REVIEW iPhone 14 Pro Max, upgrade-ul cu care ne-am obișnuit

REVIEW iPhone 14 Pro Max, upgrade-ul cu care ne-am obișnuit

Scris de | 30 septembrie, 2022

Și iată că a venit acel moment din an în care vorbim despre noul iPhone, despre noul device care captează imaginația unei întregi planete și care strânge oamenii în clasicul pelerinaj la cozile din fața magazinelor Apple. Evenimentul care a avut loc pe 7 septembrie a împărțit lumea, ca de obicei, după ce gigantul din Cupertino a prezentat mai multe produse care au luat sau care nu au luat ochii lumii.

Însă, desigur, cel mai așteptat produs din lineup-ul din acest an este iPhone 14 Pro Max, noul flagship Apple, telefonul cel mai cel din 2022, după spusele multor fani ai companiei. Am avut ocazia să îl folosesc pe post de daily driver în ultimele zile și să mă obișnuiesc cu acest upgrade, având în vedere că eu sunt utilizator de iPhone 11 Pro Max, și utilizator al telefoanelor Apple, într-o formă sau altă, încă din 2008 de la iPhone 3G. Deci pot spune că am văzut cam tot ce se poate vedea în legătură cu iPhone-urile, chiar de la primul dintre ele, și voi încerca să judec și acest flagship în concordanță. Deci ține-te bine, că urmează un review de iPhone 14 Pro Max prezentat de un mare fanboy al companiei californiene.

Încă de la moartea lui Steve Jobs, lumea s-a așteptat ca Apple să continue căile sale revoluționare în ceea ce privește cele mai noi produse, însă, cu mici excepții, strategia companiei a fost una „safe”, una care nu prea a rupt gura târgului, deși produsele sale sunt în continuare unele excelente. Poate și așteptările sunt destul de mari, în fiecare septembrie, însă până acum Apple s-a achitat cum trebuie de tot ce a fost nevoie.

Design

Da, la capitolul design vorbim de un iPhone. În toate sensurile sale, Apple a continuat linia de dezvoltare și a scos un smartphone care este aproape identic, cu mici excepții, cu varianta sa anterioară, iPhone 13. Deci încă o dată, da. Trebuie să menționez de la început că dacă folosești cumva iPhone 13 Pro Max, nu văd nici un motiv, cel puțin estetic pentru care ar merita un upgrade în acest an. Desigur, există mult-vorbitul Dynamic Island, însă acolo ajungem ceva mai târziu în incursiunea noastră de astăzi.

Per total, în liniile mari de design, avem de a face cu un iPhone 13 cu ansamblul foto ceva mai generos în dimensiuni, în special în ceea ce privește grosimea fiecărui senzor, și este la fel de greu ca predecesorul său. În fine, nu că sunt eu subiectiv aici, însă smartphone-ul este unul superb și vine într-o nouă varietate de culori, cel pe care îl avem noi la test fiind „îmbrăcat” în Space Black, una dintre cele mai reușite nuanțe pe care le-am văzut în ultimii ani. Desigur, avem parte și de „Deep Purple” în lineup, nu, nu celebra formație engleză, o culoare ce va capta cu siguranță imaginația celor mai pretențioși dintre noi. Practic, o vei alege pe aceasta, dacă vei vrea ca lumea care te vede vorbind la telefon să știe sigur că ai iPhone 14 Pro Max și nu 13 Pro Max, fiind un diferențiator destul de clar.

Și tot la acest capitol mai putem să menționăm o altă premieră din partea Apple, una care, din păcate sau din fericire, depinde cum privești situația, nu prea ne afectează, pe cei din Europa. Pentru prima dată de când produce smartphone-uri, Apple a ales să nu mai includă un tray pentru SIM pe variantele iPhone care se vând în Statele Unite. Ceea ce se traduce direct prin faptul că Apple a „umblat” la șasiul telefonului, deci nu se va sfii în viitor s-o facă nici atunci când va trebui să includă un port de încărcare USB-C pe modelele care se vor comercializa în Europa. Practic, este o posibilitate destul de mare ca pe viitor să existe mai multe diferențe între terminalele care ajung la rafturile magazinelor de peste ocean și ce vom vedea pe plaiurile autohtone.

Display

Mai mereu, în cazul noilor iPhone-uri display-ul este ceea ce le diferențiază cel mai mult față de concurenții de pe piață. Iar panoul de pe iPhone 14 Pro Max nu face excepție. Avem de a face cu un OLED Super Retina superb de un miliard de culori, cu o rată de refresh variabilă care poate ajunge până la 120 Hz. Da, nici în acest an Apple nu a dat utilizatorilor opțiunea de a seta manual refresh rate-ul, așa cum vedem pe marea majoritate a flagship-urilor cu Android, însă calibrarea este atât de bună încât nici nu simți nevoia de așa ceva. Practic, ecranul se va adapta la scenariul de utilizare și va regla rata de reîmprospătare în concordanță.

O altă premieră care a avut loc în acest an pe iPhone este mult-discutatul Always-On Display. Da, știu că telefoanele cu Android au de ani de zile această opțiune disponibilă și că nu mai e nimic nou aici, însă Apple a ales anul 2022 pentru debutul acestei funcții pe terminalele sale. Iar utilitatea ei, în forma în care există, mă lasă cu sentimente împărțite. Pe de o parte îmi place că există așa ceva și pe iPhone acum, deci ai posibilitatea să alegi acest lucru, însă implementarea îmi pare că lasă destul de mult de dorit.

Nu numai că ecranul intră într-un soi de dimming, atunci când smartphone-ul este blocat, însă luminozitatea rămâne suficient de ridicată încât să îți cam consume resurse în ceea ce privește bateria. De asemenea, mie mi-a luat ceva vreme să mă obișnuiesc cu noul feature și nu au trecut prea multe zile până să mă decid că nu am nevoie de el și să îl dezactivez. Însă poate e un caz izolat și sunt eu mai special, poate doar eu am o problemă cu acest lucru.

Un alt lucru de punctat la acest capitol este și faptul că Apple a decis să includă pe seria Pro un ecran cu 2000 de niți luminozitate, iar acest lucru se vede cel mai clar atunci când ești cu telefonul afară, iar soarele bate direct pe ecran. Nu numai că experiența de utilizare este mult mai OK acum, însă te poți bucura chiar de culorile vibrante calibrate într-un mod extraordinar, ca de obicei, de gigantul din Cupertino. Eye-candy, un termen pe care l-ați mai auzit aici la noi și pe care o să îl mai tot spun atunci când vine vorba de iPhone.

Camera Foto

Și ajungem la celălalt punct culminant al acestui review, după display. Camera foto de pe iPhone 14 Pro Max este și mai bună în acest an, cu și mai multă tehnologie în spatele lentilelor, atât hardware cât și software. De ceva ani, ansamblul optic a ajuns unul dintre lucrurile pe care Apple s-a axat cel mai mult în ceea ce privește dezvoltarea, iar în acest an, precum am zis și mai devreme, avem parte de o insulă foto și mai generoasă în dimensiuni, care ascunde capacități video și foto și mai performante.

Să trecem rapid în revistă senzorii cu care 14 Pro Max vine echipat în acest an: ansamblul foto este unul triplu care cuprinde un senzor wide de 48 de megapixeli cu f/1.8, unul telephoto de 12 megapixeli cu f/2.8, și, desigur, un ultrawide de 12 megapixeli cu f/2.2. Iar rezultatele, per total, sunt „as iPhone as it gets”, adică avem acel feeling cu care utilizatorii de smartpone-uri Apple sunt deja obișnuiți. Un alt lucru interesant pe care l-am remarcat este faptul că telefonul te întreabă înainte de prima poză ce stil vrei să folosești dintre „standard”, „rich contrast”, „vibrant”, „warm” și „cool”. Deși nu sunt diferențe prea mari între cele cinci stiluri, am preferat să folosescdin prima modul standard, pentru că mi se pare că reglează cel mai bine sharpness-ul și culorile.

Un alt lucru care a rămas constant de la generația precedentă este capacitatea de zoom optic 3x, care este dată de senzorul tele, iar pozele realizate în acest fel păstrează foarte multe dintre detaliile cu care suntem obișnuiți, mai ales atunci când fotografiezi peisaje urbane, precum clădiri sau blocuri de locuințe. Desigur, există încă și capacitățile profesionale ale fotografiei sau filmatului pe iPhone, precum Apple ProRAW și Apple ProRes, care au fost mereu apreciate, însă care vor abuza serios de spațiul de stocare al noului tău iPhone. Dacă ești, totuși, ca mine, amator, cea mai bună recomandare este să „keep it simple”. Terminalul se va achita cu brio de orice încercare la care îl supui.

Și dacă tot am vorbit și de capacitățile video, nu se poate să nu fi remarcat în timpul evenimentului de lansare transmis online noul Action Mode, unul care detectează și scoate în evidență subiectul filmării în mișcare, folosindu-se într-un mod inteligent de sistemul OIS (stabilizarea optică a imaginii). Pot să spun că funcționează exact așa cum se așteaptă toată lumea, iar despre acesta va vorbi mai mult Andrei, în review-ul său dedicat despre camera lui iPhone 14 Pro, care va sosi zilele următoare pe connect.ro și pe canalul nostru deYouTube.

În ceea ce privește fotografia pe timp de noapte, pot spune că iPhone 14 Pro Max este cel mai bun telefon testat de mine până acum, vreodată. Deși nu am pus mâna pe terminale extrem de lăudate la acest capitol, precum vivo X80 Pro, dintre modelele testate de mine, „clientul” de astăzi se remarcă clar. Culorile vii, saturația potrivită dar și menținerea unui stil cât se poate de natural, fac din 14 Pro Max o alegere mai mult decât excelentă pentru cei care sunt pasionați de fotografiile nocturne.

Sub capotă & iOS 16

Încă de când am pornit telefonul pentru prima dată am sesizat faptul că deja mă aștepta un prim update incremental, la iOS 16.0.1. Desigur, aceste patch-uri Day 0 sunt ceva cu care ne-am obișnuit, mai ales când vorbim despre Apple, și nici nu a durat prea mult ca smartphone-ul să treacă la cea mai recentă versiune software. Diferențele aici nu sunt prea mari față de iOS 15, însă vedem, desigur, schimbarea majoră care a intervenit la ecranul de blocare. Avem widgets, oameni buni, și aici, mai nou, iar ele arată foarte bine, iar fundalurile din care poți alege, dinamice sau nu, se ridică la același nivel.

Tot printre noutăți se mai numără și noua funcție de afișare a procentajului bateriei, însă și aceasta este implementată într-un mod cel puțin dubios. Deși bateria scade rapid spre pragul de 20%, acolo unde intervine o schimbare în grafica iOS, spre deosebire de versiunile precedente ale sistemului de operare, mica pictogramă de pe 16 reprezintă mai degrabă un acumulator complet încărcat, deși tu poți să ai nivelul la 28%, de exemplu. Acest lucru poate induce în eroare anumiți utilizatori și durează puțin până te vei obișnui cu așa ceva.

Și hai să vorbim și despre Dynamic Island, dacă tot am promis mai devreme. Este poate cea mai mare schimbare vizuală la iPhone, de câteva generații încoace, și aduce un soi de cutout în formă de pastilă în partea de sus a display-ului, care adăpostește mecanismul Face ID, precum și camera frontală, cea pentru selfie-uri. Nu pot să spun că mă atrage în mod deosebit acest nou element de pe display, și cred că va dura ceva vreme până mă voi obișnui cu adevărat cu el. La fel cum nu pot să aleg între Dynamic Island și clasicul „breton”, nu îmi dau seama care din ele este mai frumos, sau care din ele este mai urât. De asemenea, devine destul de deranjant și atunci când urmărești un clip video în format landscape și te trezești cu o superbitate de decupaj fix acolo unde nu îți dorești.

Însă funcționalitatea software pe care Apple a adăugat-o aici este cât se poate de inspirată. Decât să prezinte totul ca pe un compromis între notch și ceva mai „slim”, gigantul californian a dat un twist situației, adică a făcut o mișcare atât de tipică Apple. Ce surprinzător, nu? Deși utilitatea este momentan limitată și se rezumă la doar o mână de aplicații, precum cele de muzică, sau de cronometru, este bine să vedem ceva fresh, care nu a mai existat până acum, și care foarte bine a fost catalogat de YouTuber-ul tech Marques Brownlee ca fiind o schimbare „quality of life”. E gamechanger? Nu. Ți-ar plăcea să o ai pe iPhone? Eu sunt de părere că da.

Iar în ceea ce privește restul componentelor, avem aici un procesor produs in-house de Apple, ca de obicei, Bionic A16, dezvoltat cu ajutorul unui proces de fabricare pe 4 nm, însă care nu reprezintă un salt foarte mare în ceea ce privește viteza oricum de top, și mai multe variante de spațiu de stocare, care încep de la 128 GB și se termină cu uriașul 1 TB. Deși prețul celui din urmă este pe măsură, capacitatea te-ar putea ajuta foarte mult dacă alegi să editezi direct pe telefon poze sau clipuri video în formatele proprietare Apple, menționate mai devreme (ProRAW și ProRes).

Cât despre viteza în navigarea prin diversele aplicații dar și jocuri, nu pot să spun prea multe. Avem în față un iPhone, iar el se comportă impecabil din toate punctele de vedere. Ca de obicei, optimizarea software/hardware este la cel mai înalt nivel, iar utilizarea propriu-zisă este pe cât de cursivă se poate. Adică „cea mai cursivă”. În plus, în gaming am remarcat și faptul că telefonul se încălzește ceva mai puțin decât predecesorii săi, chiar și în timpul unor sesiuni mai lungi, deci, cel mai probabil, Apple a optimizat ceva și pe la răcirea CPU-ului și a GPU-ului.

Baterie

Și ajungem și la unul dintre punctele mai slabe ale acestui terminal. Bateria. Poate unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri, din punct de vedere al duratei unui ciclu de încărcare, a fost iPhone 13 Pro Max. Mărimea sa care permitea echiparea cu un acumulator de dimensiuni mai ofertante, dar și optimizarea iOS despre care vorbeam mai devreme au făcut din el un telefon care să te treacă chiar și pragul de două zile de utilizare, dacă nu exagerai cu gaming-ul sau consumul de conținut multimedia. Însă pare că totul s-a cam dus pe apa sâmbetei, iar vinovatul pare să fie în acest caz Always-on Display-ul.

Odată ce l-am dezactivat, am reușit să scot mai mult de o zi de utilizare din 14 Pro Max, care se apropia înainte ca „performanță” de iPhone-ul meu 11 Pro Max, cu acumulator neschimbat (86% health) și vechi de doi ani. Ceea ce nu e chiar prea bine. De altfel, am cerut păreri în stânga și în dreapta, de la utilizatori de 13 Pro Max, și despre performanța predecesorului după update-ul la iOS 16, și pare că și aceștia s-au declarat dezamăgiți de cele mai recente schimbări. Deci este foarte probabil ca toată această situație să fie creată și de o optimizare proastă a sistemului de operare, din acest punct de vedere. Desigur, am mai fost martori la astfel de situații, chiar și intenționate la un moment dat (da, Apple, tot despre voi vorbesc), însă ele au fost rectificat cu update-uri ulterioare de software. Să vedem dacă va fi cazul și aici, poate odată cu lansarea lui iOS 16.1.

Iar în ceea ce privește încărcarea, nu putem vorbi despre un brick de priză inclus în pachet, deci totul va depinde de ce astfel de accesoriu îți cumperi după. Pot doar să precizez că terminalul este capabil de încărcare la 15W prin MagSafe wireless, însă aceste cifre sunt lăsate clar în urmă de concurență. Deși este capabil de maximum 27W încărcare pe fir, diferența de rapiditate cu care el se încarcă cu un brick oficial Apple, de 30W, este infimă față de oricare altul de tip aftermarket, care e capabil de acei 27W.

iPhone 14 Pro Max este disponibil deja la iStyle România, pe site sau în magazinele fizice din toată țara.

Concluzia connect

iPhone 14 Pro Max este un iPhone, la fel cum am spus de câteva ori în acest review. Poate pentru unii această propoziție reprezintă doar vorbe-n vânt, însă utilizatorii de produse Apple vor ști la ce mă refer când sunt de părerea asta. Terminalul este superb, software-ul este optimizat la cel mai înalt nivel, display-ul este unul de top, iar eu încep să rămân fără superlative.

Da, Apple a ales să „play it safe”, fără schimbări majore, fără briz-briz-uri care să ia ochii lumii, bine aici dacă nu punem la socoteală Dynamic Island. Însă fix acest lucru, care este atât de contrar filosofiei răposatului Steve Jobs, asigură una dintre cele mai faste perioade din punct de vedere financiar din toată istoria celebrei companii. iPhone-ul rămâne în continuare un etalon în ceea ce privește un all-rounder de care să te îndrăgostești, iar popularitatea sa rămâne, cu siguranță, la cele mai ridicate cote, și după lansarea gamei 14.

ax reprezintă una dintre cele mai bune alegeri high-end de pe piață, însă mare atenție aici. Merită oare upgrade-ul? De la 13 Pro Max clar nu. Cred, sincer, că nici măcar de la 12 Pro Max. Însă de la orice model mai timpuriu, în afara de cele două menționate, s-ar putea să merite așteptarea, prin prisma designului, display-ului și mai ales a camerei foto.

Plusuri

  • Ecran superb cu luminozitate mare
  • Camera Foto calibrata excelent, ca de obicei
  • Dynamic Island este cu siguranță un plus
  • Design ireproșabil de elegant

Minusuri

  • Always-on display
  • Durata unui ciclu de încărcare mai redusă comparativ cu modelul precedent
  • Fast Charging în continuare destul de slab

Etichete: , , , , , , ,