Acum că putem spune că stick-urile USB sunt de domeniul trecutului, cu ce le înlocuim? Ei bine, SSD-urile au devenit din ce în ce mai mici, iar recent am testat un model ADATA SC750 care se apropie extrem de mult de dimensiunile unui stick. Avantajul? Viteză de transfer mare, asemeni unui SSD extern obișnuit. Asta înseamnă că poți avea oricând cu tine o unitate de stocare 500 GB, 1 TB sau chiar 2 TB stocare, fără să ocupi prea mult spațiu în geantă.
ADATA SC750 External: un SSD cât două gume de mestecat
SC750 de la ADATA este extrem de mic, de mărimea a două gume de mestecat Turbo. Acesta are un port USB retractabil și este construit complet din plastic. Deși plasticul nu este un material tocmai rezistent la șocuri, faptul că acest SSD este extrem de ușor, la doar 11,15 grame, asigură că nu va păți mai nimic în situația în care îl scapi pe jos, poate doar eventuale zgârieturi și alte probleme cosmetice. Iar faptul că port-ul USB este retractabil asigură că nu vei rupe mufa la transport. Trebuie doar să ții minte să retragi port-ul după fiecare utilizare/



Am testat versiunea de 1 TB stocare, dar există și una de 500 GB, cât și o versiune de 2 TB. Am ajuns să putem căra în buzunarul mic de la blugi 2 TB de stocare de viteză mare. Pentru că asta este de fapt cel mai impresionant lucru la acest stick. Au mai existat carduri SD sau chiar microSD de 2TB în ultimii ani, cu dimensiuni și greutate și mai mică de atât, dar acelea se limitează la viteze de transfer de câteva sute MB pe secundă. De asemenea, atunci când se încălzesc, acelea limitează performanța. Doar modelele profesionale pot menține vitezele înalte.
Viteza de transfer de 1 GB/s asigură performanță bună în orice caz de utilizare
Aici însă, avem de a face cu un „stick” USB cu viteză de 1 TB/s (se conectează pe USB-C la port-uri USB 3.2 Gen 1 de 10 Gbps). Asta înseamnă că poți să copiezi rapid multiple fișiere, de zeci sau chiar sute GB, iar unul dintre cazurile de utilizare pe care le văd posibile cu acest model este chiar să înregistrezi video direct pe el și apoi să îl editezi în Adobe Premiere, DaVinci Resolve sau Final Cut Pro, fără să mai copiezi conținutul local.

Am testat SSD-ul SC750 pe iPhone 15 Pro Max și pot confirma că poți înregistra pe el material video în format ProRes în 4K la 60 de cadre pe secundă fără probleme. De altfel, acesta este și unul dintre cazurile de utilizare propuse de către ADATA. Apoi am conectat SSD-ul la MacBook și am putut reda de pe el înregistrările și chiar edita fără probleme.
Poate fi folosit pe smartphone, console de jocuri laptop-uri sau PC-uri
Alte cazuri de utilizare propuse de către ADATA sunt la console de jocuri. Nu am un Xbox Series, dar am un PlayStation 5 care recunoaște SSD-ul și permite rulare de pe el a jocurilor de PlayStation 4, sau stocarea pentru arhivare a jocurilor de PlayStation 5. Este o alternativă la un hard disk extern în acest caz.



Pe Steam Deck, trebuie să recunosc că ADATA SC750 arată puțin comic, dar funcționează. Poți stoca jocuri pe SSD sau poți instala Windows pe el pentru a rula sistemul de operare de pe stocare externă pe consola portabilă de la Valve.
Singurul dezavantaj pe care l-am găsit este faptul că este un dispozitiv puțin cam lat. Deși este un SSD de foarte mici dimensiuni, SSD-ul ADATA SC750 blochează practic oricare port de lângă USB-ul la care este conectat. Astfel, nu am putut ține SSD-ul conectat și laptop-ul la încărcare simultan. Și cum nu prea există prelungitoare de USB-C, întrucât standardul interzice asta, trebuie să improvizezi, în principal cu un dongle USB.

Mă bucur că există astfel de soluții de stocare, din ce în ce mai mici. Acesta ar putea fi stocarea de backup pe care să o ai la tine în cazul în care uiți SSD-ul principal „de muncă” acasă, dacă se întâmplă ceva cu SSD-ul pe care îl folosești deja, sau pur și simplu dacă vrei o soluție de stocare ultra portabilă fără cablu.