Ce se va întâmpla cu marile companii tech dacă China decide să invadeze Taiwanul

Scris de | 5 august, 2022
Ce se va întâmpla cu marile companii tech dacă China decide să invadeze Taiwanul

Tensiunile dintre China și Taiwan încep să crească din nou, după vizita lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, iar asta ar putea avea repercusiuni majore asupra industriei tech, având în vedere că aproximativ 50% din întreaga producție mondială de semiconductori se întâmplă în fabricile TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.). Inclusiv Apple se aprovizionează cu microchipuri din Taiwan, iar o eventuală escaladare a situației deja tensionate ar putea duce spre o nouă criză globală de semiconductori, poate cea mai rea de până acum.

Pentru toți cei care încă se întreabă care e marea scofală cu Taiwanul, și de ce ar trebui să ne intereseze prea mult ce se întâmplă în acea zonă de lume, trebuie să menționez încă de la început că tot ce înseamnă industrie tehnologică are oarecum legătură cu situația din momentul de față din Marea Chinei. Nu demult am avut parte de o astfel de criză, precum cea care se prefigurează, și știm cu toții cum a fost industria afectată.

Exporturile de microcipuri ar putea cădea pradă unei blocade navale

Această amenințare a escaladării tensiunilor planează de ceva vreme asupra lumii vestice, care acum caută să-și reducă depdendența de TSMC, în ceea ce privește producția de microcipuri, iar state precum SUA au făcut deja pasul înainte și încearcă, oarecum, să-și asigure o oarece independență. Toată situația seamănă foarte mult cu ce se întmplă în Europa, în ceea ce privește gazul rusesc, iar concluziile trebuie trase pornind de la acest lucru. Desigur, în această situație nu ar fi vorba de rea-voință, ci doar de eventuala incapacitate de a produce sau exporta pe rute maritime produsele, mai ales în cazul unei eventuale blocade navale.

Și mai trebuie precizat, tot în acest context, că microprocesoarele sunt folosite extrem de mult și în tehnica militară, nu doar la console de jocuri sau plăci video. Asta ar putea provoca numeroase întârzieri în ceea ce privește dotarea armatelor, mai ales a celei americane, care este de departe cea mai avansată din lume. Iar importanța strategică a Taiwanului crește și mai mult în această situație. Deși China nu vrea nici ea să riște o replică destul de dură din partea lumii vestice, nici nu prea își permite să stea cu mâinile în sân după ce a fost aproape „umilită public” de vizita lui Nancy Pelosi în Taipei. De-asta situația devine și mai complicată.

Apple, una dintre companiile care ar fi între cele mai afectate

Și ajungem și la unele dintre cele mai mari companii de tehnologie ale lumii, precum Apple, despre care am vorbit succint mai devreme, chiar și ASUS sau AMD care au legături cu Taiwanul și TSMC. Pentru acestea, un eventual război ar avea consecințe extrem de dure, neexistând, momentan, o alternativă viabilă pentru a suplini o astfel de pierdere a intake-ului de microcipuri. Devine și mai interesant faptul că un astfel de conflict ar putea ajuta foarte mult India, pe de o parte, deoarece o foarte mare felie din producție ar putea fi mutată acolo, la costuri similare sau chiar mai reduse, o direcție care este discutată deja de ceva vreme.

Pe scurt, pe hârtie, o eventuală invazie nu ar fi în beneficiul nimănui, în mod special nu al Chinei sau al Statelor Unite. Însă de partea cealaltă avem o acțiune care poate fi considerată provocatoare, care a fost înfăptuită deja. Următoarele zile sau săptămâni vor fi decisive pe acest plan, și rămâne de văzut ce impact va exista pe piața tech, și nu numai, pe cea economică, ca un ansamblu.

Etichete: , , , , , , , , ,