Google introduce o funcție care îți arată imaginile realizate cu AI

Scris de | 11 mai, 2023
Google introduce o funcție care îți arată imaginile realizate cu AI

Google a avut ieri evenimentul său Google I/O 2023, cel mai important eveniment al anului realizat de companie și destinat dezvoltatorilor (și nu numai), și deși noile telefoane Pixel 7a și Pixel Fold au fost cele care au atras majoritatea ochilor, compania a mai pregătit și o funcție adaptată la vremurile pe care le trăim. Aceasta are rolul de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine contextul și conținutul unei imagini pe care o descoperă căutând în browser.

Practic, vorbim de o funcție care recunoaște imaginile realizate cu AI și care se numește ”About this image”, și vine la pachet cu o etichetă care se va aplica asupra acestor tip de imagini, arătând că acestea sunt ”AI-generated”. Astfel, oamenii ar trebui să poată să realizeze mult mai ușor dacă o fotografie este reală sau nu, contribuind și la elucidarea mai ușoară a știrilor false, acolo unde Google are acces. Bineînțeles, problema aceasta va rămâne însă în afara granițelor Google, mai ales pe site-urile care caută să răspândească fake news.

Funcția ”About this image” se va lansa în următoarele luni și va include informații precum momentul în care imaginile în cauză și altele similare au fost indexate de Google, când au apărut prima dată online. Ar putea fi incluse și site-urile de știri care au folosit imaginea respectivă, pentru a oferi și mai multe informații în legătură cu felul în care a fost utilizată fotografia generată cu AI. Google spune că 62% dintre oameni cred că se confruntă cu dezinformarea zilnic sau săptămânal, citând un studiu din 2022 al Poynter, și speră ca noile funcții să ajute la reducerea acestui procent.

Din nefericire, funcția va fi inițial limitată pentru utilizare în Statele Unite, și va fi disponibilă doar în limba engleză. De asemenea, Google adaugă și un semn pe toate fotografiile care vor fi realizate cu propriul său AI, Bard, pentru ca o imagine astfel creată să poată fi imediat recunoscută chiar și în afara platformelor Google. Gigantul american spune că și alte companii vor adopta această variantă de a semnala imaginile creată cu inteligența artificială, precum Midjourney sau Shutterstock.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Google introduces new features to help identify AI images in Search and elsewhere