Impresii post-CES 2023: Razer, vrem mai mult decât periferice în România

Standul Razer de la CES 2023 nu a impresionat neapărat prin dimensiuni, cât prin produsele care se aflau acolo. A fost unul dintre locurile în care am petrecut cel mai mult timp, zeci de minute în care am trecut printre noutăți și produse cu un istoric considerabil, însă absente de pe piața noastră locală, precum Razer Blade. Și două lucruri mi-au atras atenția și mi-au rămas întipărite pe retină, însă pe niciunul dintre ele nu putem pune mâna în România. Iar pe primul dintre ele l-am menționat deja: e vorba de Razer Blade.

Piața din România nu duce lipsă de laptopuri de gaming foarte competente, cu specificații de top și capabile să ruleze orice. Acer, ASUS, MSI și alții oferă variante foarte bune, și știu că, dacă îți dorești un Razer Blade, îl poți obține până la urmă și la noi în țară. Titlul nu este însă despre asta, ci mai degrabă despre faptul că Razer nu prea a luat în considerare vreodată zona României când vine vorba de laptop-uri, și cumva am înțeles și de ce. Însă odată ce m-am jucat la CES pe noile Razer Blade, nu am putut să nu rămân cu un gust amar gândindu-mă că probabil nu o să văd laptop-urile acestea aduse oficial în țara noastră.

Razer a adus la CES mai multe versiuni de Razer Blade, inclusiv pe cea mai nouă, un gigant de 18 inchi, cu rezoluție QHD+ și o rată de refresh de 240Hz. Sigur, laptop-ul e greu, voluminos, dar nu este nici genul de device pe care să îl cari cu tine, iar experiența de joc pe el mi se pare extraordinară. Vine și cu difuzoare THX (6 la număr), componentele din interior pot fi îmbunătățite și prețul va fi și el unul pe măsură, începând de la 2899 de dolari. Asta nu e o surpriză, ținând cont că la interior se vor afla plăci grafice din noua generație RTX 40 de la NVIDIA și procesoare din a 13-a generație de la Intel Core i9. Îmi place foarte mult design-ul simplu pe care îl adoptă Razer pe laptopurile sale, un lucru diferit cumva față de produsele de top cu care ne-am obișnuit de la ei, care vin cu elemente de design specifice, care le scot în evidență. Razer Blade nu are însă decât un logo pe capac care îți arată că e vorba despre un laptop al companiei americane, un element foarte subtil în imaginea de ansamblu a unui laptop atât de puternic.

Tot la CES 2023 a fost anunțată și o versiune nouă de 16 inchi a lui Razer Blade, care vine și cu display Mini-LED cu luminozitate maximă de 1000 de niți și mai puțin de 3ms timp de răspuns. Este astfel puțin mai compact decât uriașul de 18 inchi, însă chiar și așa, vine cu specificații excelente și va fi probabil una dintre cele mai bune soluții de pe piață în materie de laptopuri de gaming.

Celălalt lucru de la standul Razer care mi-a atras atenția și de care cu greu m-am putut dezlipi a fost Razer Edge, noul handheld al producătorului, anunțat tot la CES 2023. Consolele portabile au parte de un comeback major în ultimii ani – Valve, Logitech și acum Razer intrând în această cursă – și mărturisesc că mi se pare un lucru foarte bun, pentru că îmi aduce aminte de perioada în care PSP-ul reprezenta „the thing to have” în materie de tehnologie.

La interiorul lui Razer Edge se află un Snapdragon G3x Gen 1, fiind primul device din lume cu această platformă și cu un procesor de 3GHz Kryo, realizat special pentru a juca titluri cu Android la framerate-uri ridicate de-a lungul unor sesiuni de gaming lungi. Vine și cu o variantă 5G în rețeaua Verizon, și există compatibilitate cu serviciile de gaming prin cloud, precum cel de la Xbox. Ecranul este unul mare, de 6,8 inchi, AMOLED și vine cu rată de refresh de 144Hz, și ce pot să spun este că jocurile se văd foarte bine pe el. Am încercat la stand High on Life prin cloud streaming de pe Xbox Game Pass și Vampire Survivors, și deși primul s-a mișcat puțin mai greu la început, pe parcurs gameplay-ul a început să se stabilizeze și să fie mai smooth. Vampire Survivors a mers flawless și experiența de gaming a fost excelentă, deci pe jocurile care au o variantă de Android, Razer Edge va funcționa cel mai bine. În plus, butoanele și stick-ul de control se simt destul de bine, suficient de apropiate de cele ale unui controller pentru a-ți oferi o senzație plăcută.

În cazul lui Razer Edge, disponibilitatea reprezintă o problemă puțin mai mare decât pentru Razer Blade, deoarece momentan se află în perioada de rezervare, până pe 26 ianuarie, când începe să fie livrată. Sper să vedem și la noi în țară câteva exemplare, și de ce nu, poate pregătim și un video ca să vedem care din consolele portabile/handheld-uri oferă cea mai bună experiență de gaming „on the go” în 2023.