REVIEW Nothing Phone (1): Cel mai interesant telefon al anului?
Energy Expo - Join the revolution

REVIEW Nothing Phone (1): Cel mai interesant telefon al anului?

Astăzi testăm... un nimic! Evident că glumim, testăm Nothing Phone (1), un telefon nou de la o companie nouă. Cum spune tot internetul: când nimicul devine ceva.

Scris de | 1 august, 2022

Nothing Phone (1)este primul telefon al companiei înființată de Carl Pei, cofondator al OnePlus, un telefon care are parte de un hype destul de mare acum, în special pentru că încearcă să facă lucrurile altfel pe partea de design, un spate retro transpartent cu 900 de LED-uri în jurul componentelor. Aș spune că și interfața este la fel de interesantă, dar main focusul pe acest model sunt luminițele, care se aprind în funcție de notificări sau de ringtone-uri.

Așa cum poate știți deja, Carl Pei a ajutat la fondarea OnePlus, iar în 2020 părasea board-ul companiei pentru ca în 2021 să înființeze Nothing, un brand care își propunea să livreze valoare din prima zi, astfel că produsele ar fi trebuit să aducă un factor wow și un preț accesibil. Lucru care s-a și întâmplat cu primul produs al companiei, căștile Nothing Ear (1), pe care le-am testat și noi aici la connect și pe care Andrei le-a numit “unul dintre cele mai interesante device-uri din lumea tech a lui 2021”.

Nothing Phone (1) are un aspect retro și 900 de LED-uri pe spate

Vorbim despre primul telefon produs ce o companie nouă de telefoane, un lucru care nu se întâmplă atât de des în lumea tech de azi, dar pe care îl așteptăm cu mare entuziasm. Se mai lansează produse sau branduri, dar așa zisul Hype din jurul produselor Nothing vine și de la Carl Pei, care a făcut o treaba extrem de interesantă cu lansarea și evoluția OnePlus, indiferent de mersul ulterior al lucrurilor la compania care aproape a fost înghițită de OPPO.

Design-ul este ceea ce Nothing a ales să fie marele diferențiator al primului lor telefon. Nothing Phone (1) are o ramă plată care ne duce cu gândul la iPhone, iar spatele este transparent și lasă să se vadă cele 900 de LED-uri care sunt plasate în jurul componentelor. LED-urile de pe spate indică atunci când sosește o notificare sau un apel, statusul încărcării sau alte gimmick-uri de acest tip care m-au încântat ca pe un copil mic atunci când le-am descoperit.

Pe față avem un ecran OLED de 6.55 inci cu rezoluție FHD și refresh rate adaptabil până la 120 de HZ. Este un afișaj bun chiar și în lumina zilei, cu o luminozitate mare și culori vibrante, un panel plat care se descurcă excelent și de care nu vei fi dezamăgit, conținutul de pe rețelele sociale arată excelent, filmele se văd bine și în general totul se mișcă snappy. Singurul lucru regretabil este faptul că rata de reîmprospătare nu poate fi fixată la 120 Hz, totul este variabil în funcție de ce rulează pe ecran sau fixat la 120 sau 60 Hz, dar acest aspect cred că va fi remediat pe viitor.

De menționat că avem un senzor de amprentă sub ecran, unul care funcționează foarte bine, dar poziția este ceva mai jos decât ne-au obișnuit până acum alte telefoane. Iar în partea superioară avem un punch hole pentru camera frontală, ușor vizibil și nu foarte intruziv.

Spuneam că seamănă cu iPhone datorită marginilor plate, dar nu doar asta mă duce cu gândul la produsele celor de la Apple. Dincolo de modelul retro de pe spate, reiterat și la căștile Ear, forma generală, poziționarea camerelor sau aspectul general, toate amintesc de iPhone. Sub sticla transparentă, Nothing dezvăluie bobina de încărcare wireless, o duzină de șuruburi, înscrisuri și aranjamentul de lumini cu LED, așa zisele Glyph.

Pentru că avem un ecran OLED, bineînteles că avem și Always on Display, o funcție pe care o găsiți în setările pentru ecran, la pagina de Lock Screen. Dacă o vei activa vei vedea ceasul constant pe ecran scris cu un font retro, alături de vreme și o trecere rapidă în revistă a unor notificări.  

Din punct de vedere al construcției, Nothing Phone (1) este excelent finisat, nimic de reproșat la acest capitol. Marginile din aluminiu reciclat au un coating plăcut la atingere, sticlă pe față și pe spate, un „sandwich” bine construit. Iar asta ne scoate în evidență și protecția IP53 împotriva apei și a prafului. N-avem IP68, dar nici bani de așa ceva, avem în față doar un midrange.

Glyph Interface este despre lumini, notificări și muzică

Interfața Glyph stă la baza designului cu 900 de LED-uri. Nu doar că arată bine și unic, dar lumințele de pe spate au și un scop. Sunt mai multe dungi cu LED-uri pe spatele telefonului: una în jurul camerelor, una în colțul din dreapta, una care înconjoară bobina pentru wireless charging și un semn de exclamare jos, la bază.

Spuneam că luminile servesc unui scop. Este vorba despre notificări, apeluri și ringtone-uri. Atunci când primești un apel, spatele telefonului va începe să lumineze pe un ringtone prestabilit. Dacă stai bine cu memoria, poți seta melodii implicite diferite pentru contactele din telefon, iar pattern-ul de notificări luminoase vor fi diferite. Are un factor wow atunci când benzile LED încep să lumineze atunci când încep să apară notificările și ești în prejma cuiva. Pentru cei mai nostalgici, poate vă aduceți aminte licuricii luminoși de la Nokia 3310 sau 3410?

Dacă vrei să te bucuri de notificările luminoase va trebui să ții telefonul cu fața în jos pe masă, ceea ce poate fi destul de dificil la început, dar te obișnuiești pe parcurs. Dacă vreți să facem și o glumă, acesta ar putea fi primul telefon pe care îl poți ține cu fața în jos, iar iubita ta nu va comenta. Anyway, va dura ceva vreme până te obișnuiești. Eu, de exemplu, țin telefonul cu fața în sus în aproape toate situațiile, iar în întâlniri țin telefonul în buzunar.

Mai sunt și alte scenarii în care LED-urile se aprind. De exemplu, atunci când introduci cablul de alimentare în portul USB de tip C banda cu semnul exclamării va începe să se lumineze. Sau dacă vei rosti “Hey Google” se va aprinde punctul din partea de jos până ce vei transmite o comandă către Google. Sau poți alege să folosești toate luminile de pe Glyph atunci când realizezi o fotografie, un soi de bliț care luminează continuu.

Sunt și lucruri pe care interfața le-ar putea face mai bine și sperăm să mai vedem modificări pe parcurs. De fapt, Nothing promit multe update-uri și chiar în perioada în care am testat telefonul, de la achiziție și până la realizarea acestui material, au venit 2-3 update-uri și majoritatea au adus îmbunătățiri la Glyph interface. Mi-ar plăcea de exemplu să pot realiza pattern-uri de lumină pentru anumite aplicații pentru că în acest moment nu am de exemplu posibilitatea de a seta să se lumineze într-un anumit mod dacă vin notificări de la Mail sau social media.

Tot ce poți să faci în acest moment este să setezi o anumită intensitate pentru benzile cu LED, să setezi un anumit ringtone pentru apeluri și notificări. Dar am vrea să existe pe viitor un control mai bun. Iar cu o nouă generație să avem și LED RGB poate? Cred că ar fi cool să avem un telefon Nothing cu luminițe colorate.

Nothing Phone 1 este un midrange din punct de vedere specs

Primul telefon Nothing nu este un flagship killer, deși cred că ne așteptam cu toții să vedem un telefon care le bifează pe toate. Credeam că o să fie un un nou Asus Zenfone, un Poco sau un noul Realme GT, să bifeze de toate la bani puțin. Dar nu se întâmăla asta și chiar are multe lucruri care ne plac, vorbim totuși de un model de aproximativ 2200-2500 de lei în funcție de configurație. Avem o motorizare de la Qualcomm, procesorul Snapdragon 778G+, alături de 8 sau 12 GB de memorie RAM și stocare internă de 128 sau 256 GB. Noi ne-am cumpărat ce-am găsit la prima mână: un model alb (dar să știți că el este și pe negru), 8 GB RAM și 256 stocare. Mai avem și o baterie de 4.500 mAh, conectivitate 5G, Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.2.

Chipsetul este suficient de puternic și nu am avut nicio îndoială în ce privește sarcinile pe care le poate duce. Ne-am jucat, am stat pe social media, l-am supus la teste de benchmark și nu a sughițat. De văzut cum se va comporta în al treilea an de update, cu Android 14 și zeci de aplicații și fotografii încărcate.

Am stabilit deja că nu se ia la trântă cu sus pușii S22 Ultra sau alte modele de la competiție, dar le are pe ale lui. Și trebuie să menționez că este printre singurele telefoane cu încărcare wireless la banii aștia. Doar 15W pentru încărcarea fără fir, în timp ce pe cablu prinde 33W, dar nu are în pachet un brick de priză. Are și încărcare inversă la 5W, ceea ce ar putea fi considerat mai degrabă o chestie să fie bifată, dar este o funcție implementată mai degrabă să încarce căștile Nothing Ear prin wireless, decât alte telefone.

Bateria de 4.500 mAh se descurcă onorabil pentru o zi de funcționare, dar cred că au apus vremurile când bateria era un minus notabil la telefoane. Poate și datorită încărării super rapide de azi.

Cameră nu este wow, dar nici bau

Menționez încă din start că am avut o mică problemă cu camera imediat ce am scos telefonul din cutie. De fiecare dată când declanșam era nevoie de un timp adițional până ce telefonul făcea fotografia, lipsea acea animație care-mi confirma că fotografia este realizată. După câteva zile de utilizare am zis să văd dacă este disponibil un update, astfel că am căutat manual un update, l-am găsit, am actualizat software-ul la zi și a dispărut această mică, haideți să-i spunem eroare. Eram ușor dezămăgit de cum se mișca interfața camerei, mă ducea mai degrabă cu gândul la telefoanele ieftine ale anilor 2015, iar într-o fază incipientă mă lăsasem păgubaș și aveam în cap doar că nu-i un telefon făcut pentru a scoate imagini bune. După update lucrurile s-au schimbat relativ mult în bine și am început să-l folosesc mai des, iar unele poze sunt de-a dreptul aproape de un veritabil flagship. Spoilert alert, pare să-i placă peisajele cu mult verde și l-am ajutat și eu puțin pe unde am fost.

Revenind la specs, avem două camere pe spate, ambele de 50 de megapixeli, o principală și o ultrawide, iar pe față avem o cameră de selfie de 16 megapixeli. Revin din nou la ideea că nu avem un flagship killer și trebuie să-ți setezi corect așteptările. Dacă ai lumină bună vei obține niște cadre chiar plăcute ochiului, dar dacă scade lumina o să devii ușor ușor dezamăgit de ce vei obține. Un minus și la diferența de culoare pe care senzorul o percepe la trecerea de pe camera wide pe cea ultrawide. 

Un plus foarte bun pentru modul portret, după cum puteți vedea în poza de mai jos, funcționează excelent atunci când e lumină multă în cadru.

Nothing OS, o interfață fără bloatware, dar ușor aranjată

Compania promite 3 ani de actualizări Android și 4 ani de actualizări de securitate, ceea ce sună excelent de la o companie proaspăt înființată. Rulează Android 12 peste care este aplicată interfața Nothing OS, una curată și cu extrem de puțin bloatware, ceea ce înseamnă că avem aplicațiile native de la Google. Sincer vă zic, este cea mai curată experiență Android pe care o trăiesc pe un telefon cu Android în ultima vreme, simplitatea Android-ului nu a fost niciodată mai plăcută.

Cea mai mare schimbare vizibilă este la zona de notificări, care a fost organizată de producător într-un mod relativ diferit. Ai aici acces rapid la conexiuni și cele mai importante funcții, iar dacă vrei de exemplu să deschizi Glyph Interface este nevoie doar să apeși lung pe butonul dedicat.

Altfel, nu sunt schimbări majore și apreciem Google nativ. Sunt 4 widget-uri ale Nothing Launcher, toate în jurul ceasului și a vremii și fiecare dintre ele cu o tentă retro. Găsim și un widget NFT Gallery, implementat de producător și care trebuie conectat la un Wallet.

Nothing a dezvoltat în meniul de setări și o zonă intitulată “Experimental Features”, ceea ce ne arată că are în plan să integreze tot felul de funcții cu terți producători. Prima funcție integrată în această zonă este “Connect to Tesla”, o capabilitate care ar trebui să-ți permită să controlezi mașina ta electrică direct din telefon. Râmâne de văzut direcția și deschiderea pe care producătorul o va arată spre integrarea cu alți dezvoltatori de aplicații și sisteme.

Concluzia connect

Greu de tras o concluzie solidă, care să te îndemne să cumperi acest telefon. Noi l-am achiziționat pentru că sunt rare momentele când poți testa un produs nou de la o companie nouă, dar și pentru entuziasmul din jurul telefonului. Aduce un ceva altceva la un preț destul de corect, undeva la 2200-2500 lei în funcție de configurația RAM-GB aleasă.  Îmi place hype-ul creat în jurul acestui produs, îmi place că mereu descoperi o nouă caracteristică care te lasa cu gura cascată. În timp ce redactam recenzia am descoperit că Nothing Ear au încărcare wireless (n.red.: recenzia căștilor a fost făcută de colegul meu, Andrei), iar atunci când activezi funcția de încărcare reversibilă și pui cutia căștilor pe spatele telefonului banda led din jurul bobinei wireless începe să lumineze.

Va fi extrem de interesant de văzut parcursul Nothing, care vor să creeze un ecosistem de produse. Au început cu căștile, care nu au fost cele mai bune căști wireless din lume, dar cu siguranță au un design inedit, interesant. Acum a venit primul telefon și trebuie să spunem categoric că nu are cea mai bună performanță sau cele mai bune specificații, dar mizează pe un design atipic, o interfață curată și multe lucruri sunt așa cum ar trebui să fie.

Cred că v-am spus cam tot ce este de spus despre Nothing Phone (1), iar dacă am omis ceva ne puteți întreba în comentariile de pe Youtube la clipul pe care urmează să-l urcăm zilele următoare (revenim cu link). 

Plusuri

  • Construcție bună, solidă
  • Design retro, cu 900 LED-uri pe spate
  • Interfața Glyph are multe opțiuni
  • Încărcare rapidă, wireless charging, reverse wireless charging
  • Ecran excelent la 1200 niți, refresh rate la 120 Hz
  • Nothing OS este o interfață curată, accent pe experiența Android 12
  • Fără Bloatware

Minusuri

  • Glyph interface poate să devină mai bună, mai customizabilă
  • Doar protecție IP53 împotriva prafului și a apei
  • Rata de reîmprospătare nu poate fi setată doar pe 120 Hz, ai opțiune de 60 Hz sau adaptabilă
  • Cameră incosistentă la trecerea de pe wide pe ultrawide

Etichete: , , , , , ,