Razer Kiyo Pro Ultra – Pentru streaming 4K în aproape-beznă (REVIEW)

Razer Kiyo Pro Ultra – Pentru streaming 4K în aproape-beznă (REVIEW)

Scris de | 27 februarie, 2023

Chiar dacă dorința de achiziție pentru camere web a consumatorilor a scăzut destul de mult comparativ cu anii pandemiei, există un segment al acestor produse care se bucură în continuare de atenție: camerele destinate streaming-ului. Acestea sunt concepute special pentru creatorii de conținut, oferind funcții utile în realizarea unui stream pe Twitch, YouTube sau alte platforme similare, sau pentru înregistrarea unui facecam în timpul realizării unui video. 

O astfel de cameră ne-a trimis Razer în luna februarie, și ne-am jucat puțin cu ea, pentru a vedea de ce, dintre toate produsele pe care le are în portofoliu compania americană, a decis să adauge unei camere web terminația „Pro Ultra”.

Design și conectare

Înainte de toate, vreau să amintesc că am testat și varianta anterioară a acestei camere, și aceea destul de competentă, Razer Kiyo Pro. Aspectul lui Kiyo Pro Ultra este similar cu predecesorul său, fiind doar ceva mai masiv, însă cu specificații considerabil mai bune, evident. Se păstrează designul negru, iar acum avem un upgrade în calitatea de filmare de la 1080p la 4K Ultra HD, lucru pe care îl observi imediat, în partea de jos a camerei. În cutie se mai află un cablu de conectare la PC (USB-A la USB-C), un capac cu care poți acoperi lentila camerei și maculatura de serviciu, adică detalii despre cum să o instalezi și configurezi.

Din fericire, de aceasta din urmă nici nu prea o să ai nevoie, pentru că Razer Kiyo Pro Ultra este practic plug-and-play. Doar bagi cablul în PC și poți deja să dai drumul filmării, și ca de obicei, pentru asta te vei ajuta și de aplicația Razer Synapse, ce recunoaște imediat camera. La fel ca în cazul lui Kiyo Pro, varianta Ultra nu are un ring light pentru a-ți ilumina mai bine fața, însă nici nu are nevoie, pentru că poate oferi performanțe remarcabile în lumină scăzută.

Dimensiunea destul de mare face și ca Razer Kiyo Pro Ultra să aibă nevoie de o margine mai serioasă de monitor pentru a fi montată, iar laptopurile cam ies complet din discuție, mai ales ultrabook-urile.

Filmare

În ceea ce privește calitatea filmării, Razer a introdus pe Kiyo Pro Ultra nu doar 4K la 30fps, ci și posibilitate de a filma în 1440p, însă tot la 30fps. Modul 1080p cu 60fps, care era unul dintre principalele atuuri ale lui Kiyo Pro, se regăsește și aici, deci dacă vrei un aspect mai smooth, ai și această variantă. FOV-ul (field of view) este cuprins între 72 și 82 de grade, iar la interiorul camerei se află un senzor uriaș, de aproape un inch, de la Sony, denumit Starvis 2. De fapt, acesta este și cel mai mare senzor integrat într-o cameră web, conform celor de la Razer, fiind destul de aproape ca dimensiune de cel al unui DSLR.

Iar dimensiunea acestui senzor se vede și în rezultate, pentru că imaginea este excelentă și fidelă ochiului. Tonurile pielii sunt aceleași, la fel și nuanțele de alb (camera își face automat white balance-ul, dar îl poți seta și tu dacă dorești), iar filmarea la calitate 4K arată extraordinar de bine. Diafragma este de f/1.7, și Razer spune că această cameră poate obține rezultate remarcabile în condiții de lumină scăzută. Și într-adevăr, în testele noastre, lucrurile acestea s-au confirmat, Kiyo Pro Ultra fiind excelentă într-o cameră întunecată, cu doar o mică parte a subiectului luminată de un monitor. ISO-ul se ajustează automat, și imaginea își menține calitatea și claritatea, iar la asta ajută și HDR-ul, pe care camera îl aplică.

Evident, din Razer Synapse, poți accesa o mulțime de setări ale camerei și să le schimbi după bunul plac. Pe lângă clasicele setări de luminozitate, contrast și saturație, te mai poți juca și cu preset-uri de imagine, pentru a vedea dacă ai deja ceva pe placul tău.

Funcțiile AI apar și pe Razer Kiyo Pro Ultra și își fac treaba excelent. Se folosește de probabil cel mai bun autofocus pe care l-am văzut pe un webcam, reușind să schimbe surprinzător de repede focusul de pe tine pe un obiect pe care îl arăți, și înapoi pe tine. De asemenea, bokeh-ul este și el la înălțime, camera reușind să „acopere” excelent obiectele din fundal, oferind o senzație de adâncime perfectă pentru streaming.

Kiyo Pro Ultra este capabilă și de tracking, și poate reduce noise-ul din filmări. Nu pot să zic că am observat vreo urmă de aberații, deci pot să trag concluzia că și-a făcut treaba bine la acest capitol. De asemenea, dacă vrei să întrerupi brusc stream-ul sau filmarea, sau doar să te asiguri că nu mai ești văzut, poți folosi shutter-ul rotativ, care se acționează fizic.

Concluzia connect

Razer Kiyo Pro Ultra este genul de webcam de care ai nevoie numai dacă ești streamer și plănuiești să și faci bani cu ajutorul ei. Prețul este unul considerabil, de 300 de dolari, și ar fi mare păcat să o „irosești” pe conferințe și meeting-uri în Zoom. Este o cameră care oferă foarte multe, însă este și ușor de utilizat, făcând-o perfectă atât pentru utilizatori mai avansați, cât și pentru începători cu buzunare adânci.

Plusuri

  • Calitate excelentă.
  • Multitudinea de funcții din Razer Synapse.
  • Ușor de utilizat.
  • Performanță remarcabilă în lumină scăzută.

Minusuri

  • Destul de greu de folosit cu laptop-uri.
  • Preț piperat.

Etichete: , , , , , ,