REVIEW SSD Samsung T7 Shield, viteză și rezistență sub același acoperiș

REVIEW SSD Samsung T7 Shield, viteză și rezistență sub același acoperiș

Scris de | 27 ianuarie, 2023

De curând, am început să folosesc în viața mea profesională și personală un SSD de la Samsung, în speță acest T7 Shield despre care vom vorbi astăzi și pe care îl vom analiza ceva mai în amănunt. Cu toate că la prima vedere nu poate părea un review despre un device foarte interesant, precum un smartphone sau un laptop de gaming, te asigur că și astfel de recenzii sunt cât se poate de relevante pentru cei care au nevoie de un adevărat workhorse în viața lor. Ceea ce acest mic Samsung s-a dovedit deja a fi.

Design

Să începem, însă, cu începutul. SSD-ul oferă încă din start senzația de rigid și durabil, prin prisma carcasei sale care se bucură de un grad de protecție IP65, ceea ce înseamnă că este destul de rezistent la apă și praf. În fine, mai mult decât suficient pentru un mediu office, controlat, însă potrivit și în situații în care ai avea nevoie de el „pe teren”, și mă gândesc aici mai ales la fotografi sau videografi, care au nevoie de rapiditate și capacitate mărită a spațiului de stocare.

De asemenea, unitatea de test care a poposit la mine în ghiozdan vine „îmbrăcată” într-un șasiu de culoare albastră care are, desigur, și rol de răcire pentru mediul solid de stocare. Unul care nu a dat deloc semne de transpiratie pe durata folosirii în regim normal de lucru sau chiar și în testele benchmark pe care le-am rulat pe subsemnatul. Un alt plus adus de forma și de dimensiunile sale este că poate fi depozitat foarte ușor în orice ghiozdan, iar materialele din build, dar și aspectul per total conduc spre un produs care se încadrează cu ușurință în gama premium.

Viteze scriere/citire

Și cum vorbim despre un companion de nădejde, așa cum îmi place mie să numesc astfel de mici device-uri, care aduc cu sine un plus de productivitate în viața mea, trebuie să atingem și subiectul vitezelor. Pentru că atunci când sunt plecat în vreo deplasare, la o lansare de produs sau la un târg internațional de tehnologie, mă interesează să transfer cât mai rapid din aparatul foto în laptop tot ce am reușit să filmez. Asta, desigur, dacă mergi cu SSD-ul conectat la cameră, însă și dacă alegi să transferi totul din cadrul SD pe acesta, prin intermediul unui laptop.

Eu unul, am folosit acest SSD la mai tot ce implica backup între dispozitive, acesta fiind compatibil chiar și cu smartphone-uri sau tablete, desigur, dacă acestea dispun de conexiune USB-C, mediul de interconectare disponibil pe acest spațiu de stocare. În testele benchmark pe care le-am efectuat, cu ajutorul CrystalDiskMark, am obținut rezultate bune spre foarte bune, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos.

M-am apropiat destul de mult de viteza etalon de 1Gbps pe citire, viteza cu care, de altfel, Samsung face reclamă pe site-ul oficial pentru acest SSD. Mediul pe care am efectuat măsurătorile este un ASUS ROG Flow X16, un notebook top-end, deci nu cred ca rezultatele obținute să fi fost afectate în vreun fel de un de performanța sistemului de test.

Interfața software

Un alt punct forte al acestui mic device de la Samsung (spun mic pentru că dimensiunile sale sunt de 59 mm lățime, 88 mm lungime și 13 mm înălțime, greutatea sa fiind de doar 98 de grame) este interfața de conexiune cu PC sau Mac. În speță programul Samsung Magician, unul familiar pentru cei care se folosesc de soluții de stocare de la producătorul sud-coreean.

Regăsim aici funcții diverse prin care poți administra SSD-ul, chiar și una de upgrade a firmware-ului, pentru a te asigura că rămâi „la zi” cu toate îmbunătățirile aduse de Samsung, dar și funcții care au legătură cu securizarea conținutului de pe spațiul de stocare, precum și unele care ajută la creșterea per total a performanței și a vitezei lui T7 Shield.

Concluzia connect

Samsung T7 Shield este un SSD de încredere, cu o capacitate mare de stocare, în cazul unității de test primite de noi (1TB), acesta fiind însă disponibil și în varianta de 2TB. Build-ul său premium contribuie foarte mult la aspectul sleek și plăcut ochiului, iar vitezele secvențiale de scriere/citire se ridică și ele la un nivel bun. 

Per total, nu am, efectiv, de ce să mă plâng, poate doar prețul la care acesta sosește la raft chiar în magazinele Samsung (860 de lei), însă, comparativ cu concurența, nu este chiar o discrepanță atât de mare. Părerea mea este că merită să scoți un ban în plus din buzunar pentru a te asigura că primești acea calitate „de toți banii” pe care Samsung o oferă mereu.

Etichete: , , , ,