Fitbit Versa 4 – Începe să se vadă „mâna” Google

Fitbit Versa 4 – Începe să se vadă „mâna” Google

Scris de | 16 noiembrie, 2022

„Long time, no Fitbit” a fost în mintea mea atunci când am văzut noile ceasuri lansate de producătorul american care începe deja să fie un membru cu acte în regulă al familiei Google. Nu este un secret pentru nimeni care mă cunoaște sau mai citește din când în când un review de smartwatch de-al meu că sunt un fan Fitbit, din două motive: design-ul ceasurilor lor (pentru că sunt unul dintre oamenii ăia care vor să își asorteze ceasul cu restul ținutei) și aplicația, care mi se pare în continuare imbatabilă.

Așadar, când Versa 4 și Sense 2 au sosit la noi în redacție, am dat jos Versa 2-ul de la mână și l-am schimbat cu urmașul său, care nu prezintă schimbări majore de design, oferind același cadran ușor curbat la colțuri, și suficient de mic cât să se potrivească și pe încheieturile mai slabe, ca în cazul subsemnatului.

Design și configurare

Cum am zis, în termeni de design nu există schimbări majore. Gama Versa are cam același aspect, în linii mari, de la inaugurarea sa, iar Versa 4 nu face notă discordantă. Este realizat din aluminiu și ar trebui să reziste până la 50 de metri adâncime în apă. În cutie vei mai găsi o brățară din silicon, puțin mai mare, de aceeași culoare cu cea preinstalată pe ceas, un soi de gri cu tente albăstrui.

Principala modificare o reprezintă revenirea unui buton fizic pe gama Versa, lucru care dispăruse complet de pe Versa 3, care se folosea de un „buton” haptic pentru screen wake și activități de navigare, acesta fiind destul de criticat. Astfel, Versa 4 revine la lucruri mai „palpabile”, mai fizice, butonul rămânând însă pe partea stângă, plasament care te jenează puțin de fiecare dată când îl folosești. Per total însă, revenirea la un buton fizic mi se pare o alegere corectă, ținând cont de primirea pe care a avut-o varianta haptică de pe Versa 3.

Cadranul ceasului în sine este de culoare argintie, și poți atașa la el diferite curele, în funcție de ținută și de activitatea pe care vrei să o faci: spre exemplu, cureaua din silicon este utilă la exerciții fizice și activități sportive, în timp ce pentru un eveniment sau o ieșire în oraș poți alege o altă variantă, din material textil sau metalică. O veste excelentă este că orice curea realizată pentru Fitbit Sense (1 sau 2), dar și pentru Versa 3, va funcționa și pe Versa 4, având același sistem de prindere și dimensiuni alocate curelelor, astfel că s-ar putea să nu mai trebuiască să scoți bani din buzunar pentru luxul unei curele mai speciale.

Fitbit nu prea a făcut schimbări de design la gama Versa de când a introdus-o, însă mărturisesc că acest lucru este pe placul meu. Într-o perioadă în care trendul pare să fie ca smartwatch-urile să devină din ce în ce mai mari (unele din ele au ajuns să acomodeze și tastaturi pe ecranul lor), americanii au rămas consistenți cu alegerea lor de a face ceasuri potrivite pentru orice încheietură, cu un design simplu și elegant, bune pentru orice ocazie (cu o schimbare de curea).

Configurarea este și ea destul de simplă, deși încep să mă satur de device-urile care îți cer update imediat ce le configurezi. Așa a fost cazul și la Versa 4, pe care a trebuit să îl las vreo 20 de minute să fie cu update-urile la zi, înainte de a-l putea folosi.

Ecranul este un OLED de 336 x 336 pixeli, la fel ca la predecesorul Versa 3, și este suficient de mare pentru a vedea tot ce ai nevoie pe el fără să te chinui. Culorile sunt bune, le poți vedea fără probleme și în lumina directă a soarelui, iar noua interfață de navigare, care a început să semene cu WearOS îmi place, mi se pare intuitivă și foarte ușor de folosit (și puțin mai bună decât varianta precedentă). Interesant este că Versa 4 folosește Amazon Alexa ca asistent digital, nu Google Assistant.

Funcții

Folosesc smartwatch-uri Fitbit deja de aproape 4 ani, cu excepția perioadelor în care testez alte device-uri, deci sunt obișnuit cu interfața și felul în care funcționează produsele americanilor. Versa 4 nu aduce mari noutăți, căutând mai degrabă să fie un device care integrează cât mai bine funcțiile deja existente și le finisează. Așadar, găsești aici cam toate „must-have”-urile de pe un smartwatch: fitness tracking, sleep tracking, mai nou și monitorizarea stresului sau informarea cu privire la diferite riscuri sau potențiale probleme ale inimii.

Monitorizarea exercițiilor funcționează bine și destul de precis, cu acea tentă de a rotunji în sus performanțele tale, pe care o găsești pe majoritatea smartwatch-urilor. Anul acesta pare că nu mai este însă atât de pronunțată ca anterior. Am făcut 30 de minute de alergare ușoară pe bandă, iar Versa 4 mi-a arătat că am realizat 3.8km, în timp ce banda indica 3.6. O diferență de 200 de metri așadar, care rezultă și din faptul că am oprit ceasul la un minut după, din neatenție, deci să zicem că scădem la 100 de metri. Sunt destul de mulțumit cu precizia sa, mai ales că sunt mai degrabă „sportiv de duminică”, și precizia „la metru” a unui smartwatch nu este chiar primul lucru pe care vreau să îl bifez pe lista mea.

Ce mă interesează mult mai mult este monitorizarea bătăilor inimii, iar la acest capitol Fitbit se descurcă excelent, oferindu-ți în aplicație inclusiv un raport denumit Cardio Fitness, care estimează cât de bine te situezi la acest capitol comparativ cu alte persoane de vârsta și sexul tău. De asemenea, Versa 4 oferă și posibilitatea de a urmări bătăile neregulate ale inimii, care ar putea să indice posibilitatea existenței fibrilației atriale (AFib), cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă, ce poate întrerupe circulația normală a sângelui. Astfel, atunci când observă că bătăile inimii tale nu mai respectă un anumit pattern, ceasul îți va trimite o notificare, informându-te că poate ar fi bine să vezi un medic specialist și să îți verifici starea de sănătate a inimii.

Fitbit a „pedalat” masiv în ultimii ani pe aceste funcții de sănătate, oferind variante din ce în ce mai multe și mai diverse în aplicație și pe device-urile sale. Astfel, Versa 4 aduce posibilitatea de a-ți monitoriza oxigenul din sânge sau glucoza din sânge, cea din urmă fiind însă disponibilă doar cu Fitbit Premium. A dispărut aplicația de EKG, care acum se găsește numai pe Sense 2, unde este prezentă și variația temperaturii pielii, o funcție care face exact ce zice, adică îți arată dacă temperatura ta a avut modificări bruște în ultima perioadă, inclusiv pe timp de noapte, în somn. În plus, pentru femei, ceasul poate monitoriza și ciclul menstrual.

Somnul nu-i atât de dulce

Am citit în ultimele săptămâni mai multe review-uri ale Versa 4, și un lucru pe care l-am remarcat este faptul că aproape nicăieri minusurile, sau punctele negative acordate ceasului, nu sunt aceleași. Unii jurnaliști s-au plâns de faptul că zonele de minute active nu sunt monitorizate corect, sau că bătăile inimii nu sunt în concordanță cu realitatea. Ei bine, pentru mine problema principală la Versa 4 a fost somnul, sau mai exact înregistrarea sa.

Dintr-un motiv pe care nu l-am putut înțelege, Versa 4 a fost foarte selectiv în ceea ce privește nopțile de somn pe care mi le înregistra corect, foarte multe dintre ele fiind doar marcate în aplicație, însă fără să primesc un Sleep Score sau să conteze la Daily Readiness, funcția care îți spune cât de pregătit ești la început de zi sau pentru alte funcții din Fitbit Premium, precum Sleep Profile. De exemplu, în săptămâna 24-30 octombrie, din 7 nopți în care m-am culcat cu Fitbit-ul la mână, doar una a fost înregistrată, și am avut același ritual în fiecare seară, nu am strâns cureaua mai puternic sau mai ușor, am pornit somnul de pe butonul de Begin Sleep din aplicație.. basically, am făcut totul la fel seară de seară, obținând însă rezultate diferite.

Asta e în mod evident o problemă, mai ales dacă ești și abonat Fitbit Premium, serviciu pe care îl ai inclus timp de 6 luni în mod gratuit pe device-ul tău nou Fitbit, și care ulterior e taxat cu 9,99$ pe lună. Mai toate funcțiile speciale pentru somn incluse cu Premium îți cer să porți ceasul la mână în timpul somnului pentru mai multe nopți ca să devină active (unele dintre ele îți cer să îl porți minim 14 nopți pe lună), astfel că, dacă acesta nu poate înregistra corect somnul, nici tu nu o să te poți folosi de acele funcții.

Cum am menționat anterior însă, review-urile pentru Versa 4 mi s–au părut extraordinar de împărțite, fiind multe puncte în care nu pare că se poate ajunge la un consens. Dacă pentru alții problema a fost tracking-ul bătăilor inimii, eu nu am avut problema asta, în schimb somnul a fost lăudat de alții și în cazul meu a dat chix. Nu e un lucru bun această inconstanță, dar sper că Fitbit va reuși să rezolve în viitorul apropiat o parte din probleme cu update-uri de software.

Stress management, rezistență și baterie

Pe lângă funcțiile de sănătate și somn, Fitbit a introdus în ultimii ani și acele funcții care au legătură cu stresul pe care îl resimți. Există inclusiv ceva numit Stress Management Score, unde ți se arată cât de pregătit este corpul tău zilnic să facă față în situații stresante. La fel ca pe smartwatch-urile anterioare, poți marca un moment în care te simți stresat în aplicație și poți face exerciții de respirație pentru a te relaxa. De asemenea, poți să îți notezi starea de spirit, pentru a avea o privire de ansamblu asupra lucrurilor prin care treci într-o săptămână.

Pentru că ceasul ar trebui să facă față cu brio în apă, l-am luat cu mine la mai multe sesiuni de înot în mare (atenție însă, nu e recomandat să îl porți în apă sărată, lucru pe care l-am făcut eu). Am decis însă să îmi atrag eventualele ocări de la oamenii de la Fitbit pentru că aveam ceva încredere că ceasul nu va avea probleme, și așa a și fost. Am înotat cu el la mână vreo 4 zile consecutiv, având grijă să îl spăl de fiecare dată după utilizarea în mare, și nu am notat nimic în neregulă ulterior. Versa 4 s-a comportat excelent și înainte, și după.

Bateria este în concordanță cu așteptările pe care le aveam și pe care probabil le cunoști deja, dacă ai mai folosit un Fitbit în ultimul timp. Ține aproape o săptămână dacă îl folosești doar ca accesoriu, sau vreo 2-3-4 zile, în funcție de cât de des faci exerciții fizice. Eu am alternat cele două variante de utilizare, și nu m-am trezit niciodată în situația de a rămâne fără baterie. Chiar și dacă se întâmplă asta, Versa 4 are încărcare rapidă și Fitbit se laudă că îți poate oferi o zi întreagă de utilizare cu doar 12 minute de încărcare (însă fără GPS activ și multă activitate fizică, țin să menționez).

Aplicație

Aplicația rămâne însă principalul atu pe care îl are Fitbit față de orice alt producător de smartwatch-uri. Arată bine, e ușor de navigat și de personalizat după preferințele tale, poate fi și extraordinar de complexă dacă ești un mare pasionat de fitness, health, sau somn (și dacă ultima dintre acestea funcționează bine pentru tine), poți indica ce ai mâncat și ce ai băut într-o zi, astfel că o poți folosi și ca food tracker și ai o groază de challenge-uri și workout-uri pe care le poți face din zona Discover. De asemenea, te poți lua la întrecere cu prieteni și mai ai și toată zona de aplicații și funcții speciale pentru Fitbit Premium, dacă vrei să îl încerci măcar în acele 6 luni gratuite. 

Singurul lucru pe care îl pot reproșa aplicației este că pentru un utilizator nou poate fi greu să găsească de unde exact poate schimba setări pentru device-ul lor, unde se află zona de galerie pentru fețele de ceas sau zona de wallet pentru a-ți adăuga cardul și a începe să plătești cu smartwatch-ul. 

Concluzia connect

Gama Versa de la Fitbit a coborât în zona de midrange după lansarea lui Fitbit Sense, însă diferențele dintre cele mai noi device-uri din aceste serii se rezumă la senzorul de variație a temperaturii și funcția de EKG, prezente pe Sense 2 și absente de pe Versa 4. Cu toate acestea, Versa 4 rămâne o variantă foarte bună pentru oricine caută un smartwatch versatil, cu un număr vast de funcții. Sigur, există problemele de monitorizare a somnului pe care le-am menționat în acest review, însă nu pot să spun că ar reprezenta totuși un deal breaker pentru mine, ținând cont că oricum nu prea dorm cu ceasul și am făcut-o acum doar pentru a vedea cum se comportă Versa 4 la acest capitol.

Per total însă, nu am cum să mă declar nemulțumit. Arată foarte bine, este ușor, versatil și se descurcă la monitorizarea activităților fizice fără mari discrepanțe. În plus, funcțiile de sănătate sunt oricând binevenite, iar aplicația rămâne cea mai bună din sfera producătorilor de smartwatch-uri, în opinia mea. Prețul nu e mic, 1149 de lei la eMAG la momentul scrierii acestui review, însă merită notat că tot e mai accesibil decât variantele de top de la Huawei, Samsung sau, bineînțeles, Apple. 

Plusuri

  • Design-ul
  • Aplicația Fitbit
  • Bateria și rezistența
  • Funcțiile pentru sănătatea inimii

Minusuri

  • Sleep tracking-ul nu a funcționat bine
  • Lipsa unor senzori disponibili pe Sense 2
  • Lipsa unor funcții la lansare

Etichete: , , , , , ,