Facebook primeşte o amendă record de la UE: 1.2 miliarde de euro

Scris de | 23 mai, 2023
Facebook primeşte o amendă record de la UE: 1.2 miliarde de euro

Meta îşi continuă războiul cu UE, după ce am aflat că firma care patronează Facebook tocmai a primit o amendă record de 1.2 miliarde de euro. Motivul? Transferul de date ale cetăţenilor UE pe servere din SUA, o încălcare GPDR.

Autorităţile de reglementare afirmă că Meta a supus cetăţenii UE la riscuri inutile. Meta ameninţase cu un an în urmă că va părăsi Europa dacă UE obligă compania să stocheze datele europenilor pe teritoriu european. Amenda dată pe 22 mai vine după o investigaţie îndelungată cu privire la practicile reţelei de socializare.

Comisia de Protecţie a Datelor din Irlanda este cea care s-a ocupat de investigaţie şi afirmă că Meta a încercat să rezolve problemele sale legale, dar nu a reuşit să rezolve problema de bază: stocarea datelor. A trecut deja un deceniu de analiză a modului în care datele cetăţenilor UE sunt administrate şi gestionate de Big Tech. Legea de privacy din Europa e mult mai dură decât cea din SUA.

Individul e mai important şi drepturile sale la intimitate mai presus de buna funcţionare a unui sistem de advertising în social media. Ce face Meta? Trimite datele europenilor în SUA pentru a fi prelucrate, acolo legile nefiind atât de dure. SUA şi UE au proiecte la comun, precum EU-US Privacy Shield, care trebuia să asigure un control mai bun asupra informaţiilor care circulă între cele două teritorii.

Ei bine Curtea de Justiţie Europeană a declarat invalid acel pact, ducând la probleme pentru Facebook şi alte reţele similare. Până una alta Comisia de Protecţie a Datelor din Irlanda a somat Meta să suspende orice transfer de date ale unor cetăţeni UE spre SUA în termen de 5 luni.

Trebuie să se alinize şi la GDPR, inclusiv la procesarea datelor cetăţenilor pe servere din SUA. Vom vedea probabil apeluri la tribunal şi tărăgănare cu iz politic. Sir Nick Clegg, preşedinte Meta Global Affairs a comentat decizia, afirmând că Facebook a operat într-un mod de bună credinţă.

Etichete: , , ,

Sursa: Engadget