Casa Alba ia poziţie faţă de criptomonede şi pregăteşte dolarul digital

Scris de | 10 martie, 2022
Casa Alba ia poziţie faţă de criptomonede şi pregăteşte dolarul digital

Picajul criptomonedelor din ianuarie a venit la pachet cu „ameninţarea” că SUA şi Rusia vor lua măsuri cu privire la Bitcoin şi alte criptomonede. Rusia s-a poziţionat pozitiv faţă de aceste monede, iar SUA trebuia să anunţe „ceva” prin vocea lui Joe Biden în februarie, dar războiul din Ucraina a amânat anunţul. Acum administraţia Biden a aluat în sfârşit o poziţie.

Dacă în China criptomonedele sunt interzise şi yuanul digital domină, India a pus de asemenea gând rău acestor monede şi le taxează cu 30%. Apropierea Rusiei de crypto nu e văzută cu ochi buni, fiind considerată o metodă a oligarhilor ruşi de a îşi ascunde banii. Revenind la SUA, administraţia de la Casa Alba a emis pe 9 martie 2022 un ordin executiv cu privire la reglementarea criptomonedelor.

E practic o strategie pentru a echilibra protecţia consumatorului, dar a asigura şi inovaţia şi supremaţia SUA în domeniu. Fanii crypto pot răsufla uşuraţi, deoarece administraţia nu pare decisă să pună în aplicare legi care să interzică şi suprataxeze monedele. Pentru început dorinţa este că toate agenţiile să aibă o strategie coordonată şi să observe şi studieze implicaţiile industriei crypto cu privire la securitatea naţională şi economia americană şi globală.

Ordinul executiv menţionează că ascensiunea bunurilor digitale este o oportunitate pentru ca SUA să îşi asume o poziţie de conducere în sistemul financiar global. Sunt totuşi şi voci precum cea a legislatorului Elizabeth Warren care solicită intens o reglementare mai dură a criptomonedelor. Sunt citate probleme cu impactul asupra mediului, riscuri mari ale investitorilor şi legi prea blânde.

Casa Albă a menţionat şi volatilitatea lui Bitcoin, dar nicăieri în ordin nu apare vreo altă monedă, DeFi, NFT-uri sau altele de genul. SUA nu vede crypto ca o problemă în a fenta sancţiunile impuse Rusiei şi apreciază „trasabilitatea” acestor tipuri de fonduri. Între timp a început şi un proiect pentru o monedă digitală a statului american, un CBDC (Central Bank Digital Currency), dar va mai dura ani până va fi gata dolarul digital.

Ordinul executiv a fost semnat de preşedintele Joe Biden.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Techcrunch