Italia interzice ChatGPT din cauza încălcărilor de intimitate

Scris de | 2 aprilie, 2023
Italia interzice ChatGPT din cauza încălcărilor de intimitate

Italia i-a pus gând rău lui ChatGPT şi l-a interzis din cauza motivelor de încălcare de privacy. În plus, a ameninţat compania din spatele său, OpenAI cu o amendă de milioane de euro. ChatGPT este un chatbot bazat pe AI, care a devenit tot mai popular de la debutul din noiembrie 2022.

Până acum scria eseuri, articole, genera idei pentru video-uri şi compunea poezii. Odată cu GPT 4 poate accepta şi imagini şi a reuşit să păcălească un om pentru a trece un test CAPTCHA în locul său. Acum Italia ia măsuri împotriva chatbot-ului. Autoritatea pentru protecţia datelor din „Cizmă” a acuzat OpenAI că se ocupă de colectarea ilicită a datelor personale de la utilizatori şi nu are măsuri adecvate de verificare a vârstei pentru a preveni ca minorii să fie expuşi la material nepotrivit.

Interdicţia vine după o breşă de date raportată pe 20 martie a expus datele utilizatorilor, inclusiv cifre de pe card şi adrese fizice. ChatGPT trebuie să se alinieze şi la reglementările de GPDR din UE. Reglementarea AI-urilor este discutată tot mai des în cele mai înalte foruri, iar recent Elon Musk şi alte sute de minţi luminate din tech au cerut o pauză de 6 luni în dezvoltarea AI-ului, care poate scăpa de sub control.

Colaborarea dintre guverne şi companii private va fi vitală pe viitor, dacă ideea de chatbot cu AI va deveni una mainstream. Între timp şi autoritatea din Irlanda omoloagă celei din Italia analizează o interdicţie similară.

Etichete: , , , ,

Sursa: BBC