INTERVIU Maximilian Ioan: „E important să înțelegi cine sunt urmăritorii tăi și să îi respecți”

INTERVIU Maximilian Ioan: „E important să înțelegi cine sunt urmăritorii tăi și să îi respecți”

Maximilian Ioan este unul dintre cele mai cunoscute nume din sfera de gaming și vlogging a YouTube-ului românesc, numărând aproape două milioane de abonați pe cele două canale ale sale, dedicate gaming-ului (maxsialtele) și vlog-urilor (Maximilian Ioan). Cu o carieră de 8 ani în lumea agitată și în continuă schimbare a celei mai cunoscute platforme video din lume, Max a dovedit că se poate adapta unei noi generații de urmăritori, în același timp crescând și maturizându-se sub ochii acestora. Despre pasiunile sale, procesul de creștere pe YouTube și multe altele, citiți în rândurile următoare.

Scris de | 3 decembrie, 2021

Connect: Să începem cu începutul. Cum a pornit această pasiune a ta pentru gaming? Te joci de multă vreme?

Maximilian Ioan: Am fost fascinat de jocurile video întotdeauna. Am început pe la 6 ani, cu dispozitivele copilăriei – pe care jucam Tetris, după am încercat Mario, Metin2 și orice alt joc mai era în vogă pe vremea aia. Mi s-a părut mereu interesant ca poți să-ți folosești mintea într-un univers virtual, unde poți să-ți faci prieteni, să-ți dezvolți abilități, sa faci practic aproape orice ai putea sa faci și în viață reală – doar ca digital.

Care este jocul tău preferat în prezent? Nu neapărat pentru streaming, ci mai degrabă din punct de vedere personal.

Apreciez mult diversitatea din gaming, și faptul că fiecare joc iți oferă o experiență total diferită – mai mult sau mai puțin. Momentan, îmi place mult Fortnite – care de la un joc simplu, a ajuns să colaboreze cu Marvel & DC și a reușit să creeze cele mai incredibile experiențe digitale pe care le-am trăit vreodată! Mă aștept ca, în următorii ani, Fortnite sa devină cel mai jucat joc video din întreaga lume!

Cât de complicat este să crești pe YouTube-ul din Romania și care este rețeta succesului?

Pentru mine nu a fost niciodată complicat, iar asta pentru că nu am avut scopul de a crește. S-a întâmplat pur și simplu, pentru că oamenii au fost captivați de acțiunea din clipurile mele și au rezonat cu valorile mele. Cred totuși că e important să ai o structură bine definită, să-ți cunoști audiența și să creezi echilibru între ce-ți place ție să faci și ce-și doresc ei să vadă.

Care sunt hobby-urile și pasiunile tale, pe lângă gaming?

Îmi place să petrec timp în natură, să fac sport, să explorez locuri și să cunosc oameni. Pe lângă asta, sunt pasionat de marketing și de tehnologia Blockchain.

Se poate spune că gaming-ul este pentru tine un job full-time? Te-ai confruntat până acum cu opinii de genul „tot ce faci este să te joci”?

S-ar putea spune că e un job full-time, dar în realitate, nu e așa! Asta pentru că îmi place să mă implic în mai multe domenii, și fug de o rutină prea repetitivă. Consider că e esențial să ai echilibru, iar o viață în care trăiești mai mult virtual decât în lumea reală, nu poate fi una sănătoasă. Dar o perioadă bună de timp a fost singurul meu job, si făceam excese constant – și da, am fost frecvent criticat pentru ca mă joc prea mult, inclusiv de familie, la început.

Care crezi că este motivul pentru care Minecraft a rămas atractiv de-a lungul anilor pentru atâ de multe generații? Crezi că poate fi categorisit ca un joc „timeless”?

Minecraft e jocul în care orice idee ai, poate fi pus în aplicare! Asta pentru ca îți permite nu doar să construiești orice, dar și să creezi jocuri creative de aventură, unde ai diferite misiuni, concurezi cu prieteni, sau chiar trăiești alături de alți jucători pe o hartă infinită! Da, îl putem categorisi așa. E un fel de LEGO în varianta digitală, mult mai complex.

Ai încercat vreodată să creezi alte tipuri de conținut, precum daily vlog-uri sau review-uri de jocuri, spre exemplu?

Da, am încercat de toate! Dar cel mai mult îmi place să devin bun la un joc video anume, după care să-i învăț și pe alții sa devină mai buni. În clipurile mele, pe lângă entertainment, îmi place să adaug și puțină educație, de fiecare dată.

Cât de important este să ții legătura constant cu urmăritorii tăi?

E important să înțelegi cine sunt urmăritorii tăi – în primul rând, și mai mult de atât – să-i respecți. E important să ai natural dorința asta de a rămâne conectat cu comunitatea ta, altfel s-ar putea ca urmăritorii tai să simtă că nu ești autentic.

Am observat că principala ta platformă pentru crearea de conținut este YouTube, iar mulți alți gameri cunoscuți de la noi au „migrat” către Twitch. Te-a atras și pe tine vreodată acest gând, de a te îndrepta către streaming-ul pe Twitch?

De fapt, am peste 30.000 urmăritori pe Twitch și obișnuiam sa fac streaming acolo încă de la început, din 2013. Dar platforma e mai puțin importantă pentru mine, important e să ofer un conținut de calitate, care să-i distreze și să-i învețe ceva pe oameni. Dar da, mă gândesc să mă reîntorc pe Twitch la un moment dat, dar nu știu dacă se va întâmpla.

Care este jocul tău preferat all-time și pe ce platformă îți place să te joci?

Minecraft e cu siguranță jocul meu preferat all-time! Și asta pentru că a contribuit cel mai mult la dezvoltarea mea, din toate punctele de vedere. Am inclusiv prieteni, cu care țin legătura și în ziua de azi, pe care i-am cunoscut în Minecraft! Îmi place să mă joc pe PC, cu mouse și tastatură, dar sunt fascinat și de mobile gaming și de felul în care a evoluat domeniul acesta în ultimii ani.

Etichete: , , , , , ,