China lucrează la o bază cu energie nucleară pe Lună

Scris de | 6 decembrie, 2022
China lucrează la o bază cu energie nucleară pe Lună

China şi-a înteţit eforturile de explorare a Lunii de la misiunea sa pe partea întunecată a satelitului de acum 2 ani. Cel mai nou proiect al său este unul rival cu misiunile Artemis, care vor duce omul pe Lună în 2024 şi vor crea o bază acolo în anii 2030. Asta evident în tabăra NASA. Să vedem ce au pregătit chinezii.

China vrea să aibă baza lunară gata în 2027 şi a dezvăluit câteva detalii recent prin intermediul presei locale. Între timp termenul a fost decalat până în 2028, iar baza va fi alimentată cu energie nucleară. Până acum aşa ceva a existat doar în science fiction. Sistemul nuclear dezvoltat pentru această misiune va genera un megawatt de energie electrică. Doi oameni de ştiinţă care lucrează la proiect afirmă că un prototip a fost creat deja şi componente funcţionale sunt deja construite.

Între timp NASA a colaborat cu Departamentul de Energie din SUA şi a dezvoltat 3 designuri concept pentru un reactor nuclear care poate genera 40 kW de energie folosind o tehnolgoie similară cu fisiunea. Partea bună e că va rezista 10 ani în condiţiile de pe Lună. Reactorul nuclear dezvoltat de chinezi are un design stil umbrelă, deschizându-se pentru a disipa căldura în exces în spaţiul din jur.

Va folosi litiu lichid ca agent de răcire. O altă idee propusă este energia solară sau „energică chimică”. Ele vor pune în mişcare rovere pentru explorare, echipamente de minerit şi sisteme de susţinere a vieţii. Construirea unei baze lunare înseamnă un punct de plecare şi alimentare pentru viitoare misiuni cosmice.

NASA pregăteşte o astfel de misiune pentru 2024, una de aselenizare cu echipaj.

Etichete: , , , ,

Sursa: Slashgear