Chrome şi Firefox ajung la versiunea 100, care ar putea strica Internetul

Scris de | 20 februarie, 2022
Chrome şi Firefox ajung la versiunea 100, care ar putea strica Internetul

Google, Mozilla şi Microsoft pregătesc actualizări importante pentru web browserele lor, care vor ajunge la versiunea 100 în următoarele săptămâni. Problema e că asta va strica anumite site-uri de pe web, care nu se vor adapta la noile versiuni. Anumite tehnologii web trebuie recalibrate pentru aceste noi versiuni de browser Chrome, Firefox, Microsoft Edge.

Bug-urile ce ar putea apărea amintesc de problema din anul 2000 şi celebra eroare Y2K. Pe atunci anul 2000 era interpretat drept anul 1900 pentru unele computere. Ei bine, în cazul web browserelor, ele au formaturi diferite pentru şirurile user agent. În 2010 a fost o problemă cu trecerea de la o cifră la două cifre, odată cu versiunea 10 de browsere. Acum trecem la 3 cifre. Bibliotecile de analiză User-Agent sunt responsabile cu asta.

Dezvoltatorii se pregătesc de această evoluţie de luni bune deja. Chrome şi Microsoft Edge trec la versiunea 100 în martie, iar Firefox în mai. Printre site-urile afectate de trecerea la o versiune cu 3 cifre se numără cel HBO Go, Bethesda şi Yahoo. Anumite browsere şi site-uri pornesc de la premisa că versiunile de browser sunt automat de 2 cifre, iar cele de 3 cifre nu vor putea fi percepute ca atare.

Mozilla a promit hot fix-uri pentru site-urile stricate de update sau îngheţarea versunii la 99 dacă problemele sunt răspândite. Google are ca plan B îngheţarea versiunii principale la 99, iar Microsoft nu a anunţat încă un plan backup.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: BGR