REVIEW Lenovo Legion 5 2022: În continuare una dintre cele mai bune alegeri de pe piață

REVIEW Lenovo Legion 5 2022: În continuare una dintre cele mai bune alegeri de pe piață

Scris de | 14 octombrie, 2022

Și iată că a mai trecut un an, vorba celebrului cântec, și noi avem parte iarăși de un sample de test a celei mai noi versiuni Lenovo Legion 5, și anume varianta adusă la standardele lui 2022. Am mai spus-o și în trecut, clientul nostru de astăzi este unul dintre cele mai bine vândute notebook-uri de gaming din lume și reprezintă, totodată, cel puțin pentru mine, un device care beneficiază de un raport calitate/preț „cel puțin” excelent.

Și da, poate că ești obișnuit deja cu tot ce „turuim” noi aici în scris sau în vorbe, pe canalul nostru de YouTube, despre cele mai noi device-uri de gaming. Însă rareori am ocazia să dau peste un laptop care chiar să îmi lase o impresie de lungă durată. Acesta a fost cazul anul trecut cu Legion 5 Pro, acesta este cazul și în acest an cu Legion 5, o unealtă de joacă care mă scarpină exact unde trebuie atunci când vine vorba de astfel de activități extracuriculare.

Design

Unul dintre punctele forte ale acestui laptop este, cu siguranță, designul. De la calitatea finisajelor folosite, până la culoarea de pe terminalul nostru de test, Legion 5 impresionează din punct de vedere estetic, iar asta vei simți încă de când vei scoate produsul prima dată din cutie. Șasiul realizat dintr-o combinație de aluminiu și magneziu contribuie la un aspect cât se poate de „sleek”, iar faptul că și pe această variantă regăsim cele mai importante porturi dispuse în spate nu poate decât să mă fericească.

Având în vedere că nu vorbim despre un laptop ultraportabil sau despre unul de business, cel mai probabil Legion 5 va poposi în cea mai mare parte a timpului în setup-ul tău de gaming. Asta înseamnă că, din punct de vedere al wire management-ului, este o decizie cât se poate de logică ca principalele porturi să se regăsească acolo unde au fost puse în acest caz. Nu numai că acest aspect va contribui mai mult la ordinea de pe birou, însă el va oferi și un plus de ergonomie și practicitate.

Legion 5 este foarte plăcut la atingere și vine cu un aspect ceva mai clasic, unul care îmi place destul de mult, ferindu-se de nenumărate briz briz-uri pe care le vedem în cazul concurenților săi de pe acest segment de preț. Poate nu toată lumea va fi de acord cu mine aici, și realizez că sunt cât se poate de subiectiv, însă îmi place al naibii de mult un design mai conservator, dar care este trădat pe alocuri de un spirit „jucăuș”.

Tastatura & Touchpad

Ei bine, aici am avut parte de prima surpriză mai puțin plăcută. Bine, asta daă pot să-i spun surpriză, pentru că nu este prima dată când vedem asta pe Legion 5. Am spus în nenumărate rânduri că atunci când vorbim de un laptop destinat gaming-ului, nu ar trebui să vorbim și despre un numpad. Pentru că da, acest device dispune și de așa ceva. Sigur, probabil că cei de la Lenovo s-au gândit să ofere funcționalitate în plus și pentru cei care optează pentru acest model și au de gând să-l folosească pentru productivitate, însă acest compromis va ocupa mereu din spațiul destinat tastaturii și touchpad-ului.

În ceea ce privește touchpad-ul, dacă tot am atins acest subiect, el este de mărime satisfăcătoare, cât să nu te chinui prea tare atunci când folosești Legion 5 fără mouse, desigur în task-uri de zi cu zi. Nu are rost să mai spun că nu ai cum să te joci pe touchpad, pentru că știm cu toții asta deja, iar amplasarea sa ceva mai în stânga șasiului, asimetric față de taste, ne arată că producătorul s-a gândit exclusiv la ergonomie și productivitate aici.

Display

Eu unul susțin de ceva vreme că pentru un laptop de gaming, un display cu o diagonală de 15 inci, mai exact de 15,6 inci în acest caz, este exact ce trebuie pentru o astfel de activitate. Scăpăm de limitările unui notebook cu ecran de 13 inci, care nu este suficient de ofertant pentru joacă, însă nici nu alunecăm spre segmentul de 17 inci, care va avea un cuvânt important de zis în dimensiunile dar și în greutatea laptopului. 15 este „the best of both worlds”, iar Legion 5 este echipat exact cu așa ceva.

De asemenea, avem aici și un standard WQHD, adică ne vom putea bucura de o rezoluție 2560 x 1440, adică gaming în 1440p, desigur, iar lucrul acesta este efectiv un „game changer” (pun intended) atunci când vorbim despre titluri ceva mai pretențioase din punct de vedere vizual. Hai să luăm spre exemplu Cyberpunk 2077, care este recunoscut ca fiind un titlu care are foarte multe de oferit pe acest segment. Orice fel de RPG eye-candy va arăta superb pe un astfel de panou, care este calibrat excelent încă din fabrică.

Și există aici și o rată de reîmprospătare de 165 de Hz, care e cam noul standard în ceea ce privește această caracteristică a unui display, mai ales pentru cei care se joacă titluri competitive, precum Apex Legends, CS:GO, sau proaspăt lansatul Overwatch 2. Aruncăm în ecuație și capacitate G-Sync, care se va asigura că placa video de la Nvidia scoate tot ce-i mai bun din ecran și avem parte de o combinație câștigătoare.

Intel Core i7 12700H și Nvidia GeForce RTX 3060

În ceea ce privește nivelul de echipare a lui Legion 5, Lenovo a ales aici să meargă pe un „workhorse” care și-a demonstrat în nenumărate rânduri performanța și abilitatea, și anume Intel Core i7 12700H, generația cea mai folosită în 2022 (Alder Lake) pe laptopurile de gaming și nu numai. Acesta se comportă excelent cuplat cu sistemul de răcire implementat de producător pe acest model, iar în testele practice, adică în timpul jocului, nu dă semne de oboseală sau surmenare.

Nu numai că stă în temperaturi mai mult decât decente, în general (undeva între 65-75 de grade Celsius), nu am reușit să trec de bariera de 90 de grade în timpul testelor benchmark. Asta înseamnă că în gaming nu avem parte de supraîncălzire, iar implementarea CPU-ului reușită aici de Lenovo este una excelentă.

Și să trecem și la ce interesează mai pe toată lumea. Nvidia GeForce RTX 3060 este „creierul” grafic al acestui laptop de gaming mid-range, iar vechea expresie „nu ai nevoie de mai mult” este cel mai bine folosită chiar în acest context. Nu numai că poți juca mai orice cu detaliile medium spre high, însă în titlurile esports va mângâia orice ego de gamer. De exemplu, în Cyberpunk 2077 am obținut rezultate ok pe High cu Ray-Tracing ON, și cumva decente pe Ultra cu RTX OFF. În primul caz am avut parte de aproximativ 60 de cadre pe secundă, deci jucabil cel puțin la nivel de consolă next-gen (PS5 sau Xbox Series X), însă dacă vom alege să mergem ceva mai sus, într-adevăr vedem câte ceva din limitările acestei configurații.

În CS:GO sau Apex Legends, FPS-urile au trecut lejer de praguri care nu mai merită menționate, exact așa cum mă așteptam de la început. Acestea, desigur, sunt jocuri care nu necesită chiar atât de multe resurse, însă un număr mare de cadre pe secundă, împreună cu rata de reîmprospătare ridicată vor oferi mereu un avantaj competitiv. Deci pentru un mid-ranger, pentru cei care își petrec cu preponderență timpul în astfel de titluri, performanța este exact acolo unde trebuie.

Stocare, conectivitate & Baterie

La capitolul stocare, modelul care a poposit pe masa noastră de teste vine cu un SSD generos și rapid de 1TB, care este (încă) suficient pentru jocuri și treabă de birou. Cuplat fiind cu 16 GB de memorie RAM DDR5, rapiditatea atât în task-uri de zi cu zi, dar și în gaming este asigurată. Nu mai are rost să menționez cum un HDD sau chiar și un SSD de generație mai veche sunt oricum depășite complet în ziua de azi de cerințele task-urilor de gaming, și e perfect normal că Legion 5 vine cu un pachet pe măsură.

În ceea ce privește conectivitatea, clientul de astăzi are cam tot ce ți-ai putea dori. Avem mai toate porturile de care avem nevoie, însă până să le trecem în revistă trebuie să menționez și lipsa unui cititor de carduri de memorie. Poate că pentru cei care ar alege acest model pentru editare foto sau video, împreună cu driverele Nvidia Studio, de exemplu, acest lucru s-ar dovedi un minus. Legion 5 dispune pe partea stângă de două porturi USB-C (unul Thunderbolt 4 și unul 3.2. Gen 2), pe partea dreaptă de un USB-A, un jack combo pentru căști/microfon și un buton care activează obturatorul de camera frontală, iar pe partea din spate de o selecție sănătoasă de intrări, după cum urmează: 2x USB-a, un USB-C 3.2, HDMI, RJ-45 pentru conexiune Ethernet dar și portul de intrare pentru alimentarea bateriei.

Și dacă tot am menționat acumulatorul, Legion 5 vine echipat cu o baterie de până la 80 Wh, care oferă ore bune de utilizare ( 5-6 ore), însă în scenarii normale, cum ar fi streaming pe Netflix sau Dinsey+, sau browsing pe Google Chrome, cu display-ul setat pe rezoluția maximă, desigur. Însă treaba se schimbă atunci când trecem la gaming, acolo unde durata de viață scade semnificativ, undeva spre o oră și jumătate, maxim două de utilizare. Per total, acest lucru este normal, iar performanța era unde ne așteptam de la început, adică similară modelelor care se vând cam la același plafon de preț.

Concluzia connect

Lenovo Legion 5 rămâne și în 2022 una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face atunci când cauți să-ți cumperi un laptop pentru gaming. Acest mid-ranger vine la un preț de aproximativ 6000-7000 de lei la retailerii online și poate face față cu brio în gaming-ul de ultimă generație, asta ca să nu mai vorbim și de task-uri office.

Ecranul superb, rata mare de reîmprospătare, o placă video pe care te poți baza dar și un procesor Core i7 puternic și silențios, din generația a 12-a a celor de la Intel, contribuie la unul dintre cele mai bune pachete pe care le poți găsi pe piață în acest segment de preț. Implementările CPU-ului dar și a GPU-ului vor fi pe placul oricui are nevoie de un device de gaming adus la standardele lui 2022, care să dispună de porturi cât cuprinde, dare care să și vină cu un design clasic, conservator, pe scurt foarte plăcut ochiului.

Etichete: , , , , , ,