Google Bard a pornit cu stângul, răspândind dezinformare

Scris de | 9 februarie, 2023
Google Bard a pornit cu stângul, răspândind dezinformare

Google a lansat în această săptămână primul său chatbot pe măsura lui ChatGPT, Bard. Ei bine, acest sistem a pornit cu stângul, deoarece a început să răspândească dezinformare pe Internet.

Bard va fi un rival pentru ChatGPT, unul bazat pe AI, care va fi integrat în curând în motorul de căutare Google. Avem de-a face cu un AI experimental conversaţional, care va fi integrat într-un produs core Google, fiind iniţial disponibil doar pentru testeri. Ce face Bard? În loc să scrii cuvinte cheie pentru a găsi un site, îi poţi pune întrebări AI-ului. El va căuta informaţii proaspete pe web, folosind multiple surse şi de la sumariza în ceva mai uşor de citit.

Între timp Google Bard a debutat cu stângul, cu o reclamă pe Twitter care prezintă informaţii false despre James Webb Space Telescope (JWST). Un mic GIF prezintă un Q&A cu Bard, în care cineva întreabă „ce descoperiri noi de la James Webb Scape Telescope pot să îi arăt copilului meu de 9 ani?”. Bard îi spune 3 idei, ar ultima e greşită: JWST a făcut primele fotografii ale unei planete din afara sistemului solar.

De fapt nu e cazul, Very Large Telescope (VLT) din Europa a marcat premiera în 2004. Informaţiile incorecte de acest tip arată cât de imperfect e chatbot-ul şi că mai e de lucru la el. Aminteşte de articolele financiare de la CNET, care aveau destul de multe greşeli. Problema cu chatboţii e că au atât de des dreptate, încă atunci când greşesc tindem să îi credem oricum.

Bard e construit pe baza lui LaMDA, adică Language Model for Dialog Applications, acelaşi sistem numit de un inginer Google drept „conştient”, înainte să fie concediat.

connect sambata la prima tv ora 11

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget