Elon Musk va începe testele cu cipuri Neuralink pe oameni în 6 luni

Scris de | 3 decembrie, 2022
Elon Musk va începe testele cu cipuri Neuralink pe oameni în 6 luni

Ideea de interfaţă creier uman-computer nu mai este doar SF, e gata să devină realitate. În cadrul unui eveniment oficial Neuralink, Elon Musk a dezvăluit că această companie e gata să înceapă testele pe oameni în doar 6 luni. Ele presupun implantarea unui cip în creier.

De 6 ani există acest proiect, iniţial ca startup, acum luat în serios de toţi experţi în domeniul neurologiei. Cu doar doi ani în urmă se făceau experimente pe porci, iar cu 19 luni în urmă pe maimuţe. Din păcate acest din urmă experiment a ucis 15 dintre cei 23 subiecţi de test. Neuralink are totuşi destulă încredere în proiect încât să promită este pe oameni în 6 luni. Problema e că această companie nu e deloc stabilă: cofondatorul său, Max Hodak şi-a dat demisia în 2021, iar Musk are probleme cu HR-ul după ce ar fi lăsat însărcinată o directoare a companiei.

În plus, Neuralink a purtat discuţii cu Synchron, o companie rivală cu un produs aparent mai bun, pentru o achiziţie. Synchron e deja pe piaţă, realizând cu succes un implant neural de 1.5 inch pe o persoană vie şi care suferea de ALS (Amyoptrophic Lateral Sclerosis). Asta înseamnă că nu poate să se mişte sau să comunice independent. După implant a reuşit să navigheze pe web şi să trimită mesaje text folosind un sistem care „traducea” gândurile/impulsurile cerebrale în comenzi pentru PC.

Marea dorinţă a lui Musk e ca prin Neuralink pacienţii paralizaţi să îşi recapete controlul asupra membrelor sau asupra unor alte mecanisme, care să le suplinească. El a comparat produsul companiei sale cu „un Fitbit în craniu”. Include 1024 de „fire” de 5 microni diametru „cusuae” direct pe materia cenuşie, formând conexiuni cu neuronii din jur.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget