REVIEW Huawei P60 Pro: S-a întors regele fotografiei?

REVIEW Huawei P60 Pro: S-a întors regele fotografiei?

Scris de | 9 mai, 2023

În ciuda restricțiilor existente și chiar impuse de Statele Unite producătorului chinez, Huawei reușește să realizeze produse bune pe diferite categorii precum ceasuri inteligente, căști, laptopuri, tablete etc. Și nu s-au lăsat păgubași nici în segmentul care i-a consacrat ca unul dintre cele mai imprtante branduri de electronice din lume, și anume, telefoanele.

Iar vedeta noastră de astăzi este Huawei P60 Pro, un telefon proaspăt lansat și care completează primăvara asta plină de produse și nu cred că greșesc dacă zic că le-am cam testat pe toate.

În fine, hai să nu ne lungim foarte mult și să dăm câteva detalii despre noul flagship Huawei P60 Pro. Înainte să-l luăm la puricat Pe scurt: este performant, are un ecran bun cu o rată de reîmprospătare mare, o camera principală foarte bună, încărcare rapidă și per total un telefon bun, închegat. Are și minusuri sau lucruri care ne-ar fi plăcut să fie rafinate altfel, și le detaliem la momentul potrivit. Și mai avem și elefantul din cameră, lipsa serviciilor Google, dar pentru care se inventează tot felul de soluții și sincer să ți-o zic, nu mi-a lipsit nimic pe perioada de test.

Că arată bine cred că spunem cam despre toate telefoanele. Greu de spus despre un telefon că este urât. Maximum nu ne plac diferite lucruri, dar telefoane urâte n-am mai văzut de mult. Nu știu dacă au devenit producătorii foarte pricepuți sau oricum ne-am obișnuit că le punem o husă și practic ne pasă mai mult de ecran decât de spate.

Dar ce spuneți despre acest design? Eu îi zic marmură, alții i-au spus piatră spartă, iar Huawei a denumit această culoare Rococo Pearl și afirmă sus și tare că nu sunt două telefoane cu un spate identic. Frumos, ce să zic, apreciem, dar cred că pentru stilul meu sobru m-ar coafa un all black mat. Există și nuanța asta, deci stați fără griji. Dar spatele asta din perlă chiar este interesant și a atras inevitabil privirile curioase ale celor care m-au văzut în ultima perioadă cu telefonul. Dacă vreți să fim politically correct în exprimare, atunci vom spune că această textură aduce aminte de efectul unei pietre prețioase, creează o iluzie de strălucire la atingerea suavă a razelor de soare. Ok, e frumos, v-ați prins, vreau și eu două pe negru.

Și zic să mai rămânem puțin la spate, unde se remarcă o cameră cea mai atipică prin design.  Avem un modul de trei senzori, dar unul mai mare, înconjurat de un inel argintiu. Iar un coleg mi-a zis că imită o cameră obișnuită, o săpunieră. Nu știu dacă asta a fost gândul, dar noi ne vom îndrepta mai mult asupra a rezultatelor pe care le produce senzorul. Una peste alta insula camerei foto depășește destul de mult nivelul carcasei pe spate și recomandarea noastră ar fi să atașați telefonului o husă imediat ce l-ai scos din cutie.

Telefonul are o greutate de 161 de grame, o grosime de 8.3 mm, are margini din aluminiu și certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf, poate fi scufundat la 2 metri adâncime pentru 30 de minute. Pe față și pe spate avem sticlă, iar fața este protejată de un strat denumit Kunlun Glass, care este de 10 ori mai rezistentă decât sticla obișnuită, ceva ce-am mai întâlnit și la Huawei Mate 50 Pro.

Pentru un flagship, P60 Pro are chiar un ecran mic, de 6.67 inci și per total avem un telefon care se așează bine în mână, în special și datorită curburii ecranului și a spatelui. Display-ul este unul de calitate, avem un LTPO cu refresh rate variabil de la 1 la 120 de Hz, cu o rezoluție între FHD și QHD și o luminozitate de până la 1750 niți. Tradus mai bătrănește așa ce înseamnă această luminozitate, ei bine, te poți uita la el când e soare puternic afară. Pe testatelea zilele astea, când vedeam foarte bine conținutul de pe ecran.

Performant, dar nu chiar cel mai bun din parcare

Pe partea de spcificații, La fel ca seria Mate 50 din toamna anului trecut, P60 Pro folosește un procesor Snapdragon 8 Gen 1, dar unul doar cu capabilități 4G, fără a beneficia de conectivitatea rapidă 5G, un element care e privit de unii drept un minus, dar dacă ne gândim la viteza de implementare a noilor conexiuni pe piața din România poate că nu e chiar atât de rău.  Sunt două variante, unul de 256 GB stocare internă și 8 GB memorie RAM și altul cu 512 și 12 GB, ambele disponibile în magazinele din România.

Huawei P60 Pro a atins 11639 de puncte în PCMark și 4132 de puncte în testul MultiCore din Geekbench 5.

Deci nu avem 5G, dar asta nu este neapărat cel mai rău lucru de pe lumea asta după cum am menționat. Dar ce spuneți despre faptul că avem un flagship din 2023 cu cel mai bun procesor din 2022? Well, asta este de fapt marea întrebare în ceea ce-l privește pe Huawei P60 Pro. Și nu este despre performanță, pentru că este performant și sprinten și nu găsești ceva care să-l îngenuncheze.

Primești o baterie cu o capacitate de 4815 mAh, care rezistă la o zi întreagă de utilizare și care continuă saga Huawei de a se lupta cu optimizarea bateriei, uneori mai agresiv decât ar fi cazul cu închiderea aplicațiilor. Specificațiile de încărcare sunt completate de o încărcare la 88W pe cablu și 50W wireless și nu trebuie să uităm că Huawei rămâne unul dintre singurii producători care includ în cutia de retail și un brick de priză, pe lângă cablul de încărcare.

Huawei P60 Pro: Fără Google Services, dar cu multe soluții pentru toate aplicațiile

Și haideți să vorbim puțin și despre elefantul din cameră. Serviciile Google, mai exact lipsa lor. Restricțiile Statelor Unite asupra Huawei continuă, dar producătorul chinez aduce noi soluții pentru a putea folosi serviciile Google, iar pe lângă mult dezvoltatul AppGallery acum avem și Gbox, alături de Petal Search și alte aplicații din care puteți descărca APK-uri dacă e ceva ce nu ați găsit deja.

Huawei a făcut o treabă excelentă cu dezvoltarea Harmony OS, dar Google rămâne în contiuare o lipsă majoră pe telefoanele lor, chiar dacă telefoanele vin cu Android 12. Cu toate astea, integrarea Gbox pe noile modele îți aduce practic cam tot ce îți lipsea și n-am găsit ceva ce n-ar funcționa, de la aplicații bancare la servicii de ridesharing. Practic, poți instala acum tot ce îți lipsea și tot ce apare pe ecran este o animație Gbox înainte de rularea efectivă a programului.

Iar cu ultimul update, funcționează până și Youtube, Maps sau Drive, iar dacă ai Premium vei putea asculta podacastul tău cu ecranul stins, chiar dacă vei fi nevoit să pornești telefonul pentru a opri sau schimba o melodie, de exemplu. Nu are widget-ul acela pentru ecranul stins, dar sunt convins că se va găsi și aici o soluție.

AppGallery pe de altă parte a evoluat și a ajuns la peste 220.000 de aplicații la nivel global, în România fiind dezvoltate aproximativ 3000 de aplicații, în timp ce numărul de utilizatori a ajuns la peste 580 de milioane. Cifre mari pentru un magazin pornit acum 3 ani, dar cu toate astea e dificil. În fine, haideți să nu ne lungim prea mult aici, am dat astfel de detalii în multe alte materiale. Să trecem la camera lui P60 Pro.

Huawei P60 Pro: Camera rămâne de top

P60 pro folosește un ansamblu de trei camere pe spate, cu o cameră principală care folosește o matrice RYYB de 48 de megapixeli, cu OIS și un sistem de diafragmă variabilă, similar cu ce am regăsit la Mate 50 Pro. Și alături de camera principală avem o cameră tele de 48 de megapixeli cu sistem optic de stabilizare și un zoom optic 3,5x (echilavalent 90 mm) și o cameră ultrawide de 13 megapixeli cu diafragmă f/2.2, în timp ce camera frontală folosește un senzor de 13 megapixeli.

Huawei nu mai beneficiază de aportul Leica pentru camere, dar acum mizează pe tehnologia de imagistică XMAGE proprietară și care a funcționat foarte bine și la Mate 50.

Seria P de la Huawei rămâne unul dintre cele mai bune telefoane pe cameră, iar curând vom veni pe canal și cu o comparație cu Samsung S23 Ultra și iPhone 14 Pro Max, o comparație care era extrem de valabilă la momentul când am venit restricțiile peste brandul chinezesc.

Camera principală este extrem de bună, iar faptul că are o diafragmă variabilă îți aduce un bokeh realizat optic mai degrabă decât software.  Așa cum poate era de așteptat, imaginile rezultate în lumina bună sunt excelente, cu foarte multe detalii care se observă. Lasăm acum să curgă pe ecran mai multe imagini, ca să vedeți exact la ce ne referim. Sunt poate cele mai realistice imagini de pe un telefon Huawei de până acum, fără o post procesare masivă sau ajustări de contrast artificial. Nu există nici diferentă de balans de alb la trecerea între camere.

Pe partea de night mode, Huawei știe cum să facă din noapte zi. Iar lucrul asta este oarecum debatable. Mie personal mi se pare că insistă prea mult, iar într-o poză de noapte nu aș vrea ca cerul să devină brusc albastru când e evident că nu asta ar trebui să scoată. Dar imaginile sunt bune în 90% dintre situații, cu detalii mai multe decât ne-au oferit alte telefoane în condiții similare. Zoom-ul 100X este și el aici și m-am trezit să fac lucrul pe care îl face toată lumea, o poza la lună. Care a ieșit cam așa. Destul de decent aș spune eu.

Deși rămâne discutabil dacă avem nevoie de zoom 100x, atât la Huawei cât și la alți producători, fără îndoială zoom-ul optic 3,5x funcționează excelent și e foarte bine venit. Iar această cameră vă permite să faceți și câteva poze macro. Ne-am jucat și noi, am făcut câteva close-uri și vedeți pe ecran ce a iesit. Mai multe mostre de fotografie, de unde le puteți descărca și la calitate originală găsiți pe site.

Concluzia connect

Cam atât despre Huawei P60 Pro, un telefon de la care aveam multe așteptări și pe care a reușit oarecum să le atingă. Rămâne excelent pe partea de cameră, are un design frumos și în ciuda unui procesor de anul trecut rămâne extrem de performant. Prețul, ei bine, țineți-vaaaa bine. 5700 de lei în varianta de 8 GB memorie RAM și 256 spațiu de stocare.

Etichete: , , , , , ,