REVIEW Sony LinkBuds S WF-LS900N: Cele mai mici și mai ușoare căști true wireless cu noise cancelling

REVIEW Sony LinkBuds S WF-LS900N: Cele mai mici și mai ușoare căști true wireless cu noise cancelling

Scris de | 2 noiembrie, 2022

A trecut mai bine de un an de când testam Sony WF-1000XM4, pe care le numeam la acea oră cele mai bune căști true wireless de pe piață. Evident, multe lucruri se schimbă într-un an, mai ales în lumea tech, iar concurența pentru producătorul japonez pe acest segment s-a întărit și mai mult – venind, mai nou, chiar din propria-i curte. În ultimele două săptămâni m-am aflat în afara țării, principalul motiv fiind Kendrick Lamar și al său concert din Paris absolut minunat, însă am luat cu mine două perechi de căști, companionii mei pentru drumurile din această perioadă: Sony WH-1000XM5, varianta over-ear pe care am testat-o deja și unde poți vedea aici ce părere am despre ea, și micuțele LinkBuds S WF-LS900N, lansate în primăvara acestui an, pentru drumuri mai scurte și sesiuni de alergare. Despre cele din urmă o să îți vorbesc în rândurile următoare.

Design

Căștile vin într-un pachet foarte mic, foarte eco-friendly, realizat din materiale reciclabile, iar înăuntru vei găsi un cablu de încărcare pe USB-C și niște capișoane de mărimi diferite, dacă nu ești confortabil cu cele care se găsesc deja pe căști. Sunt 3 variante de culoare disponibile, iar eu le-am testat pe cele negre, existând și o variantă crem și una albă.

Cutia și căștile în sine sunt extraordinar de ușoare, cele din urmă cântărind sub 5 grame, iar pe prima uiți că o ții în buzunar de cele mai multe ori. Eu chiar a trebuit să pipăi puțin buzunarul de mai multe ori, ca să mă asigur că încă o mai am la mine, sau nu am pierdut-o pe undeva (cutia, evident). Capacul ei se simte puțin cam bizar și când o închizi scoate un sunet care te poate trezi din cel mai adânc somn.

Căștile au un finisaj mat, în patru nuanțe – un negru adânc, un gri foarte întunecat, crem și mai nou un albastru foarte frumos – și sunt foarte ușor de scos și de introdus în cutie. Le-am purtat cel mai mult vreo 3 ore consecutiv, ascultând un podcast într-o seară, și sunt destul de confortabile deși, ca la orice altă pereche de căști true wireless pe care le utilizezi ore bune, îți simți urechea puțin amorțită după utilizare. Stau foarte bine în ureche, deși prima oară când le-am folosit am avut senzația că ar putea cădea, nu a fost deloc așa, și am reușit să și alerg cu ele fără probleme. Apropo de asta, au rezistență IPX4, astfel că pot face față și la transpirație, deci le poți folosi când faci sport fără probleme.

Funcții

Conectarea la un device se face fie prin Google Fast Pair (sau Swift Pair pentru laptopuri), fie prin aplicația de căști a celor de la Sony (Headphones), în funcție de preferințele pe care le ai și dacă dorești să ai un nivel mai mare de control al funcțiilor lor. Și apropo de funcții, începem de data asta cu ele și o să las sunetul la urmă, pentru că mi se pare că Sony a integrat pe LinkBuds S WF-LS900N cam tot ce ai putea cere de la o pereche de căști true wireless.

Despre aplicație în sine am mai vorbit și la review-ul XM5-urilor, așa că nu o să mai reiau toate punctele din acel material. LinkBuds S WF-LS900N au și integrare cu asistenții vocali (Alexa, Google Assistant sau Siri), și se pot conecta la mai multe device-uri în același timp, astfel că poți prelua un apel pe telefon, atunci când ești conectat la laptop și switch-ul se va face automat.

Principalele funcții de pe acest căști sunt însă, fără dubiu, anularea activă a zgomotului de fond (noise cancelling) și ambient sound-ul, care îți permite să auzi ce se întâmplă în jurul tău fără să îți mai dai căștile jos.

În primul rând, noise cancelling-ul. Versiunea true wireless de top a celor de la Sony, WF-1000XM4, mi se părea atunci când am testat-o cea mai bună pereche de căști true wireless la acest capitol, având o anulare a zgomotului excelentă și reușind să blocheze aproape complet lumea exterioară. Mă bucur să spun că această calitate foarte bună se regăsește și pe LinkBuds S WF-LS900N, deși parcă ANC-ul pasiv nu e la fel de bun. Cel activ însă funcționează absolut superb, și l-am folosit în tren și pe stradă fără să aud nici cel mai mic zgomot din exterior, la cam 55-60% din volum. Reușește să izoleze surprinzător de bine sunetul și nu există niciun pic de sound leakage, astfel că cei din jur nu vor știi ce asculți. 

Ambient sound-ul este bun, dar se lovește de aceeași problemă pe care o întâlnesc des la căștile true wireless – faptul că nu poți purta o conversație cu cineva fără să fii pe la 20-30% din volum. Pentru acest tip de căști este puțin mai greu să se concentreze pe sursa exactă a sunetului, însă Sony a adăugat opțiuni care înlesnesc utilizarea lor și păstrarea atenției, în același timp. Una dintre acestea este Speak-to-Chat, care îți oprește muzica atunci când detectează vocea ta și duce la maxim volumul sunetului ambiental, pentru a putea conversa fără griji cu cineva. Funcționează mai bine decât pe XM4 și se vede că producătorul japonez a venit cu ceva îmbunătățiri la acest capitol. Există și Focus on Voice, o funcție pe care, dacă o bifezi în aplicație, va încerca să se concentreze pe vocile din exterior, oprind în același timp alte sunete. 

Tot din aplicație poți seta ce fac controalele tactile de pe fiecare cască. În mod normal, stânga face schimbul între Ambient Sound și Noise Cancelling printr-o atingere, iar dreapta se ocupă de butoanele de playback – un tap este play/pauză, două atingeri – next song, trei atingeri – previous song. Sunt foarte responsive și nu am avut motive să mă plâng de ele, chiar deloc, suprafața care recunoaște touch-ul fiind destul de generoasă.

Remarcabil este că ai pe aceste căști și funcții precum DSEE Extreme sau 360 Reality Audio, aceasta din urmă funcționând însă pe bază de abonament. DSEE Extreme are o utilitate importantă, oferind practic upscaling pentru melodii la calitate mai slabă și încercând să le aducă la un nivel apropiat de lossless. Evident, ai la dispoziție și un equalizer în aplicație, de unde te poți juca în funcție de preferințele tale în materie de sunet, poți seta un bass mai puternic sau înalte mai acute.

Sunet

Și, în sfârșit, sunetul. Am un playlist destul de variat, pe care l-am pus la treabă în ultimele două săptămâni, astfel că am ascultat la LinkBuds S WF-LS900N cam toate tipurile de melodii, de la rap la pop și de la instrumentale la rock. 

Singurul lucru care nu mi s-a părut la nivelul „favoritelor” XM4 este soundstage-ul, care mi se pare mai expansiv și mai precis pe căștile flagship true wireless ale japonezilor. Pe LinkBuds S WF-LS900N este bun, cu siguranță, însă lipsește parcă acel ceva care face varianta de top să exceleze.

Bass-ul este foarte bun, puternic, și capabil să îți zguduie puțin urechea, în cel mai plăcut sens posibil. Am ascultat mult ultimul album al lui Kendrick Lamar, „Mr Morale & The Big Steppers”, iar una dintre piesele care conține aproape constant bass este „Die Hard”, care se aude excelent, acel beat repetitiv din background făcând aproape imposibil să nu dai puțin din cap. Bass-ul se simte puternic și nu se „sparge” deloc și pe „Payback”, de la Kojey Radical și Knucks, o altă piesă care se folosește mult de acel bass constant care îți duduie în urechi.

Înaltele sunt și ele redate foarte bine pe LinkBuds S WF-LS900N. Am ascultat câteva instrumentale cu voci puternice, precum „Making Of A Cyborg” din „Ghost In A Shell”, și se aud excelent, nefiind duse în extrema în care sunetul poate să se audă spart, și păstrându-și din putere. Echilibrul e cuvântul de bază aici, lucru cu care m-am obișnuit la căștile Sony. Vocea lui Adele în „Hello” are acea putere combinată cu tristețe și căldură, redată excelent pe aceste căști și în ton cu melodia.

Concluzia connect

Sony LinkBuds S WF-LS900N sunt probabil una dintre cele mai bune variante de căști true wireless cu funcții de top, disponibile la un preț mai accesibil. În acest moment, costă 549 de lei la eMAG, reduse de la 899 de lei, lucru care le face mai ieftine decât WF-1000XM4, căștile de la care preiau aproape toate lucrurile bune. Un sunet competent, o mulțime de funcții și un design super ușor și plăcut fac din aceste căști una dintre cele mai bune perechi pe care le-am testat în 2022 (și chiar au fost multe).

Plusuri

  • Raportul calitate-preț.
  • Sunetul.
  • Multitudinea de funcții.
  • Design extraordinar de ușor.

Minusuri

  • Mici momente în care conexiunea se pierde.
  • Ambient sound-ul ar putea fi mai bun, problemă întâlnită pe mai toate căștile true wireless.

Etichete: , , , ,