REVIEW Intel Core i7-1165G7, montat pe un ultraportabil ASUS ZenBook Duo

REVIEW Intel Core i7-1165G7, montat pe un ultraportabil ASUS ZenBook Duo

Scris de | 23 decembrie, 2021

Poate categoria mea preferată de laptopuri este cea a ultraportabilelor, ultrabook pe scurt. Da, sunt mai entuziasmat să le testez chiar și față de laptopurile de gaming, pentru că reprezintă mereu un echilibru ideal la care ajung astfel de device-uri. Adică baterie mare, design compact și performanță foarte bună. Ultrabook-urile alcătuiesc, poate, segmentul cel mai interesant, unul în care atât producătorii de componente, dar și de laptopuri se întrec în produse care mai de care mai capabile.

Am avut ocazia să testez un ultrabook extrem de „appealing” prin formă și dimensiuni, dar mai ales prin prisma platformei pe care rulează. Da, este vorba de Intel Evo, care vine la pachet cu un procesor Intel Core i7-1165G7 din generația a 11-a a producătorului, CPU mobile Tiger Lake care asigură baza, „creierul” ultrabook-ului și totodată performanțele la care acesta poate ajunge.

Când auzi „ultrabook” te duci instant cu gândul la o unealtă de lucru, de productivitate, care te ajută atât în viața de zi cu zi, dar și la birou. Iar asta înseamnă că ai nevoie în primul rând de portabilitate. Aici ASUS a făcut o treabă foarte bună cu șasiul, care este de dimensiuni reduse, și totodată și destul de ușor, nici nu îl vei simți atunci când îl arunci în ghiozdan și poate fi manevrat chiar și ținut cu o singură mână.

Putere și anduranță

Deci, ca să revenim la  scopul și durata vizitei. ASUS ZenBook Duo care vine echipat cu un display de 14 inci, dar și cu un ecran secundar denumit ScreenPad Plus, ajută foarte mult la multitasking, prin intermediul aplicațiilor integrate ce pot fi ușor accesate cu ajutorul funcției tactile, este ideal pentru cei ca mine, care au nevoie de multitasking „on the go”, dar totodată și de o baterie pe măsură. Certificarea Intel Evo a acestui device asigură o durată de viață a bateriei de cel puțin 9 ore și o încărcare prin fast charging care oferă 4 ore de autonomie pentru o încărcare de doar 30 de minute. De-asta îmi place atât de mult acest ultrabook.

ASUS a lucrat în parteneriat cu Intel la implementarea aceasta, iar unul dintre obiectivele principale pe care chiar compania americană și l-a trasat singură este revenirea din modul stand-by în mai puțin de o secundă. Lucru care se și întâmplă. Ca să-ți faci o idee cam cât de rapid are loc acest proces gândește-te doar că am fost utilizator de MacBook Air sau Pro timp de multă vreme, iar acest mic ASUS pornește chiar și mai rapid.

Intel Core i7-1165G7

Varianta care m-a ajutat la treburile de zi cu zi în ultima vreme vine cu un i7-1165G7 sub capotă, procesor cu o frecvență nominală de 2.8 GHz, care urcă până la 4.7 GHz cu ajutorul Turbo Boost atunci cand procesorul ruleaza mai multe sarcini simultan.

Un alt lucru important pe care l-am sesizat este că laptopul intra destul de greu în overdrive, adică acel moment în care ventilatorul începe să-și intre în drepturi. Personal, am atins acest punct în timp ce am rulat testele sintetice din PC Mark 10, mai exact pe cele dezvoltate pentru aplicare în situații de birou. Adică benchmarkul rulat a simulat câteva scenarii din viața de zi cu zi, cum ar fi o videoconferință sau pornirea la rece sau la cald a unor aplicații. Cum era de așteptat, laptopul s-a descurcat așa cum trebuie.

Gaming & Productivitate

De fapt, puterea procesorului m-a impresionat atât de tare încât am încercat să mă și joc pe laptop. Desigur, performanța nu se va compara niciodată cu cea a unui laptop de gaming, care dispune și de o placă video dedicată, însă în anumite titluri mainstream, precum CS:GO sau Dota 2, micul notebook s-a descurcat cu brio, iar temperatura nu a fost chiar cea mai mică dar nici un caz prea mare. Coolerul din dotare și-a făcut treaba, iar experiența de gaming a fost chiar decentă. Sigur, nu te aștepta să te poți juca Far Cry 6 cu Ray-Tracing, dar asta e oricum pe lângă scopul acestui device.


Performanța mai mult decât ok la acest capitol se datorează graficii Intel Iris Xe, care se laudă cu rezultate de aproape 3 ori mai bune chiar și în editare, față de laptopuri apărute acum doi ani. Adică nu vorbim de un „generation gap” care să explice diferențele, ci este scos în evidență faptul că tehnologia a progresat destul de rapid. Evident, fiind vorba de un ZenBook Duo, poți edita pe acest laptop de 14 inci fără absolut nici o problemă, comparabil chiar cu o experiență desktop. Vorbim aici de un laptop care poate fi utilizat de creatorii de conținut? Mai ales prin prisma celor două display-uri, cu siguranță, da.

Conectivitate

Un alt lucru care m-a impresionat la acest ultrabook este faptul că ai pe el cam toate porturile pe care ți le-ai putea dori. Începem cu cele două Thunderbolt-uri 4, care te vor ajuta să conectezi display-uri externe, pentru momentele în care vrei să lucrezi dintr-un punct mai fix, adică de la birou, sau chiar de acasă, acolo unde setup-ul este deja aranjat după preferințele tale.

Și ca să poți conecta ZenBook Duo la un TV regăsim pe una dintre lateralele șasiului și un port HDMI. Iar pe lângă acest lucru, ne bucurăm și de conectivitate Wi-Fi 6, noul standard al prezentului și totodată un alt trademark al platformei Intel Evo.

La final, vreau să vorbesc puțin și despre baterie, pentru că este unul dintre cele mai importante aspecte la un ultrabook. În condiții normale (pentru mine) de utilizare, adică streaming de conținut multimedia, editare text, Google Docs, și treburi și „trebușoare” de zi cu zi, am reușit să scot din el aproape 10 ore de funcționare. În condiții mai „aprige”, probabil autonomia va coborî undeva spre 7-8 ore, însă nu asta e neapărat relevant, ci faptul că procesorul reușește să mențină steagul sus fără să dea buzna în proverbiala cămară cu energie.

Concluzia connect

Intel Core i7-1165G7 este o soluție excelentă pentru cei care vor mobilitate și performanță „sub același acoperiș”. Iar atunci când ambalajul este un ultrabook demn de toată lauda, care beneficiază de certificare Intel Evo, adică se bucură de viteze mai mari în tot ceea ce privește conectivitatea, de o performanță crescută în editare și chiar și în gaming, față de notebook-urile dotate cu generațiile anterioare de procesoare Intel Core, dar și de o grafică mai avansată, oferită de tehnologia Intel Iris Xe.

Cu siguranță poți merge pe mâna unui ASUS ZenBook Duo când ai nevoie de un ultraportabil de calitate, și pot spune cu ușurință că device-ul prezentat astăzi este unul dintre cele mai bune de pe acest segment, din 2021. Rămâne doar să vedem ce ne așteaptă în 2022, odată cu următoarea generație de procesoare mobile de la Intel.

Etichete: , , ,