UE va obliga producătorii de telefoane să folosească acelaşi tip de port până la final de 2022

Scris de | 17 februarie, 2022
UE va obliga producătorii de telefoane să folosească acelaşi tip de port până la final de 2022
Foto: Pixabay

UE a dat semne în ultimii ani că va standardiza portul USB-C pe toate terminalele mobile şi dispozitive similare. A pus presiune în special pe Apple, care foloseşte un conector Lightning, dar şi pe companiile care încă mai au porturi microUSB. Ei bine azi aflăm că legislaţia pentru uniformizarea porturilor va fi gata până la final de an 2022.

Legislatorii europeni insistă pentru crearea unui standard unitar de conector, iar proiecte de acest gen sunt de mai bine de un deceniu. Motivul e simplu: cantitatea de deşeuri electronice din gropile de gunoi este uriaşă şi o bună parte din ele e reprezentată de încărcătoare neutilizate. Sunt şi foarte multe cabluri cumpărate din greşeală de necunoscători. În 2009 UE cădea la înţelegere cu Motorola, Sony Ericsson, Nokia şi Apple pentru a folosi standardul microUSB pe toate telefoanele noi până în 2011.

Nu a ţinut prea mult, pentru că a apărut tehnologia USB-C, stricând din nou armonia. Apple a rămas la porturi proprietare şi a trecut la cel foarte lat de pe iPhone 3GS/4/4s la Lightning de pe iPhone 5 în 2013. Dacă legislaţia e aprobată, atunci producătorii nu vor mai avea voie să îşi vândă dispozitivele în Europa dacă nu au port USB-C. Adaptoarele nu vor fi acceptate. Există şi o altă soluţie: să fie create iPhone-uri cu Lightning pentru tot globul şi unele cu USB-C pentru UE.

Apple se opune în continuare, considerând că astfel se creează risipă şi poluare, prin deşeuri, deoarece consumatorii îşi vor arunca încărcătoarele is cablurile Lightning de la fostele telefoane. Un vot pe această temă va avea loc în cadrul întrunirilor de la Bruxelles în mai. Dacă se aprobă, va exista o perioadă de 6 luni până intră în vigoare legea. iPhone 15 ar fi primul terminal afectat, în toamna lui 2023.

Se discuta şi despre o uniformizare a standardurilor de încărcare wireless până în 2025.

Sursa: Techradar