Marian Andrei, iLikeIT: „Tehnologia m-a învățat să descopăr lumea”

Marian Andrei, iLikeIT: „Tehnologia m-a învățat să descopăr lumea”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 30 august, 2022

Marian Andrei este un nume pe care orice pasionat de tehnologie din România l-a auzit până acum. Fie că e vorba de clipurile sale pe teme auto sau în zona de gaming și spațiu, probabil că l-ai văzut măcar odată la televizor sau pe YouTube. În prezent, este co-prezentator și producător la emisiunea iLikeIT, de la Pro TV.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Marian Andrei: Lucrez în domeniu din 2011. Am început ca jurnalist la Digi24, pentru știri. Am rămas acolo până în octombrie 2012. După aceea m-am mutat la ProTV unde am fost reporter, tot pe tehnologie, pentru Știrile ProTV. Din 2013 lucrez pentru emsiunea iLikeIT, acum sunt prezentator și producător. Cred că telefoanele mobile m-au fascinat și m-au făcut curios. De pe la 12 ani ofeream deja suport celor care îmi vizitau familia. Rezolvam orice problemă la telefon, chiar dacă era Nokia, Siemens sau Alcatel. Pe Nokia 3310 compuneam ringtone-uri, ca să nu dau banii pe ele, iar pe primul telefon desenam wallpapers. Erau imagini copiate cu lupa de pe ultima pagină de pe reviste, erau acele reclame cu ringtones și imagini prin SMS.

Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?

Marian Andrei: Primul telefon a fost Sony Ericsson T105. Mi l-au cumpărat părinții mei în clasa a 8-a, căci urma să intru la liceu în București. Acum folosesc un iPhone 13 (nu Pro).

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Marian Andrei: Nu cred că aș avea o problemă. SMS-urile și apelurile merg, doar e-mail mi-ar lipsi.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Marian Andrei: Cred că expansiunea internetului. Internetul a ajuns rapid în multe colțuri ale lumii pentru că infrastructura a devenit mult mai ieftină. O să zic și primul iPhone, pentru touchscreen, aplicații și internet mobil prin 3G (pe iPhone 3GS). Apoi iPad. Chiar dacă nu a avut succesul lui iPhone, a creat o nouă categorie de produse. Și Airpods, da! Iarăși o nouă categorie de produse definită de Apple. Anul trecut a adus venituri de 36 de miliarde de dolari.

Samsung Galaxy Note. THE OG. Fără el nu am fi avut astăzi telefoane cu ecrane mari, un telefon fantastic pentru productivitate, păcat că seria a fost întreruptă. Aș adăuga aici și Samsung Dex și sper ca acest concept să crească. Mi se pare genială ideea să conectezi un cablu USB-C și transformi telefonul tău din buzunar în desktop.

Spotify. Zeci de milioane de melodii la un click distanță, la super-calitate. Nu au fost primii și nu sunt nici singurii, dar au democratizat streaming-ul, au redus pirateria. Aș menționa scurt și Netflix.

SpaceX. Iubesc spațiul și tot ce ține de explorarea Universului, SpaceX a reaprins în mulți această sete de cunoaștere. Abia aștept să văd și eu cum ajung oamenii pe Lună. Au trecut 51 de ani de la misiunea Apollo 11. Îți vine să crezi?

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Marian Andrei: Steve Jobs. Primul care a înțeles nevoia consumatorilor.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Marian Andrei: Tehnologia a ajuns parte din viața noastră. O folosim deja fără să ne dăm seama și nu mai este o corvoadă să te conectezi la internet, nu? Să suni pe cineva pe Skype, să instalezi o imprimantă. Nu cred că mai este cineva sceptic atunci când vede un telefon mobil. Părinții noștri ne simt aproape căci ne pot suna cu camera. Comandăm mâncare caldă cu câteva atingeri pe ecran. Aș vrea să-ți teleportezi mintea acum 20 de ani și să-i spui cuiva tot ceea ce putem să facem noi acum cu un banal telefon mobil. Ia zi-mi, ce senzație îți lasă acest exercițiu?

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Marian Andrei: Tehnologia îmi dă de mâncare. Asta este tema emisiunii mele, nu? M-a ajutat să învăț noi îndeletniciri. M-a învățat editare video, m-a învățat să mă joc, să-mi fac temele și să obțin note mai bune la școală. Să descopăr lumea.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Marian Andrei: Telefon, Macbook Pro, internetul și 5G.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Marian Andrei: Da, clar. Acum 10 ani nu aveam nici măcar 10% din ce avem acum. Eu nu-mi pot imagina lumea peste 10 ani dar sper să fie mai bună decât ce vedem acum.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Marian Andrei: Da. Aș vrea să aflu că am găsit tratamentul pentru cancer și că am trimis primii oameni pe Marte. Și că am descoperit viață în Univers.

Advert 61

Etichete: , , , ,