REVIEW Honor Magic 4 Pro, un flagship „corect” cap-coadă

REVIEW Honor Magic 4 Pro, un flagship „corect” cap-coadă

Scris de | 2 august, 2022

Odată cu revenirea în România a brand-ului Honor, am avut parte, totodată, și de lansarea locală a celui mai nou flagship al companiei chineze, Honor Magic 4 Pro. Cunoscută în mai toată lumea ca o companie ce aparținea de Huawei, Honor s-a desprins de „firma-mamă” în urma restricțiilor pe care administrația Trup le-a aplicat în 2019. Însă a trecut ceva vreme de atunci, iar Honor dezvoltă în continuare telefoane care se folosesc de toată suita GMS (Google Mobile Services).

Astfel că nu mi-a fost chiar mică mirarea atunci când am deschis prima dată pachetul în care vine Magic 4 Pro. Telefonul se aseamănă destul de mult cu Huawei Mate 40 Pro, în sensul că forma, display-ul și designul, per total, este aproape identic. Ce se diferențiază, însă, este componența și mărimea fizică a insulei foto, care este ceva mai mare și adăpostește mai mulți senzori pe Magic 4 Pro, însă în aceste detalii vom intra ceva mai încolo.

Până să intrăm cum trebuie în pâine, trebuie să mărturisesc că sunt destul de fericit de faptul că sunt telefoane precum clientul nostru de astăzi pe piață, adică acele terminale care se ridică la calitatea trademark Huawei, și care vin și cu serviciile Google la pachet. Practic, se încearcă pătrunderea pe locul lăsat liber de gigantul chinez în topul smartphone-urilor din România, iar avantajul Honor este mai mare, în opinia mea, decât al celorlalți producători de telefoane cu Android, în afară de Samsung, tocmai prin prisma faptului că va putea accesa mai ușor acel fanbase.

Design

Dipă cum spuneam și în introducere, Honor Magic 4 Pro aduce destul de mult cu Huawei Mate 40 Pro, iar asta mi se pare un lucru destul de bun. Practic, telefonul are finisaje foarte elegante, cu ecran curbat pe margini, ceea ce îi oferă cumva un plus de „poshness”, cum ar spune englezul, adică acel aspect premium, care este atrăgător pentru persoanele care caută constant produse cu un anumit nivel de frumusețe.

Terminalul care a poposit la noi vine „colorat” în Cyan, una dintre cele 5 opțiuni disponibile, celelalte fiind negru, alb, Gold și Orange. Pot spune că această nuanță mai deschisă este mai pe placul meu, deși nici cel negru nu este de neglijat, venind cu un plus de sobrietate, pentru cei mai conservatori dintre noi. Spatele este din sticlă, așa cum îi stă bine unui flagship, cadrul metalic al șasiului este realizat din aluminiu.

În ceea ce privește dimensiunile sale, terminalul are o diagonală de 6,81 inci, și vine cu o greutate de 209 grame, fiind un device care se situează undeva la granița dintre „prea ușor să-l simți în mână” și „prea greu să îl ții perioade îndelungate la ureche”. Ceea ce înseamnă că e perfect din acest punct de vedere, cel puțin pentru gusturile mele. De asemenea, îmi place tare mult și poziționarea camerei foto pe spate, adică simetrică, iar dimensiunea destul de ofertantă nu este chiar deranjantă în ansamblul total al șasiului. Pe scurt, subiectiv vorbind, Honor Magic 4 Pro este un telefon frumos.

Display

În ceea ce privește display-ul, Magic 4 Pro vine echipat cu un panoul OLED LTPO cu un miliard de culori și cu o luminozitate maximă de 1000 de niți, ceea ce înseamnă că ecranul său va fi ceva mai puțin luminos decât cele de pe alte flagship-uri consacrate, precum S22 Ultra sau chiar și OnePlus 10 Pro. Însă nu văd asta ca pe o mare problemă, ba chiar e recomandat să nu stai niciodată cu luminozitatea dată la maximum pe un smartphone, atât din punct de vedere al bateriei dar și din punct de vedere al sănătății ochilor.

La capitolul rată de refresh, terminalul vine dotat cu o rată de refresh de 120 de Hz, standardul actual, tot repet acest lucru, o fac din nou, și care este, desigur, reglabilă. Poți opta pentru modul Dynamic, în care AI-ul va regla încontinuu rata de reîmprospătare pentru ca durata de viață a unui ciclu de încărcare să fie cât mai lungă. Asta înseamnă că device-ul își va da seama când faci scrolling pe Instagram și va da un „boost” de Hz, pentru ca el să fie mai conservator atunci când privești imagini statice, de exemplu. Desigur poți și selecta nivelul maxim de refresh printr-o simplă apăsare de buton.

Iar din punct de vedere al rezoluției, și aceasta este reglabilă, tot din considerente de conservare a bateriei, și avem și aici un mod Dynamic, care va rezolva exact același lucru ca și în cazul de mai devreme. Dar da, ecranul este calibrat foarte bine, din mai toate punctele de vedere, și este cu siguranță un punct forte al acestui terminal. Este perfect pentru streaming pe Netflix, Disney+ sau HBO Max, iar marginile sale curbate sunt un plus destul de mare pentru mine, atât din punct de vedere al experienței de vizionare, dar și din punct de vedere estetic.

Camera Foto

Și ajungem, iată și la ceea ce este, în opinia mea, atuul cel important de pe acest terminal. Așa cum suntem obișnuiți de la alte terminale Honor, dar și de la device-urile Huawei, camera foto este în mod cert una care îi va mulțumi chiar și pe cei care vin cu pretenții în ceea ce privește partea de „mobile photography”. Este Honor Magic 4 Pro un camera phone? Categoric. Așa că l-am luat ca să mă conving o dată în plus la concertul Judas Priest de la București și nu am fost deloc dezamăgit.

Până să trec la concluzii, să vedem, însă, cu ce se mândrește din punct de vedere hardware acest telefon. Ansamblul foto principal de pe spatele lui Magic 4 Pro este alcătuit din patru senzori, după cum urmează: un wide de 50 MP cu f/1.8, un ultrawide tot de 50 MP cu f/2.2, un senzor telephoto de 64 MP cu f/3.5, care aduce după sine și un zoom optic de 3.5X, și încă un senzor de adâncime.

Cum spuneam, am făcut oarecum abuz de capacitatea de zoom a telefonului, în ceea ce privește fotografia de noapte în mișcare, iar rezultatele au fost oarecum decente, mai ales că subiectele fotografiate se aflau constant în mișcare. În schimb, ce mi-a plăcut foarte tare este AI-ul care se ocupă de postprocesarea imaginilor.

Mi-a lăsat impresia că se descurcă foarte bine în ceea ce privește culorile, chiar dacă face puțin rabat la realismul pozelor. În schimb, pentru cei care postează constant pe Instagram, Magic 4 Pro va deveni un companion de nădejde, prin prisma faptului că, la fel cum vorbeam și noi în redacție, terminalul scoate pozele deja „instagramabile” și rareori vei simți nevoia de filtru.

Iar în ceea ce privește fotografia pe timp de zi, device-ul se comportă impecabil, iar imaginile realizate cu acesta sunt de cea mai înaltă calitate. Desigur, sunt mai colorate decât ce putem observa în cazul iPhone-urilor de obicei, care păstrează o doză mai mare de realism după postprocesare, însă nu se duc peste un prag peste care ar putea deveni nerealist sau chiar supărător.

Capacitatea video este și ea de top, Magic 4 Pro fiind capabil să filmeze într-o rezoluție de până la 4K la 30 sau 60 de cadre pe secunde, sau 1080p Full-HD cu aceleași opțiuni de fps-uri. Personal, nu am văzut niciodată nevoia de filmare 8K, un feature pe care îl vedem pe telefoanele care fac parte dintr-un segment chiar mai are de preț, mai ales în ceea ce privește spațiul pe care clipurile îl vor ocupa pe telefon.

Sub capotă & Magic UI 6

În ceea ce privește performanța lui Honor Magic 4 Pro, terminalul vine echipat cu procesorul vârf de gamă de la Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1, „creier” care echipează mai toate flagship-urile lansate în acest an, desigur, nimic nou aici. El este cuplat cu un accelerator grafic Adreno 730, iar performanțele în gaming sunt la nivelul la care te-ai aștepta pentru un telefon care se încadrează pe acest segment de preț. Adică bune. Pot să spun că am „încins” Diablo Immortal săptămâni la rând, iar device-ul nu s-a încălzit niciodată peste limitele acceptabile, chiar și atunci când l-am cuplat la Razer Kishi și l-am transformat în consolă portabilă de gaming.

Iar performanța lui Magic UI 6 este și ea impecabilă, se vede că avem de a face aici cu un software calibrat și optimizat foarte bine, pentru a rula fără întreruperi, fără timpi morți. Deja obosesc să spun asta despre fiecare flagship, dar da, adevărul este că nu avem parte de stutter sau de freeze-uri random ale ecranului. Iar asta ar trebui să fie așteptarea de bază la orice telefon mai scump. În rest, combinația de Android 12 cu interfața proprie de utilizare a Honor îmi amintește destul de mult de EMUI 11 de pe Mate 40 Pro, cu mici modificări, desigur, cât să îți dea senzația că e vorba, totuși, despre o altă mâncare de pește.

Și ajungem și la combinația de RAM + stocare, și ce să vezi, mare surpriză (NOT), avem și aici o echipare de top. Varianta care a poposit pe masa noastră de test se mândrește cu 8 GB de memorie RAM, cuplată cu 256 GB spațiu de stocare. În ce privește celelalte opțiuni, poți merge pe varianta de 256 GB spațiu de stocare, de data asta în combo cu 12 GB RAM, sau poți urca spre 512 GB ROM, „asezonați” tot cu 12 GB de memorie RAM. Deci avem de unde alege. Desigur, trebuie să menționez și că Honor Magic 4 Pro nu are slot de card de memorie, deci nu vei putea face un upgrade variantei pe care o alegi.

Baterie

La capitolul „baterie”, terminalul stă cumva destul de bine. Spun „cumva” pentru că deși are 4600 mAh, care e oricum mai mult decât decent, deși nu la nivelul mai ridicat al altor flagship-uri care dispun de peste 500 mAh, optimizarea software scoate tot ce e mai bun din aceștia și îți va permite să utilizezi telefonul în condiții normale chiar și aproape două zile.

Iar un alt punct forte este dat aici de încărcarea foarte rapidă, la 100W, cu încărcătorul din cutie. În testul nostru practic, am lăsat telefonul la încărcat de la 1%, cu totul pornit, adică Wi-Fi, Bluetooth, etc, fără să activăm modul avion, și am scos un timp de 27 de minute, ceea ce mi se pare foarte agreabil.

Concluzia connect

Honor Magic 4 Pro este un veritabil flagship care bifează tot ce ai vrea de la un astfel de terminal: durată lungă de viață a unui ciclu de încărcare, încărcare foarte rapidă de la 1% la 100%, un display excelent, calibrat foarte bine, și o cameră foto care te va face să te îndrăgostești de pozele pe care le faci, chiar și dacă ești în cazul meu, și nu este chiar cel mai important aspect pentru tine atunci când alegi un telefon.

La un preț de aproximativ 5500 de lei pentru varianta de echipare care ne-a venit nouă la test, terminalul mi se pare o alegere foarte bună pentru cei care își doresc un camera phone capabil, a cărui baterie să nu te lase dezamăgit. Deși există variante la fel de bune pe acest segment de preț, sunt sigur că fanii Honor și chiar și Huawei vor fi încântați de acest telefon, și din punct de vedere al performanțelor, dar mai ales din punct de vedere al designului.

Plusuri

  • Display calibrat excelent
  • Una dintre cele mai bune camere foto existente în acest moment pe piață
  • Sinergia software/hardware

Minusuri

  • Preț ușor piperat în comparație cu alte modele similare

Etichete: , , , , , , ,