vei face cu acest monitor va fi să îl montezi, iar la acest capitol nu ar trebui să ai nicio problemă. Philips Moda 279C9 se montează destul de rapid, iar în pachet vei găsi, pe lângă suport și monitor în sine, cablul de alimentare alături de un brick destul de generos (vei afla imediat și de ce este atât de generos) și un cablu DisplayPort la DisplayPort, pentru conectarea unui PC sau a unui laptop. Acesta e și primul indiciu că acest monitor este unul de generație mai nouă, pentru că renunță la cablul HDMI în cutie, înlocuindu-l cu DisplayPort, însă este și un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, dacă ai un device cu conector HDMI la care vrei să folosești acest monitor.

Suportul este unul dintre cele mai versatile pe care le-am întâlnit la un monitor: Moda 279C9 se poate ridica și coborî destul de mult, datorită acestui SmartErgoBase, așa cum îl numește Philips. Ba chiar se poate și roti până la 180 de grade, pentru a-i arăta celui care lucrează în fața ta ultimele detalii ale proiectului la care lucrați sau trailer-ul pentru Spider-Man: No Way Home (în funcție de cât de mult chef aveți să lucrați în ziua respectivă).

În ceea ce privește porturile, Philips a introdus pe Moda 279C9 un DisplayPort, două HDMI-uri, nu mai puțin de patru (4!) porturi USB-A de tip 3.2 și un port USB-C, prin care îți poți conecta direct notebook-ul și prin care îl poți chiar încărca în timp ce îl utilizezi, cu o putere de 65W. Adaugi la acestea și un jack de căști și chiar nu îți lipsește nimic în termeni de conectivitate.

Ecran

Ecranul lui Philips Moda 279C9 este, așa cum vei vedea dintr-o primă privire la cutia monitorului, 4K. Vorbim mai exact de un panou IPS, cu diagonală de 27 de inci și un timp de răspuns de 5ms, și nici luminozitatea nu lasă de dorit, atingând 400 candele pe metru pătrat. Asta înseamnă că poți lucra fără probleme chiar dacă lumina îți bate prin geam în ecranul monitorului, și mai ales că panoul va avea și un unghi de vizualizare mai bun, fiind IPS. La aceasta se adaugă și contrastul de 1300:1, destul de ridicat și foarte bun pentru un monitor 4K.

Reprezentarea culorilor e destul de bună, monitorul acoperind 109% din gama de culori sRGB, respectiv 90,7% din gama de culori NTSC, și cele câteva jocuri pe care le-am încercat pe Philips Moda 279C9, precum și conținutul vizionat, au arătat foarte bine. Verdele unui teren de fotbal, zăpezile din munții Norvegiei în Assassin’s Creed Valhalla sau aripile unui păsări dintr-o filmare realizată în jungla amazoniană, toate au avut o intensitate satisfăcătoare și au contribuit la o experiență de vizionare plăcută, indiferent de diferitele scenarii pe care monitorul a trebuit să le înfățișeze. 

Ajută la vizionare și ramele acestui monitor (deși Philips le numește oarecum curajos Zero Bezel), care sunt totuși destul de reduse ca dimensiune. Nu, nu sunt chiar demne de titulatura „Zero Bezel”, pentru că le vei observa totuși în continuare, dar sunt cu siguranță suficient de subțiri pentru a nu îți atrage deloc atenția în mod constant și a îți permite oarecum să te pierzi în conținutul vizionat.

Tehnologii integrate

Monitorul are și o certificare DisplayHDR 400, oferită de VESA, astfel că, după orele de muncă, te vei putea bucura și de cel mai nou titlu de pe platforma ta de streaming preferată, la calitate 4K HDR.

Dintre tehnologiile introduse de Philips în MODA 279C9 nu avea cum să lipsească LowBlue Mode (cunoscută și ca Blue Light Filter), practic interpretarea celor de la Philips a unui flitru de lumină albastră, menit să îți protejeze ochii mai ales în medii puțin luminate sau atunci când lucrezi noaptea. Este o setare standard pe majoritatea monitoarelor din ziua de azi și nu prea avea cum să lipsească nici de pe acest model.

În fine, pentru gaming, Philips a apelat la AMD și al său FreeSync, tehnologia care ar trebui să îmbunătățească performanțele jocurilor tale și să le facă mai fluide și mai rapide. Noi am avut conectat la monitor un Xbox Series X, iar sesiunile de gaming, care s-au desfășurat la o viteză de 60Hz (rata de refresh a monitorului) au fost totuși foarte plăcute și nu am remarcat în timpul lor probleme de bleeding, flickering sau orice alte „neplăceri” ale ecranului.

Sistem de gestionare a cablurilor, integrat în stand

Pe spate, de-a lungul standului de sprijin, poți găsi și un mic sistem de gestionare a cablurilor, menit să îți facă treaba mai ușoară atunci când ai mai multe device-uri conectate la monitor, precum căști, laptop, eventual și o consolă de jocuri. Pare destul de util, însă noi nu l-am folosit foarte des.

Trebuie să mai menționez și că monitorul nu are boxe, astfel că va trebui să utilizezi căști sau un sistem audio pentru a auzi ce se întâmplă. Totuși, personal am folosit foarte rar boxele integrate ale unui monitor, astfel că nu pot să spun că le-am simțit lipsa aici.

Concluzia connect

Philips Moda 279C9 este un monitor foarte bun pentru ceea ce își propune să ofere, anume imagini la calitate 4K, cu o bună reprezentare a culorilor și posibilitatea de a fi polivalent, fiind potrivit atât pentru muncă, cât și pentru puțină joacă. Adaugi la aceste caracteristici și posibilitatea de a-ți încărca notebook-ul în timp ce este conectat la monitor și unul dintre cele mai mobile standuri pe care le-am întâlnit până acum și, la un preț de aproximativ 1900 de lei la momentul scrierii articolului, Moda 279C9 de la Philips devine o opțiune interesantă pentru cei care caută un monitor 4K.

Plusuri

  • Suport foarte verstail.
  • Sistemul de gestionare a cablurilor, integrat în stand.
  • Varietatea mare de porturi și posibilitatea de a-ți încărca ultrabook-ul.
  • Contrast și calitate foarte bune.

Minusuri

  • Lipsa unui conector HDMI în cutie.
  • Lipsa unor boxe integrate ar putea nemulțumi unii utilizatori.

Etichete: , , , ,