Racheta SpaceX Starship a explodat la 3 minute după decolare

Scris de | 21 aprilie, 2023
Racheta SpaceX Starship a explodat la 3 minute după decolare

Pe 20 aprilie racheta SpaceX Starship a decolat pentru zborul său orbital, dar lucrurile nu au mers cum spera Elon Musk. Vehiculul a explodat la 3 minute după desprinderea de sol.

Iniţial 3 dintre cele 33 de motoare nu s-au aprins, apoi un total de 6 nu erau aprinse şi înainte de detaşarea celor două segmente s-a produs explozia. Musk şi echipa văd ridicarea de la sol ca o victorie şi faptul că nu a explodat tot ansamblul de lansare. Acest vehicul sub formă de navetă montată pe racheta Super Heavy va duce astronauţii NASA pe Lună şi apoi pe Marte, atunci când rachetă va fi considerată sigură.

Elon Musk a declarat că va mai face o încercare peste câteva luni. Starship are 120 de metri lungime şi partea sa de sus a mai efectuat zboruri de test în 2020 şi 2021. Forţa folosită ieri pentru decolare a fost suficientă pentru a propulsa 100 de avioane Concorde şi e mai mult decât dublul celor folosite pentru misiunile de aselenizare din anii ’60.

Zborul de ieri şi-a atins cel mai înalt punct la 39 de kilometri deasupra solului, dar după eşecul motoarelor a pierdut altitudine racheta şi s-a îndreptat spre sol. Zborul de test vine după ani de mini teste explozive, probleme cu aprobările şi mult hype cu privire la plecarea spre Marte. NASA a ales deja SpaceX şi Starship ca modalitate de a ajunge pe Lună în 2025.

Etichete: , , , , ,

Sursa: CNN