REVIEW Razer Kraken V3 Hypersense, un headset de gaming care redefinește raportul calitate-preț

REVIEW Razer Kraken V3 Hypersense, un headset de gaming care redefinește raportul calitate-preț

Scris de | 27 martie, 2022

Pe o piață supraaglomerată de fel și fel de căști de gaming, atunci când vrei să faci o alegere în acest sens, știi, când a venit momentul ăla să schimbi headset-ul vechi, te-ai putea împotmoli în diverși producători, tehnologii sau prețuri. Însă atunci când vine vorba de Razer, știm cu toții de calitatea pe care producătorul cu sedii în Singapore și Statele Unite ne-o propune odată cu fiecare model nou lansat.

Astfel, a sosit momentul să vorbim despre Razer Kraken V3 HyperSense, cel mai nou model care face parte dintr-una dintre cele mai populare serii de căști de gaming din lume. Vă mai amintiți când celebrul YouTuber PewDiePie a anunțat cu surle și trâmbițe ce căști urma să folosească la momentul respectiv? Bingo. O pereche de Razer Kraken V2.

Și nu numai PewDiePie este motivul pentru care gama Kraken este atât de populară și de apreciată la nivel mondial. Aici e vorba de calitatea pe care o oferă căștile, combinată cu prețul foarte bun, extrem de competitiv față de ceilalți producători, la care acestea sosesc la rafturi. Razer Kraken V3 este o alegere bună pentru orice gamer, indiferent dacă vorbim aici de PC sau console, iar acum urmează să îți povestesc și de ce.

Design & Funcții Speciale

Ca orice produs Razer, Kraken V3 HyperSense vin cu un design „jucăuș”, complimentat de schema clasică de culori de negru și verde, care a devenit de mult un trademark al producătorului. Șio ca să fie totul complet, nu putem vorbi de un headset de gaming fără să vorbim și de funcția RGB, care este, desigur, inclusă și pe Kraken V3 HyperSense. În rest, la exterior căștile arată exact cum te-ai aștepta pentru un produs Razer, și se potrivesc cel mai bine dacă negrul este culoarea predominantă în setup-ul tău.

Și că tot vorbeam aici de setup, Kraken V3 HyperSense se potrivesc excelent pentru gamerii pe PC, dar pot fi folosite cu ulurință și de cei care se joacă pe console. De exemplu, nu am putut rezista tentației să leg căștile la un sistem PlayStation 5 ca să mă pot bucura așa cum trebuie de funcția Spatial Audio de pe consola produsă de Sony. Practic, ea este disponibilă pentru mai orice headset, soundbar sau chiar sistem audio integrat în TV, însă prinde cu adevărat viață atunci când folosești căști cu surround.

Iar Kraken V3 HyperSense stau foarte bine la acest capitol, bucurându-se de THX Spatial Audio, un sistem 7.1 surround avansat, care oferă o precizie mai mare a poziției din joc. Practic, atunci când se va trage pe lângă tine sau când vei auzi inamici care mișună pe unde nu te aștepți, Kraken V3 HyperSense va transpune toate sunetele într-un mod mai realist decât alte căști.

Razer HyperSense

Și dacă ai citit deja până aici ai observat că numele complet ale căștilor are un „HyperSense” în coadă, care le diferențiază de modelul clasic. Asta pentru că avem pe masa de teste un model care oferă feedback haptic prin tehnologia proprietară Razer pe care am menționat-o mai sus. Adică vei putea și să simți jocul, pe urechi, nu numai să-l auzi. Practic, driverele vor transforma complimenta sunetul și cu vibrațiile aferente, pentru un plus clar de imersivitate.

Pentru o comparație cât mai potrivită, gândește-te la feedback-ul haptic de pe controllerele de la PlayStation 5. Practic, ele îți oferă o suită de senzații care au rolul de a imita picături de ploaie sau scârțâit de roți pe asfalt cu ajutorul unor vibrații care variază în durată, intensitate și poziție. Cam același lucru se întâmplă și aici, doar că la nivelul urechilor.

Sunet & Confort

Iar tot acest sistem funcționează cu ajutorul componentei hardware specifică pentru Razer, și anume angrenajul de drivere Triforce Titanium. Adică fiecare parte a headset-ului va avea grijă ca datele primite care sunt ulterior transformate în sunete să se afle constant în niște parametri. Adică, desigur, te poți  juca la setări și să potrivești joasele, mediile și înaltele după propriul gust, însă Kraken V3 HyperSense vin cu una dintre cele mai bune astfel de calibrări pe care am avut ocazia să le testez în ultima vreme.

Să trecem și la experiența propriu-zisă de purtare. Kraken V3 HyperSense vin dotate cu bureți cu spumă de memorie, care ating un echilibru destul de bun în ceea ce privește confortul atât de necesar atunci când ai sesiuni mai lungi de gaming și o izolare care să nu lase deloc de dorit. Sincer pentru price range-ul de aproximativ 650 de lei, „clientul” nostru de atăzi oferă o experiență clar peste medie, una care se apropie destul de mult și de anumite modele care trec lejer de pragul de 800 de lei.

În ceea ce privește headband-ul, Kraken V3 HyperSense vin dotate cu un burete care atenuează foarte atent presiunea cu care căștile apasă pe cap. Asta pe partea interioară. Pe partea exterioară, headband-ul este realizat dintr-un material ranforsat cu oțel, care este atât durabil, cât și ușor, și care va contribui la durata totală de viață a căștilor.

Microfon

Un alt lucru extrem de important la orice pereche de căști de gaming este microfonul. Însă pot exista situații în care să nu ai nevoie de el. Am văzut la modele precedente de headset-uri Razer că „problema” microfonului poate fi rezolvată prin retractabilitate, însă în cazul Kraken V3 HyperSense vorbim de o clasică detașare. Dacă vrei doar să asculți mai atent un RPG imersiv unde nu ai neveoie să comunici cu echipa, așa cum se întâmplă în jocurile multiplayer, poți detașa microfonul din dotare.

Iar în ceea ce privește claritatea acestuia, avem aici tehnologia Hyperclear Cardioid Mic, una care anulează sunetele care vin din spatele microfonului, dar și din lateralele acestuia. Practic, se concentrează aproape exclusiv pe vocea ta și oferă un plus de claritate dar și un noise cancellation potrivit, ca să nu îți iei înjurături pe Discord atunci când incepe vreun vecin să dea găuri în pereți cu bormașina.

Concluzia connect

Razer Kraken V3 HyperSense sunt o pereche onestă de căști pentru cei care vor un plus clar de calitate audio atunci când se joacă. Deși vine la un preț care poate fi ușor piperat pentru unii, headset-ul se ridică, ba chiar întrece nivelul așteptărilor și se comportă ca un adevărat periferic premium.

Ca o comparație, nu am găsit mari diferențe între experiența cu Kraken V3 HyperSense și cea cu headset-ul meu de zi cu zi, unul care se comercializează în jurul sumei de 1000 de lei. Calitatea build-ului, tehnologia din spatele driverelor dar și precizia THX Spatial Audio fac din Kraken V3 HyperSense niște căști care s-ar potrivi cu siguranță în orice angrenaj de joacă.

Etichete: , , , ,