Mercedes-Benz prezintă automobilul electric cu peste 1000 de kilometri autonomie: Vision EQXX

Scris de | 19 aprilie, 2022
Mercedes-Benz prezintă automobilul electric cu peste 1000 de kilometri autonomie: Vision EQXX

Automobilele electrice reprezintă un trend pornit acum un deceniu, iar cel mai mare duşman al lor este autonomia limitată. Până acum ne minunam la praguri de 400 sau 500 de kilometri, dar acum deja putem vorbi despre 1000 de kilometri, mulţumită celui mai nou concept Mercedes-Benz, Vision EQXX.

Avem de-a face cu un automobil concept, care a fost testat pe autostrăzile publice în ultimele săptămâni. A parcurs un traseu special creat din Stutgart până în Alpii Elveţieni şi până în nordul italiei. Toate cu o singură încărcare, ajungând în cele din urmă după 12 ore de călătorie pe Coasta de Azur. Traseul a avut 1009 kilometri, iar EQXX încă mai avea destulă energie la final pentru încă 140 de kilometri.

Ce e mai impresionant e că a trecut prin condiţii vitrege, de frig specific zonei montane pentru a vedea cum se comportă bateria în aceste condiţii. Evident Mercedes a tunat serios maşina pentru a scoate o autonomie maximă. Rezultatul este un vehicul cu greutate de doar 1755 kilograme şi coeficient de tracţiune de 0.17. Conceptul Mercedes are o formă de lacrimă, o zonă din spate alungită şi cu finisaj abrupt al spatelui de dragul aerodinamicii.

Maşina are 4 locuri şi 4 portiere, optează pentru oglinzi retrovizoare şi nu camere, dar ce ne intrigă e de fapt bateria de la bord. Teoretic e un battery pack imens, dar de fapt e o creaţie a echipei de Formula 1 Mercedes, care a dezvoltat o unitate de 100 kWh, similară cu cea de pe Mercedes EQS. Ea cântăreşte 495 kilograme şi este răcită cu aer şi nu lichid, ca alte versiuni de până acum.

Motorul electric trimite 241 de cai putere spre roţile din spate şi are o eficienţă medie de 95%. Vision EQXX a ajuns chiar la 140 km/h în secţiuni din Autobahn şi vine cu panouri solare pe acoperiş, care s-au încărcat în Italia, crescând autonomia cu 2%.

Etichete: , , ,

Sursa: Top Gear