Google Bard a pornit cu stângul, răspândind dezinformare

Scris de | 9 februarie, 2023
Google Bard a pornit cu stângul, răspândind dezinformare

Google a lansat în această săptămână primul său chatbot pe măsura lui ChatGPT, Bard. Ei bine, acest sistem a pornit cu stângul, deoarece a început să răspândească dezinformare pe Internet.

Bard va fi un rival pentru ChatGPT, unul bazat pe AI, care va fi integrat în curând în motorul de căutare Google. Avem de-a face cu un AI experimental conversaţional, care va fi integrat într-un produs core Google, fiind iniţial disponibil doar pentru testeri. Ce face Bard? În loc să scrii cuvinte cheie pentru a găsi un site, îi poţi pune întrebări AI-ului. El va căuta informaţii proaspete pe web, folosind multiple surse şi de la sumariza în ceva mai uşor de citit.

Între timp Google Bard a debutat cu stângul, cu o reclamă pe Twitter care prezintă informaţii false despre James Webb Space Telescope (JWST). Un mic GIF prezintă un Q&A cu Bard, în care cineva întreabă „ce descoperiri noi de la James Webb Scape Telescope pot să îi arăt copilului meu de 9 ani?”. Bard îi spune 3 idei, ar ultima e greşită: JWST a făcut primele fotografii ale unei planete din afara sistemului solar.

De fapt nu e cazul, Very Large Telescope (VLT) din Europa a marcat premiera în 2004. Informaţiile incorecte de acest tip arată cât de imperfect e chatbot-ul şi că mai e de lucru la el. Aminteşte de articolele financiare de la CNET, care aveau destul de multe greşeli. Problema cu chatboţii e că au atât de des dreptate, încă atunci când greşesc tindem să îi credem oricum.

Bard e construit pe baza lui LaMDA, adică Language Model for Dialog Applications, acelaşi sistem numit de un inginer Google drept „conştient”, înainte să fie concediat.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget