REVIEW Samsung Galaxy A33 5G – Încă un concurent în zona midrange

REVIEW Samsung Galaxy A33 5G – Încă un concurent în zona midrange

Scris de | 6 iulie, 2022

Gama A de la Samsung este cea responsabilă cu vânzările în cantități mari ale companiei, fiind formată din telefoane accesibile, cu funcții bune și pe care utilizatorii le cunosc sau măcar sunt dispuși să le încerce mulțumită încrederii pe care o au în brand. Așa se face că aceste telefoane au reușit cumva întotdeauna să ofere un raport bun între calitate și prețul cerut.

Două dintre cele mai recente smartphone-uri din gama A de la Samsung au ajuns și pe birourile noastre, și amândouă în mâinile mele: A33 5G, respectiv A53 5G. Ambele merită ceva atenție, pentru că vor fi cu siguranță telefoane bine vândute, și e oarecum normal să îl tratăm întâi pe cel considerat puțin mai slab, dar care are la rându-i destule motive de laudă: A33 5G.

Design

În termeni de design, seria A nu este recunoscută pentru modificările spectaculoase pe care le face sau pentru că ar ieși foarte mult din tipar. Mai degrabă culorile sunt cele care îți iau ochii, niște pasteluri frumoase, iar în cazul unității de test care a ajuns la noi este vorba de un albastru foarte plăcut ochiului.

Avem sticlă Gorilla Glass 5 pe față și plastic pe spate și pe șasiul telefonului, lucru care îl face destul de ușor, cântărind doar 186 de grame. Sertarul de SIM este un Hybrid Dual SIM, ceea ce înseamnă că poți mări stocarea telefonului, dacă ți se pare că cea originală nu îți va ajunge (deși stocarea pleacă de la 128GB). 

Samsung Galaxy A33 5G este și rezistent la apă și praf, cu certificare IP67 – asta înseamnă că poate rezista cam un minut și jumătate în apă, dar nu la adâncime mare, bineînțeles. Insula de cameră este similară cu ce găsești și pe modelel anterioare din gama A, cu 4 senzori plasați în partea din stânga sus a spatelui.

Display

Ecranul lui Samsung Galaxy A33 5G este un Super AMOLED de 6,4 inci, cu margini de dimensiuni medii, un teardrop în partea superioară și un breton măricel în partea de jos. E genul de design pe care îl întâlnești des pe midrange-uri și telefoane mai ieftine, nu iese în evidență și nici nu îți oferă vreun motiv de nemulțumire. Ca să mă folosesc din nou de o expresie din engleză, îl pot clasifica drept fiind tried and true (sintagmă pe care, de altfel, aș putea-o aplica întregului device).

Display-urile de pe flagship-uri au devenit excelente în ultimii ani, rareori fiind capabil să le găsesc vreun punct negativ. Nu e cazul și pe midrange-uri, unde deși se observă îmbunătățiri, încă mai există anumite device-uri care nu impresionează sau fac concesii în această zonă pentru a păstra prețul redus. Din fericire, gama Galaxy A nu prea a făcut niciodată asta. AMOLED-ul de pe A33 5G este destul de luminos (deși se putea mai bine), are o rezoluție de 1080 x 2400 de pixeli și este și rapid, având o rată de refresh de 90Hz. 

Adaugi la toate astea și dimensiunea suficient de mare a ecranului și iese o experiență de vizionare plăcută. De sunet se ocupă două difuzoare stereo, astfel că nu vei avea grija că acoperit din greșeală cu degetul loudspeaker-ul, lucru prin care am mai trecut pe midrange-uri.

Performanță

Samsung Galaxy A33 5G vine echipat cu un procesor proprietar Exynos 1280, realizat pe 5nm, cu 8 nuclee și ajutat de un GPU Mali-G68. E o combinație bună, care îți va permite să te joci majoritatea jocurilor de mobil mai solicitante, precum Apex Legends sau Call of Duty, fără mari probleme, și destul de bine optimizate. Sigur, nu vei putea ține detaliile pe High neapărat, dar chiar și așa nu pot să spun că m–a deranjat în vreun fel experiența de gaming pe A33 5G. 

Ajută și combinația de RAM și stocare, însă nu ți–aș recomanda să o alegi pe cea mai de jos, cu 4GB RAM și 128GB stocare, mai ales dacă vrei să faci și puțin gaming pe telefon. Cea de-a doua variantă, cu 6GB RAM și stocare de 128GB, este una optimă și foarte corectă pentru un midrange (și cumva nici nu se apropie foarte mult de zona de preț a lui Galaxy A53 5G, astfel că rămâne un deal bun). Mai există și două variante cu 8GB de memorie RAM, cu stocare de 128GB, respectiv 256GB, dar ambele mi se pare că sunt puțin overkill pentru ce ar trebui să îți ofere un midrange și intră pe teritoriul de preț al unor telefoane care oferă pachete mai bune.

Camera

Cum am spus, pe spatele lui Samsung Galaxy A33 5G se află 4 senzori, însă doar doi dintre ei contează cu adevărat: principala de 48MP cu f/1.8 și pe care există și stabilizare optică, respectiv ultrawide-ul de 8MP cu f/2.2. Mai există și un macro de 5MP cu f/2.4, respectiv un senzor de adâncime de 2MP, cu f/2.4.

Partea bună (pentru mine) este că senzorul principal și ultrawide-ul sunt diferiți de ce găsești pe spatele lui A53 5G, deci nu o să repet același lucru în ambele review-uri. Partea proastă e că, evident, camera de pe A53 5G e mai bună. Asta nu înseamnă însă că ce avem pe A33 5G lasă de dorit.

Principala se descurcă ok în condiții de lumină bună, însă culorile îmi par puțin cam șterse față de ce observi cu ochiul liber. Nici cantitatea de detalii surprinsă nu este excelentă, iar dynamic range-ul nu m–a impresionat în mod special. Nuanțele de verde din fotografia cu copacii sunt surprinse destul de bine, deși există puțină supraexpunere, însă per total, nu trebuie să scapi din vedere faptul că avem de-a face cu un midrange, și ținând cont de asta, aș zice că poți fi fără griji mulțumit.

Ultrawide-ul de 8MP deformează destul de mult, mai ales în zonele inferioare ale fotografiei, însă acuratețea culorilor este cam la fel de bună ca pe principală. Este utilizabil, însă aș recomanda tot principala în majoritatea cazurilor.

Camera tele lipsește, așa că zoom–ul este de fapt un crop pe principală. E greu să ai toate 3 camerele pe un astfel de telefon, așa că Samsung a încercat să suplinească această absență printr–un macro, care nu se descurcă rău și are 5MP, mai mult decât majoritatea senzorilor macro de pe alte telefoane midrange (de obicei 2MP).

Pentru selfie-uri, Galaxy A33 5G apelează la un senzor de 13MP cu f/2.2. Sunt bune, le poți pune pe social media fără să apelezi la Snapseed și au un bokeh curat, chiar dacă imperfect în anumite zone. Remarcabil este faptul că poți filma la calitate 4K atât cu principala, cât și cu frontala, la 30fps.

Software și baterie

Galaxy A33 5G rulează Android 12, cu One UI 4.1, astfel că ai parte de o experiență destul de fluidă și plăcută din punct de vedere al software-ului. Senzorul de amprentă este optic, integrat în ecran și funcționează fără probleme. Bateria este aceeași ca pe fratele mai mare, A53 5G, având 5000mAh, rezistă cu brio unei zile întregi de utilizare, și se poate încărca cu 25W.

Concluzia connect

Samsung Galaxy A33 5G se înscrie cu succes în seria de telefoane midrange a celor de la Samsung, și în filozofia pe care o abordează acestea: de a oferi specificații bune la un preț corect și atractiv pentru cei în căutare de telefoane ieftine. Varianta testată de noi costă 1399 de lei la momentul scrierii review-ului, un preț corect și foarte bun pentru ceea ce oferă A33 5G.

Plusuri

  • Raport calitate-preț foarte bun.
  • Ecran foarte bun și rapid.
  • Design simplu și plăcut.
  • Filmare 4K atât pe frontală, cât și pe principală.

Minusuri

  • Lipsește o cameră tele.
  • Ultrawide-ul deformează un pic prea mult.

Etichete: , , , ,