Samsung a livrat primele sale procesoare de 3 nm, începând o nouă eră a computing-ului

Scris de | 26 iulie, 2022
Samsung a livrat primele sale procesoare de 3 nm, începând o nouă eră a computing-ului

Samsung intră într-o nouă eră a computing-ului, odată cu livrarea primelor sale procesoare de 3 nanometri. Samsung anunţa în iunie că a început producţia lor, iar acum a început livrările spre parteneri. Această tehnologie se va regăsi pe chipurile telefoanelor flagship din 2023.

Samsung obţine această premieră într-o perioadă problematică pentru business-ul său de cipuri. Tocmai a pierdut contractul cu Qualcomm pentru a produce cipuri Snapdragon, tehnologia sa de 4 nm fiind inferioară celei TSMC. În plus, gimmick-ul cu parteneriatul cu AMD pentru GPU-ul de pe Exynos 2200 nu a dat roade: nu am văzut nici un joc cu ray tracing pe mobil. Revenind totuşi la noutăţi, cipurile Samsung bazate pe tehnologie de 3 nm folosesc arhitectură a tranzistorilor GAA (Gate-All-Around).

Producţia se desfăşoară la linia V1 EUV din campusul sud-coreean Hwaseong. 100 de persoane au asistat la plecarea primului camion cu cipuri spre parteneri. Momentul este important şi pentru că marele rival taiwanez TSMC va avea primele cipuri de 3 nm gata prin trimestrul 4 din 2022. Conform unor surse din industrie, AMD şi Qualcomm vor fi printre primii clienţi Samsung pentru aceste cipuri. Şi NVIDIA a pus ochii pe chipseturile de 3 nm.

Întrebarea e dacă Samsung poate face faţa unor comenzi mari, acesta fiind şi motivul pentru care a pierdut parteneriatul cu Apple pentru seria A de cipuri pentru iPhone cu ani în urmă. Dacă lucrurile încep să se mişte bine, Samsung ar putea redeveni partener Apple, dar va fi greu cu TSMC reuşind mereu să livreze pe măsura aşteptărilor.

Etichete: , , ,

Sursa: Sammobile