REVIEW Nothing Ear (1) – Cum se aude „nimicul”

REVIEW Nothing Ear (1) – Cum se aude „nimicul”

Scris de | 19 octombrie, 2021

„Hype” este un cuvânt des utilizat în lumea tehnologiei, care descrie starea de entuziasm (sau lipsa ei) cu privire la un nou produs, o nouă companie sau un eveniment. Este de asemenea și cel mai potrivit termen pentru lansarea căștilor Nothing Ear (1), primul produs al companiei Nothing, înființată la începutul lui 2021 de către Carl Pei, co-fondatorul OnePlus.

În iulie, Nothing anunța lansarea căștilor true wireless Ear (1), cu un nume similar în bizarerie cu cel al companiei, însă la un preț extrem de atractiv – 99 de dolari pentru o pereche de căști true wireless care se lăuda cu un sunet creat de compania suedeză Teenage Engineering, tehnologie de anulare activă a zgomotului și un design unic, care atrage imediat atenția. Ei bine, Ear (1) au ajuns și în redacția noastră, și a venit timpul să vedem dacă merită atenția pe care au primit-o până acum.

Design

Evident, cel mai ușor recognoscibil element al Ear (1) este design-ul, unul cu adevărat unic și nemaiîntâlnit până acum, cu un plastic complet transparent, care îți permite să arunci o privire la componentele din interiorul căștilor și al carcasei. Până și cablul de încărcare pe care îl găsești în cutie este transparent, și tot acolo vei mai găsi și câteva capișoane de schimb pentru căști.

Albul și negrul domină cromatica acestor căști, și pot spune cu siguranță că sunt cele mai frumoase căști de 99 de dolari pe care le poți cumpăra. Există și o pată de culoare roșie, prezentă pe casca dreaptă, singurul element prin care poți face diferența între căști, ținând cont că marcajele R/L nu sunt prezente nicăieri, nici măcar în carcasă, care are tot un punct roșu în zona în care trebuie lăsată casca dreaptă.

Întregul lor look este premium și total diferit de alți rivali din această sferă a tehnologiei. Transparența pe care o remarci în design-ul căștilor se observă și la carcasa în care se pot adăposti și încărca. Aceasta este puțin mai mare decât cele pe care le găsești la rivalii Nothing (care sunt atât de mulți încât nici nu prea îi pot aminti aici pe toți, atât de populat a devenit acest segment al căștilor true wireless accesibile). Aspectul unic ajută însă la a mai uita de dimensiunile carcasei, care prezintă și o adâncitură pentru a o putea apuca mai bine atunci când o scoți din buzunar și care are un mare atu, acela că se poate încărca wireless.

Înăuntrul ei se poate observa și înscrisul ear (CASE), iar magneții care țin căștile la locul lor sunt destul de puternici. Apropo de căști, sunt destul de ușoare, undeva pe la 4,7 grame și se fixează bine în urechi (nu vei avea probleme cu eventualul căzut al lor din urechi), însă nu sunt suficient de confortabile pentru a fi utilizate la drum lung. Pe mine au început să mă doară urechile după aproximativ două ore de utilizare continuă, deci pentru un drum cu avionul spre exemplu nu cred că sunt cea mai bună soluție, aș merge în continuare pe o pereche de căști over-ear.

Sunet

În ceea ce privește cel mai important element al unor căști însă – și aici mă refer evident la sunet – Nothing Ear (1) reușesc să se comporte excelent, mai ales dacă iei în considerare prețul la care vin și care ar fi rivalii săi din acest segment de preț.

Înăuntrul fiecărei căști se află un difuzor de 11,6mm, iar Nothing spune că sunetul este realizat de compania suedeză Teenage Engineering, pe care au achiziționat-o cu câteva luni înainte de lansarea oficială a Ear (1). Difuzoarele sunt puternice, și au un bass generos, cu mici probleme doar atunci când vine vorba de sunetele înalte. Însă, în marea majoritate a timpului, le vei putea ține pe undeva pe la 50% din volum fără să auzi interferențe majore din afară.

Soundstage-ul este acceptabil, mai ales pentru o pereche de căști de 99 de dolari. Clar nu este cel mai bun pe care îl poți găsi pe o pereche de căști true wireless și nu vei auzi sunete noi sau ceva ce nu ai mai remarcat până acum dacă ai folosit o pereche de căști decente, însă marea majoritate a instrumentelor sunt recunoscute bine și reprezentate aproape la fel de bine în căști. Spațialitatea lasă puțin de dorit dar, din nou, pentru prețul pe care îl au, nici nu cred că există un rival care să „le dea peste nas”.

Surprinzător de bun este microfonul, care folosește ceea ce Nothing numește Clear Voice Technology – practic, trei microfoane high-definition care sunt atente la vocea ta și încearcă să o amplifice și să izoleze alte sunete, pentru a fi mai clar în convorbiri. Am folosit căștile în câteva apeluri și mi s-a spus că m-am auzit clar și precis, fără prea multe interferențe, deși în unele cazuri eram în câmp deschis, cu vânturi destul de puternice în jurul meu.

Funcții și aplicație

Funcția care îți va atrage cel mai mult atenția la Nothing Ear (1) este cu siguranță anularea activă a zgomotului de fond (ANC), una pe care doar recent am început să o vedem pe căști din acest segment de preț. Ei bine, aici este remarcabil de bună, mai ales că vorbim de o pereche de căști true wireless, care sunt oricum limitate într-o oarecare măsură cu noise cancelling-ul pe care îl pot aplica. Pe undeva pe la 50% din volum, cu ANC pornit, sunetul de metrou este destul de estompat și se poate pierde în background, și chiar și ANC-ul pasiv este foarte bun, și poate fi observat imediat ce îți pui căștile în urechi.

Când vrei să vorbești cu cineva însă, va cam trebui să îți dai jos căștile din urechi, pentru că faptul că anularea pasivă a sunetului este bună face ca vocile altor persoane și alte elemente exterioare să nu treacă ușor de „paravanul” astfel creat, chiar și atunci când oprești muzica.

Există și funcție pentru Fast Pairing, ca să te conectezi imediat la telefoanele cu Android, și Nothing Ear (1) mai au și in-ear detection, oprind automat muzica atunci când sunt scoase din urechi și pornind-o când le pui înapoi.

Ce nu îmi place însă deloc este controlul căștilor, care se face prin atingeri și slide-uri pe marginile lor, și care funcționează mai mult când își dorește. Poți customiza comenzile din aplicația Nothing, însă asta nu va aduce prea multe schimbări. Metoda de control rămâne una puțin defectuoasă, greoaie, și sincer am preferat constant să folosesc controalele de pe telefon, decât cele de pe căști.

Apropo de aplicație, este destul de simplă și include și un equalizer, pentru cazul în care îți dorești să te joci puțin cu sunetul pe care îl auzi și să alegi un alt profil, cu mai mult bass sau mai mult accent pe înalte. Cel default este însă destul de bun, și eu l-am folosit în marea majoritate a audițiilor.

Autonomie și rezistență

În fine, pentru că nu prea am unde să le mai grupez, am lăsat pe final capitolele de autonomie și rezistență. În privința primului, Nothing spune că Ear (1) vor avea o durată de viață de până la 34 de ore, cu tot cu încărcarea oferită de cutie, cu ANC-ul oprit. ANC-ul pornit va scădea autonomia până la 24 de ore.

Nu am testat exact spusele companiei lui Carl Pei, însă mărturisesc că autonomia căștilor nu mi-a oferit nicio problemă. Le-am încărcat cam o dată pe săptămână, în condițiile în care cea mai lungă perioadă în care au stat doar în urechile mele, fără să intre deloc în cutie pentru ceva „extra juice”, a fost de aproximativ 2 ore și durata medie de utilizare pe zi a fost de cam 3 ore – 3 ore și jumătate. Deci, dacă vrei să le folosești în principal pentru a face naveta către muncă și acasă zilnic și eventual și cât mergi la cumpărături sau până ajungi la un restaurant, mai mult de o încărcare săptămânală nu ar trebui să îți fie necesară.

Nothing Ear (1) au și rezistență la stropi IPX4, ceea ce înseamnă că vor funcționa în mod normal dacă mergi prin ploaie ușoară, însă ar fi bine să eviți vreo ploaie torențială sau utilizarea lor la sală sau când faci sport.

Concluzia connect

Nothing Ear (1) sunt unul dintre cele mai interesante device-uri din lumea tech a lui 2021. Primul produs al noii companii a lui Carl Pei reușește să surprindă printr-un design unic, care atrage atenția și reușește să și livreze o performanță acustică excelentă pentru segmentul de preț în care se află. Disponibile la 479 de lei în România, sunt puține alte dispozitive rivale care să ofere un ANC la fel de bun, iar în privința design-ului nici nu există concurență. Minusurile pe care le are pe partea de software s-ar putea să fie deranjante pentru utilizatori, însă sunt sigur că multe dintre ele vor dispărea la o eventuală generație a doua a căștilor. Până atunci însă, primul produs Nothing poate fi considerat un succes, și abia aștept să văd ce ne va pregăti compania lui Carl Pei în 2022.

Plusuri

  • Design-ul este absolut superb.
  • ANC foarte bun pentru niște căști true wireless.
  • Difuzoare puternice.
  • Un raport calitate-preț care poate propulsa căștile în bătălia pentru premiul de „best buy” la prețul de 99 de dolari.

Minusuri

  • Software-ul încă mai trebuie pus la punct.
  • Soundstage-ul este puțin limitat.
  • Controlul căștilor se face mai bine din telefon decât cu touch-ul integrat.

Etichete: , , , , , ,