NASA a lovit cu succes un asteroid pentru a îi schimba traiectoria, testând un sistem de apărare planetară

Scris de | 28 septembrie, 2022
NASA a lovit cu succes un asteroid pentru a îi schimba traiectoria, testând un sistem de apărare planetară

Într-un scenariu ce pare scos direct dintr-un film SF, NASA a făcut la începutul acestei săptămâni un test al unui sistem de apărare planetară. Mai precis a prăbuşit controlat o navetă pe un asteroid, reuşind să îi schimbe traiectoria.

Proiectul în valoare de multe milioane de dolari simulează un scenariu apocaliptic, în care un asteroid de dimensiuni mari s-ar îndrepta spre Terra şi ar trebui ca traiectoria sa să fie deviată. Asteroidul ales s-a numit Dimorphos şi avea mărimea unui stadion de fotbal. El se afla la aproximativ 10 milioane de kilometri de Pământ. Misiunea a fost cunoscută ca DART (Double Asteroid Redirection Test) şi a marcată prima tentativă a rasei umană de a mişca de pe ruta sau orbita sa un corp celest.

Coliziunea dintre navetă şi asteroid a avut loc la o viteză de 19.000 kmph în dimineaţa zilei de 27 septembrie. Misiunea a fost un succes. Până acum filmele SF precum „Deep Impact” cu Morgan Freeman dn 1998 ne-au vândut teoria devierii unui asteroid cu ajutorul unei bombe atomice. NASA avertizează totuşi că vor mai trece 2 luni până vom fi siguri 100% că traiectoria a fost deviată într-un mod semnificativ. Marea reuşită e că a fost atins asteroidul fix în zona dorită.

Nava a lovit la 17 metri de la ţintă. Oamenii de ştiinţă nu au dorit să îl spulbere pe Dimorphos, nava cântărind doar 570 de kilograme, faţă de cele 5 miliarde de kilograme ale asteroidului. În acest moment conform estimărilor NASA nici un asteroid cunoscut mai mare de 140 de metri nu are vreo şansă semnificativă de a lovi Terra în următorul secol. Totuşi doar 40% dintre aceşti asteroizi au fost identificaţi până acum.

Este pus în funcţiune şi un sistem de apărare planetară în valoare de 325 de milioane de dolari. Dart s-a lansat toamna trecută şi a călătorit 10 luni prin spaţiu.

Etichete: , , ,

Sursa: The Guardian