AOC și MMD au prezentat cele mai noi monitoare dedicate segmentului business

Scris de | 20 septembrie, 2022
AOC și MMD au prezentat cele mai noi monitoare dedicate segmentului business

În weekend-ul care tocmai a trecut, AOC și MMD (compania care vinde device-uri Philips) au ținut un eveniment în Rodos, Grecia. Am fost și noi acolo, nu doar pentru a ne bucura de soare, ci și pentru a vedea care sunt cele mai noi monitoare din sectorul de business (și nu numai) pe care le pregătesc cele două branduri. De menționat este totuși și faptul că nu au fost prezente ecranele destinate gaming-ului, pentru acestea fiind așteptat un eveniment special, ce va fi organizat în octombrie și va include lansarea unui brand nou de gaming sub tutela Philips.

Piața de monitoare europeană este din nou în creștere, după o scurtă perioadă de scădere, cauzată în special de reîntoarcerea la birou a multor persoane și de eliminarea majorității restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Partea bună este că lanțul de aprovizionare pare că își revine și el, deși producția pe 2022 este mai mică decât estimările inițiale – undeva la 160 de milioane de display-uri fabricate. Producătorii speră însă să recupereze în 2023, unde estimările arată spre o producție de 198 de milioane de display-uri.

De asemenea, piața de gaming începe și ea să intre într-o oarecare „normalitate”, după creșterile senzaționale din pandemie (observate mai ales în anul 2021), iar costul ecranelor va ajunge în curând la cel mai scăzut punct posibil, urmând și aici o stabilizare a prețului pieței, conformă estimărilor specialiștilor.

Elementele scoase în evidență la aceste monitoare, fiind destinate în special zonei de business, au fost bineînțeles multiplele opțiuni de conectivitate, ThunderBolt 4 fiind prezent pe o mare parte dintre device-urile care ne-au fost arătate, alături de posibilitatea de Power Delivery (în ambele sensuri), astfel că îți poți încărca laptop-ul direct de la monitor, fiind capabil de un output de până la 100W. La fel de importantă e și prezența webcam-ului, în perioada în care conferințele pe Zoom sau alte platforme similare sunt totuși destul de dese.

Una dintre vedetele incontestabile ale evenimentului a fost modelul Philips 40B1U6903CH, un model uriaș ultrawide, de 40 de inci, cu rezoluție 5K (5120 x 2160 de pixeli), cu panou IPS și curbură 2500R. În termeni de conectivitate, vine cu 2 porturi HDMI 2.0 (5K la 50Hz), DisplayPort 1.4 (5K la 75Hz pe 8 biți sau 5K la 60Hz pe 10 biți), și două porturi ThunderBolt 4, unul cu input și altul pt output, cu Power Delivery. Mai vine și cu USB 3.2 Gen2 upstream și downstream, și cu speakere de 5W și o cameră de 5MP pentru conferințe, dotată cu noise cancelling. Camera este de tip pop-up, și tot de tip pop-up (sau pop-left, mă rog) este și un hook pentru căști.

Mai există și un model și mai mare, de 44,5 inci, tot ultrawide, care înlocuiește practic un întreg setup de 3 monitoare, cu un panou VA 1500R, și tot 5K. Ce pot să spun despre el e că pare și mai mare în persoană decât în fotografie și că ai nevoie de un birou uriaș bine aerisit ca să îl folosești. Modelele sunt foarte multe și las mai jos fotografii cu specificațiile acestora, pentru că ar dura enorm de mult timp să trec prin toate.

Un alt punct interesant al prezentării a fost prezentarea unui nou panou de 27 de inci, VA, de calitate QHD și care se va găsi pe Philips PHP V8 și pe AOC B3, dar și pe AOC V5 și PHP E5000. Primele două monitoare vin la pachet cu speakere de 2x2W, un preț recomandat de doar 219 euro, și ar trebui să se găsească pe piață de luna aceasta. De asemenea, se remarcă și prezența FreeSync-ului de la AMD, pentru cei care caută totuși un monitor versatil, pe care să te poți și juca puțin. În ceea ce le privește pe celelate două, sunt puțin mai scumpe, plecând de la 249 de euro, însă au și stand ajustabil, refresh rate de 75Hz și conectivitate 2H1DP.

Notabilă a fost și prezența unui monitor portabil, mai exact modelul 16BP13302D, care funcționează pe un USB-C de 65W cu Power Pass through și ar trebui să se lanseze la sfârșitul acestui an, la un preț recomandat de 249 de euro. Practic, permite conectarea directă a perifericelor tale la monitor și îi văd utilitatea în cazul în care te găsești într-o deplasare mai lungă și știi că vei avea destul de mult de muncă.

Etichete: , , , , , ,