China interzice folosirea procesoarelor Micron din motive de „siguranță națională”

Scris de | 22 mai, 2023
China interzice folosirea procesoarelor Micron din motive de „siguranță națională”
Crucial SSD MX300 525GB

China a decis să interzică folosirea procesoarelor Micron în anumite industrii după ce, la începutul lunii aprilie, a început o investigație asupra companiei americane, din rațiuni de riscuri asupra securității cibernetice a țării. Decizia este văzută ca o nouă mișcare de tipul „ochi pentru ochi” în războiul economic tacit dintre Statele Unite și China, care afectează întregul lanț de aprovizionare global al lumii tech.

Anul trecut, SUA adăuga Yangtze Memories Technologies Corporation, companie finanțată de statul chinez, pe așa-numita „entity list” a companiilor cu care firmele din SUA nu au voie să aibă legături economice fără aprobarea guvernului american. SUA a mai restricționat și NVIDIA din exportarea H100, GPU-ul său cel mai puternic pentru antrenarea AI-ului, în China.

Administrația Spațiului Cibernetic Chinez a anunțat firmele locale care sunt angrenate în infrastructura cheie a țării să nu mai cumpere procesoare Micron. Acestea ar avea „probleme serioase de securitate cibernetică și reprezintă un mare risc pentru informațiile cheie ale țării”. Micron a deschis prima fabrică în China în urmă cu 16 ani și realizează memorii pentru computer și stocări pentru date. Țara asiatică este a treia cea mai mare piață pentru producătorul american, în 2022 generând 10,7% din veniturile sale. De altfel, compania se aștepta la o astfel de interdicție, arătând asta inclusiv în raportul anual al anului trecut: „guvernul chinez ne-ar putea restricționa de la participarea în piața chineză, sau ne-ar putea preveni de la a fi competitivi cu companiile locale”.

Bineînțeles, interzicerea colaborării cu Micron pentru unele companii va ajuta alți producători din piață, precum sud-coreenii de la Samsung Electronics sau SK Hynix. Financial Times scrie însă că Statele Unite ar fi cerut anterior Coreei de Sud să nu acopere gaura pe care o vor lăsa cei de la Micron în piața chineză, dacă aceștia sunt interziși.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: China bans Micron chips in key infrastructure over ‘national security’ risks