REVIEW Razer Productivity Suite – Design industrial pentru productivitate sporită

REVIEW Razer Productivity Suite – Design industrial pentru productivitate sporită

Scris de | 18 ianuarie, 2022

La final de 2021, în redacția Connect a ajuns cea mai nouă variantă a Razer Productivity Suite, dispozitivele create de producătorul american pentru a fi utilizate la birou. Acestea renunță în mare parte la design-ul „de gaming” al produselor Razer, și schimbă combinația specifică de negru și verde cu un alb și gri elegant, curat, potrivit pentru un mediu de business.

Razer Pro Type Ultra

Începem cu tastatura, iar Razer este una dintre puținele companii care sugerează că e ok să ai la birou și o tastatură mecanică. Realizată pentru productivitate, Pro Type Ultra vine cu switch-uri galbene, care ar trebui să fie silențioase, însă în realitate se vor auzi destul de puternic, mai ales dacă ești într-o perioadă de „inspirație” sau oferi răspunsuri mai lungi la mail-uri. Sunetul este însă extraordinar de satisfăcător, un fel de „clac” constant, care îți confirmă fiecare apăsare și cum eu unul folosesc o tastatură mecanică de câte ori am ocazia, am fost mai mult decât mulțumit de acest aspect.

Design-ul este unul excelent, foarte potrivit mai ales pentru birourile mai luminoase: tastele sunt albe, iar baza este de un gri metalic foarte frumos, cu inscripția Razer trecută deasupra săgeților direcționale. Switch-urile pot fi văzute, nefiind acoperite, un lucru care îi conferă tastaturii un aspect și mai industrial pe lângă culorile specifice unor astfel de device-uri. De asemenea, în pachet este inclusă și o pernă pentru încheieturi, de nuanță gri, care e foarte comodă și mi se pare oricând o adiție bună în pachetul unei tastaturi.

Tastele sunt mari, foarte bine spațiate, și nu prea lasă loc pentru greșeli. Un prim typing test a dus la un rezultat de 81 de cuvinte pe minut, fără greșeli, și după ce m-am obișnuit cu tastatura media urcă până pe la 85 de cuvinte pe minut, cu două-trei greșeli care mi se datorează mai degrabă mie, nu dispunerii tastaturii. Deloc rău astfel, și foarte potrivit pentru o tastatură de productivitate.

O funcție foarte interesantă pe care Razer o propune la Pro Type Ultra este posibilitatea de a se conecta în același timp la patru dispozitive diferite, unul prin conexiunea pe 2.4GHz și alte trei prin Bluetooth, la care poți comuta prin Fn + 1/2/3. Este utilă mai ales dacă folosești în același timp o tabletă și un PC spre exemplu, însă mă îndoiesc că sunt foarte multe persoane care vor fi atrase de Razer Pro Type numai pentru această funcție.

Și dacă tot am menționat despre felurile în care se conectează Pro Type Ultra la un device (Bluetooth sau conexiune printr-un dongle de 2.4GHz), merită să laud puțin acest aspect, fiind excelent. Se conectează imediat la device-ul tău, indiferent de sistemul de operare pe care îl are, și nici nu ai nevoie de Razer Synapse 3 pentru a utiliza tastatura.

Dacă alegi totuși să descarci software-ul celor de la Razer, vei putea să te folosești de el pentru a controla diferite lucruri, precum iluminarea tastelor sau configurarea acestora. „By default”, iluminarea este albă și oferă un aspect foarte plăcut, însă o poți opri dacă te deranjează.

Razer Pro Type Ultra este o tastatură excelentă în general, însă nu știu dacă aș recomanda-o totuși pentru un mediu de tip open-space, în care alte persoane vor auzi sunetul tastelor tale. În teorie, switch-urile galbene din Pro Type Ultra sunt silențioase, însă în practică se vor auzi foarte clar de la câțiva metri depărtare. Posibilitatea de a comuta de la un device la altul și experiența foarte bună de scris o transformă într-o tastatură foarte bună, dar la un preț de 159 de dolari este și una foarte costisitoare.

Razer Pro Click Mini

Alături de Pro Type Ultra în Razer Productivity Suite, a venit și Razer Pro Click Mini, un mouse care, așa cum o spune și numele, te va uimi întâi prin dimensiunile sale extrem de reduse. Are unul dintre cele mai interesante design-uri pe care le-am întâlnit pe un mouse, dongle-ul de conectare și bateriile fiind ascunse în interiorul mouse-ului și fiind nevoie să ridici capacul acestuia pentru a le descoperi. Acesta este prins cu magneți și se atașează la fel de ușor precum se detașează.

Mouse-ul încape în palmă, ceea ce îl face extraordinar de ușor de luat cu tine oriunde vrei. Greutatea lui este însă mai mare decât te-ai aștepta, tocmai datorită bateriilor cu care funcționează. În termeni generali de design, avem un aspect similar cu cel al tastaturii, cu o dominantă albă și accente gri pe margini, în zona grip-urilor.

Ca în cazul lui Pro Type Ultra, configurația butoanelor se poate schimba din aplicația Razer Synapse 3. Sunt 7 butoane programabile, conform celor de la Razer, dar în realitate nu cred că le vei folosi pe toate, nici eu nu am făcut-o. Ce vei folosi însă cu siguranță este HyperScroll-ul.

Am folosit în ultima perioadă foarte mult Logitech MX Master 3, iar Razer Pro Click Mini oferă un sentiment foarte diferit. Mouse-ul vedetă al celor de la Logitech se concentrează pe viteză în ceea ce privește scroll-ul, în timp ce Pro Click Mini optează pentru precizie. Rotița texturată se poate opri instant, oferindu-ți un control mai bun al scroll-ului, care se simte foarte bine pe acest mouse.

La fel ca tastatura, Pro Click Mini se poate conecta la patru dispozitive în același timp (unul prin conexiune de 2.4GHz și alte trei prin Bluetooth). Funcția aceasta mi se pare mai utilă pentru un mouse decât pentru o tastatură, mai ales în cazul lui Pro Click Mini, care poate fi luat cu tine cu ușurință, oriunde ai merge, astfel că poți folosi același mouse spre exemplu și la birou, și acasă.

În fine, aspectul la care acest mouse se descurcă excepțional de bine (spre deosebire de Pro Type Ultra) este sunetul. Mai exact, Pro Click Mini reușește să fie cu adevărat silențios, click-urile sale fiind abia auzite într-o cameră tăcută, și dispărând complet într-un mediu mai gălăgios, de birou. Nu sunt cele mai satisfăcătoare din lume, având o cursă destul de scăzută, dar sunt perfecte pentru productivitate.

Razer Pro Glide XXL

Ultimul element din Razer Productivity Suite pe care l-am testat este mousemat-ul Razer Pro Glide, în varianta XXL. Are aproape un metru lungime, 0,4 metri în lățime și o grosime de 3mm, fiind făcut din spumă de memorie, iar suprafața este foarte ușor texturată, permițând mișcări foarte largi și lejere ale mouse-ului. Baza este anti-slip, ceea ce înseamnă că odată ce pui mousemat-ul pe birou, poți să fii sigur că va rămâne acolo.

Concluzia connect

Suita de productivitate de la Razer este o combinație extrem de interesantă, dar foarte contrastantă – unde mouse-ul oferă o experiență silențioasă, potrivită pentru birou, tastatura scoate un zgomot destul de mare și e posibil să îi deranjeze pe cei din jurul tău. Toate cele trei produse din acest set sunt însă foarte bune, și fiecare vine cu avantaje importante pentru productivitate, precum posibilitatea de a te conecta la mai multe device-uri în același timp sau dimensiunile reduse ale mouse-ului, perfecte pentru a-l putea lua cu tine pe oriunde te duci. Principalul detriment ar putea fi prețul, fiind necesar să scoți din buzunar 270 de dolari pentru toate cele trei produse de care am vorbit aici. Eu unul aș alege însă individual tastatura și mousemat-ul, fiind ambele excelente pentru un mediu de birou curat și ușor gălăgios.

Plusuri

  • Design-ul este excelent, aspectul ușor industrial potrivindu-se foarte bine cu un birou.
  • Mouse-ul este extrem de silențios și dimensiunile sale îl fac ușor de cărat oriunde.
  • Tastatura oferă o senzație foarte plăcută, tastele au o cursă destul de lungă și sunetul este extrem de satisfăcător.
  • Funcția de conectare la mai multe dispozitive simultan.

Minusuri

  • Prețul poate fi considerat de unii puțin cam piperat.
  • Tastatura este cu siguranță mult prea zgomotoasă pentru a fi catalogată ca „silențioasă”, cum spun cei de la Razer.
  • Faptul că au nuanțe de alb și gri deschis înseamnă că va trebui să cureți perifericele de la Razer mai mult decât de obicei.

Etichete: , , , , , ,