REVIEW Redmi Note 11, putere într-un pachet accesibil

REVIEW Redmi Note 11, putere într-un pachet accesibil

Scris de | 28 februarie, 2022

Xiaomi este una dintre cele mai mari surprize pe piața europeană a smartphone-urilor a ultimilor ani, un producător ce a reușit să contabilizeze pe deplin declinul Huawei, care a survenit pe fondul restricțiilor impuse de fosta Administrație Trump. Mișcările din partea concurenței au fost rapide, însă știm cu toții deja asta. Pare că cel mai mult a avut de câștigat Xiaomi, care s-a stabilit foarte bine în România mai ales pe segmentul mid-range.

Și astfel a ajuns pe mâinile noastre Redmi Note 11, unul dintre primele telefoane produse de Xiaomi exclusiv sub brandul Redmi. Această diferențiere a intervenit datorită faptului că producătorul chinez vrea să creeze un awareness suplimentar pentru segmentul mid-range, unul căruia i-a dedicat în totalitate unul din brandurile sale secundare. Astfel că din acest an vom avea Redmi pentru entry-level și mid-range și Xiaomi pentru tot ce înseamnă upper-mid și flagship.

Design

Încă de la momentul unboxing-ului, am fost surprins de calitatea oarecum decentă a lui Redmi Note 11, și nu, nu mă refer aici că mă așteptam ca acesta să lase de dorit din acest punct de vedere. Spun doar că pare ceva mai solid ca build decât alte telefoane cu care Note 11 concurează în mod direct, iar insula foto de pe spatele terminalului lasă, într-adevăr, senzația unui telefon mai scump. Deși nu am avut încă ocazia să îl testez și pe fratele lui mai mare, Redmi Note 11 Pro, varianta de bază nu este de lăsat deoparte.

La prima vedere, Redmi Note 11 arată ca orice alt mid-range din categorii de preț ceva mai mari, însă păstrează și niște elemente distincte, precum designul spatelui realizat din plastic și care vine disponibil în trei culori: Graphite Gray, Pearl White, Star Blue. Pot să spun cu tărie că orice utilizator de mid-range care ar putea lua în calcul să-și achiziționeze un Redmi Note 11 nu va rămâne dezamăgit și va avea parte de mai multe funcții decât ar putea regăsi pe un Samsung sau Huawei care să se comercializeze la același preț de bază, adică în jur de 1100 de lei pentru variantele ceva mai slab dotate din punct de vedere al memoriei RAM și al stocării.

Display

În completarea designului tipic pentru Xiaomi, vine și displayul cu decupaj pentru camera de selfie în partea centrală, unul cu rată de refresh de 90 Hz, în linia panourilor care echipau și gama de anul trecut. Să nu uităm că predecesorii gamei Redmi Note 11 au reprezentat unele dintre cele mai bune terminale din game mai accesibile de preț din anul 2021, deci nu e lucru puțin pe o piață care poate părea suprasaturată din când în când. Pe lângă refresh rate-ul destul de mare și care, iată, devine mainstream și pe modelele mai ieftine, avem și o diagonală destul de ofertantă, de 6,4 inci, iar displayul vine la pachet și cu protecție Corning Gorilla Glass 3.

Experiența de vizionare este în linie cu pretențiile pe care le poți avea de la un astfel de model, ba chiar le depășește pe alocuri. Fie că vorbim de Netflix, YouTube sau Twitch, Redmi Note 11 îți permite să vezi tot conținutul video pe care îl urmărești de obicei la o rezoluție de 1080 x 2400, cu o luminozitate maximă de 1000 de niți. Deci, totul e bine aici, nu ai nevoie de nimic în plus, onorabil e cuvântul la ordinea zilei, în cazul unui telefonul pentru care nu vei fi nevoit să faci rate pe mai mulți ani ca să ți-l permiți.

Camera Foto

Poate una dintre cele mai mari surprize de pe acest telefon este camera foto. Avem aici un ansamblu quad, format din patru senzori după cum urmează: un wide de 50 MP cu f/1.8, un ultrawide de 8 MP cu f/2.2, un macro de 2 MP cu f/2.4 și un senzor de adâncime de 2 Mp cu f/2.4. Pe hârtie totul arată foarte bine, iar rezultatele practice confirmă specificațiile pe care le regăsim pe Redmi Note 11.

Pot spune cu ușurință că senzorii foto de pe terminalul despre care vorbim astăzi este cel puțin la același nivel cu ansamblurile montate pe telefoane din game superioare de preț, care se apropie de 2000 de lei și de la care te-ai aștepta să fie cel puțin decente. Redmi Note 11 scoate poze echilibrate, fără prea mult zgomot, deși putem observa în majoritatea instantaneelor existența post-procesării, proces care contribuie la artificialitatea pozei.

Desigur, nu este nimic deranjant, iar AI-ul de pe Redmi își face treaba mai bine decât decât vedem în alte cazuri, păstrând totuși caracteristicile naturale ale imaginii. Un alt lucru pe care l-am observat este similar ca și în alte cazuri ale telefoanelor produse de companii chinezești, și anume faptul că putem vedea culori ceva mai reci în unele poze, decât sunt ele în realitate, însă asta ține de calibrarea senzorilor, mai degrabă, decât de calitatea lor overall.

Pe timp de noapte, Redmi Note 11 se comportă onorabil, iar și în acest caz rezultatele mi-au depășit așteptările. Nu prea ne încurcăm cu supraexpunerea, și nici nu se exagerează cu anumite lumini care pot apărea aiurea prin imagine, lumini datorate unor reflexii nedorite. Per total, sunt convins că nimeni nu are ce să ceară mai mult de la o cameră montată pe un terminal accesibil, care punctează bine și la celelalte capitole, unul echilibrat din mai toate punctele de vedere.

Sub capotă

În ceea ce privește specificațiile lui Redmi Note 11, avem aici mai multe variante de echipare, combo-uri de RAM + stocare care încep de la 4GB + 64GB, și continuă cu 6GB + 64 GB, 4GB + 128GB și 6GB + 128GB. Deci nici o surpriză aici, telefonul fiind în linie cu ce mai vedem pe alte modele mid-range, care se învârt în jurul a 1100-1500 de lei în funcție de cât de pretențios ești și de cât de multă nevoie ai de specificații mai ofertante. Desigur, avem și un slot dedicat unuii card microSD pentru un plus de spațiu de stocare atunci când simți nevoia.

Și, ca să trecem la platforma de procesare, trebuie să spun din start că Redmi Note 11 nu beneficiază de compatibilitate 5G. Sigur, are „frați” mai mari care sunt capabili de acest lucru, însă nu și în acest caz, fiind compromisul pe care producătorul l-a făcut pentru a păstra totuși costurile sub un anumit prag. CPU-ul în cauză este un Qualcomm Snapdragon 680 cu 4G și care este realizat pe un proces de fabricație de 6 nm.

În gaming, telefonul are performanțe bune și nici nu se încălzește prea tare. Ansamblul de componente, ajutate de GPU-ul Adreno 610 se achită așa cum trebuie de datorii și oferă o experiență cursivă, fără stutter, cel puțin în titlurile pe care le-am testat noi, și anume Asphalt 9, PUBG și RAID: Shadow Legends.

Și ajungem și la baterie, unul dintre punctele forte ale acestui device. Nu mai puțin de 5000 mAh se asigură că vei beneficia măcar de două zile de utilizare în condiții normale, iar fast-charging-ul pe 30W duce terminalul de la 1% la 100% în aproximativ o oră, deci nu avem de ce să ne plângem. Nu intru în alte detalii pentru că nu are rost. Pur și simplu, Redmi 11 e unul din acele telefoane pe care te poți baza, atunci când vine vorba de durata unui ciclu de încărcare.

Concluzia connect

Am folosit atât de multe ori sintagma „telefon onest”, în cazuri în care poate era mai puțin aplicabil decât în momentul de față. Însă nu văd cum nu aș putea aplica această ștampilă lui Redmi Note 11, un terminal care aduce atât de multe plusuri cu sine, pentru prețul la care îl poți cumpăra, încât îmi vine chiar să-l încadrez în cadetgoria best-buy.

De la camera foto peste medie, la bateria ofertantă și la faptul că are un display cu rată de refresh mai mare de 60 Hz, totul mă duce cu gândul spre unul dintre cele mai interesante telefoane de pe acest segment de preț pe care le-am văzut vreodată.

Plusuri

  • Camera Foto cu AI calibrat bine
  • Ecran cu rată de reîmprospătare de 90 Hz
  • Baterie ofertantă

Minusuri

  • Build ușor „ieftin”, deși mai bun decât la alte modele din acest segment de preț

Etichete: , , , ,