Ethereum a făcut trecerea la proof-of-stake, consumă acum cu 99% mai puțină energie

Scris de | 15 septembrie, 2022
Ethereum a făcut trecerea la proof-of-stake, consumă acum cu 99% mai puțină energie

A doua cea mai mare criptomonedă din lume, Ethereum, a făcut oficial trecerea la proof-of-stake, reducând practic cerințele sale de energie cu 99%. Tranziția era în pregătire încă din 2016, și nu va aduce foarte multe schimbări pentru utilizatorii obișnuiți ai criptomonedei, afectând mai degrabă minerii. Totul a început pe 6 septembrie, odată cu upgrade-ul numit Bellatrix, care este acum complet. Practic, partea tehnică a fost rezolvată, lucru confirmat și de Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, într-o postare pe Twitter.

Perioada următoare vine cu propriile sale riscuri pentru buguri, atacuri cibernetice și instabilitate a prețului criptomonedei, astfel că succesul tranziției va fi sărbătorit cel mai probabil puțin mai târziu. Există și riscul unor „forks”, situații în care sunt create multiple versiuni ale unei criptomonede pentru a crea confuzie și a deschide oportunitatea unor scamuri.

Înainte de „Merge”, așa cum a fost numit evenimentul de tranziție, Ethereum funcționa pe proof-of-work, ceea ce înseamnă că sisteme din întreaga lume se confruntau pentru a rezolva primele puzzle-uri (lucru care adaugă blocks la chain-ul deja format), o soluție care consuma o cantitate mare de energie, deoarece un singur computer putea câștiga, energia produsă de celelalte fiind astfe0l pierdută. Proof-of-stake implică utilizatori care girează practic cu propriul Ethereum, astfel că îl vor pierde pe acesta în cazul unor probleme.

The Ethereum Foundation spune că această tranziție va reduce costurile de energie pentru criptomonedă cu mai mult de 99%. Această mutare a fost în planurile fondatorilor criptomonedei încă din 2017.

Etichete: , , ,