Apple lansează noile sale flagship-uri, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, cu un nou design frontal

iphone 14 pro max

iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, flagship-urile telefoanelor Apple tocmai au fost anunțate și da, în sfârșit vin cu o schimbare de design. Notch-ul este acum înlocuit de un cutout în formă de pilulă, înăuntrul căruia se află componentele pentru Face ID și camera de selfie, și care a fost transformat de Apple într-un veritabil feature, grație unei noi invenții, Dynamic Island. Practic, aceasta permite extinderea cutout-ului sub formă de animații în funcție de diferite acțiuni pe care le vei face – încărcarea telefonului, diferite notificări, folosirea Face ID-ului, etc. De asemenea, în Dynamic Island vei putea vedea informații din diferite aplicații, precum timpul rămas până când îți vine Uber-ul comandat (mă rog, exemplul folosit de Apple a fost cu Lyft).

iPhone 14 Pro și Pro Max au aceleași dimensiuni ca și până acum (6,1 inch, respectiv 6,7 inch) și includ un always-on display, pe care vei putea pune remindere, evenimente din calendar sau vremea, fără a mai fi nevoie astfel să deschizi telefonul. Luminozitatea ecranului este impresionantă, de 1600 de niți, același nivel cu Pro Display XDR, iar rata de refresh poate coborî până la 1Hz în low-power mode. Evident, Pro Motion nu lipsește, permițând telefoanelor să urce până la 120Hz.

La interior, se află noul procesor A16 Bionic, cu 16 miliarde de tranzistori la interior și realizat pe un proces de 4 nanometri, cu 6 nuclee. Apple spune că este cel mai rapid chipset dintr-un smartphone lansat vreodată, și pretinde de asemenea că nici măcar performanța lui A13 Bionic nu a fost încă egalată de alți competitori. Display Engine-ul este și el nou.

În ceea ce privește camera, iPhone face în sfârșit saltul la un senzor principal de 48MP (quad pixel), cu 65% mai mare decât cel anterior și oferă de două ori mai multă performanță în condiții de lumină scăzută, conform spuselor Apple. Are o diafragmă de f/1.78 și 24mm. Și da, îl poți folosi pentru a face fotografii ProRAW de 48MP. De asemenea, există și o nouă opțiune 2x cu 48mm, datorată unui senzor tele de 12MP (f/1.78), dar și un senzor ultrawide de 12MP.

Pe partea video, noul Action Mode se găsește și pe varianta Pro, și continuă să fie prezent Cinematic Mode, care acum poate filma la rezoluție 4K la 30fps sau 24fps.

iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vor fi disponibile în 4 culori: space black, silver, gold și o nouă variantă, deep purple. Se lansează pe 16 septembrie, iar precomenzile vor începe de pe 9 septembrie, prețurile fiind aceleași ca și anul trecut, pornind de la 999 de dolari, pentru iPhone 14 Pro, respectiv 1099 de dolari pentru iPhone 14 Pro Max.