ViewSonic XG2431 – Monitor pentru începători în ale esports-ului (și nu numai) (REVIEW)

ViewSonic XG2431 – Monitor pentru începători în ale esports-ului (și nu numai) (REVIEW)

Scris de | 29 mai, 2023

Monitoarele sunt de obicei gadget-uri care primesc atenția noastră sporită în cea de-a doua parte a anului, multe dintre ele fiind lansate sau disponibile abia atunci. Iată însă că cei de la ViewSonic s-au mișcat repede, iar în ultimele săptămâni ne-am jucat cu un ViewSonic XG2431, un monitor de gaming care se situează undeva între zona entry-level și cea midrange, aș zice.

Design

ViewSonic XG2431 nu caută să revoluționeze în materie de design, nici nu ar avea de ce până la urmă, mult mai importante fiind specificațiile și tehnologiile pe care le oferă. Avem așadar un monitor negru simplu, cu un sistem de prindere rapid și foarte ușor de montat. Vei remarca rapid că marginile sunt extrem de mici, cei de la ViewSonic sugerând inclusiv utilizarea a două monitoare XG2431 pentru a-ți crea un setup de gaming și mai cuprinzător. Nu știu dacă aș merge chiar atât de departe, însă cu siguranță merită lăudat pentru subțirimea pe care o prezintă cele două margini laterale, respectiv cea superioară. Pe marginea inferioară se află butoanele și logo-ul ViewSonic, plasat fix în centru.

În termeni de porturi, subiectul în cauză prezintă următoarele: două USB-A 3.2 (downstream), un USB Type B, tot 3.2 (upstream), un jack de căști de 3,5mm, două HDMI-uri 2.0 (nu 2.1, deci ai parte de anumite limitări) și un DisplayPort.

XG2431 este și mai mobil decât alte monitoare similare, având inclusiv posibilitatea de a se muta din formatul orizontal, widescreen, în cel vertical, lucru foarte util mai ales în cazul unor setup-uri cu monitoare multiple. Bineînțeles, nu lipsesc celelalte opțiuni de mobilitate clasice, precum ajustarea înălțimii, posibilitatea de tilt pe față sau spate, sau mișcările stânga-dreapta, monitorul având un unghi de vizualizare clasic, de 178 de grade.

Ecran

Vorbim aici de un monitor de gaming cu diagonala de 24 de inchi, (23,8 dacă e să ne luăm după cifrele exacte), și rezoluție Full HD, adică 1920 x 1080 de pixeli. Panoul este un IPS, iar combinația asta este una clasică pentru monitoarele de gaming/esports, oferind cam cea mai bună combinație de calitate vizuală și timp de răspuns. Apropo de acesta din urmă, în cazul lui ViewSonic XG2431 este de o milisecundă (GTG), potrivit astfel pentru shootere și jocuri competitive. Mă rog, producătorul se laudă cu un timp mai mic de 0,5ms MPRT, însă oricum diferența asta mi se pare chiar insignifiantă.

Cel mai important aspect al monitorului îl reprezintă însă rata de refresh, care aici este de 240Hz, astfel că îți oferă o experiență foarte rapidă în majoritatea jocurilor competitive. Am încercat Apex Legends și Call of Duty Warzone 2 pe acest monitor, ambele fiind jocuri fast-paced și în care timpul de reacție e esențial, iar experiența a fost foarte bună în ambele cazuri (deși nu și calitatea jucătorului, dar asta e o altă discuție). Ajută și faptul că este încorporată tehnologia FreeSync Premium de la AMD, pentru VRR și o asigurare a faptului că nu vei avea momente de tear sau stutter, sau artefacte de imagine.

Luminozitatea este de 350 de candele pe metru pătrat, adică suficient cât să te joci fără probleme și în camere bine luminate. Acum na, ar fi bine să nu pui totuși monitorul într-un loc în care lumina bate fix în ecranul lui, (chiar și cu al său anti glare mode, care oprește reflexia luminii) decât dacă vrei să joc pe un extra hard mode, pentru că evident că nu vei mai avea parte de aceeași calitate a imaginii. Contrastul este și el destul de bun, cel static fiind de 1000:1, o rată standard. Nu ai acel negru profund în care te pierzi, dar nici nu ai nevoie de el, fiind un monitor destinat mai degrabă esports-ului și jocurilor competitive, nu celor single player, de atmosferă și în care primează experiența și imersiunea.

În fine, un alt aspect cu care se laudă ViewSonic XG2431 este certificarea Blur Busters Approved 2.0. Asta reprezintă o garanție că tehnologie de reducere a blur-ului de pe monitor este excelentă și vine și cu anumite setări preinstalate și „tuned by Blur Busters”. E un lucru pe care trebuie să îl experimentezi mai degrabă pentru a înțelege cum te ajută și care sunt beneficiile principale, deși vor fi destul de greu de remarcat, dacă nu ești profesionist în domeniu.

Concluzia connect

ViewSonic XG2431 este un monitor competent pentru orice fan al jocurilor competitive, mai ales shootere. Fie că vorbim de Valorant, CS:GO, Warzone, Apex Legends sau orice alt titlu îți face plăcere (și nervi) să joci, acestea se vor vedea foarte bine pe ecranul lui XG2431 și, mai important, se vor simți excelent și fast-paced. Prețul este și el unul suficient de bun cât să te tenteze, de 1499 de lei la PC Garage, și alți retaileri din România.

Plusuri

  • Foarte rapid.
  • Mobilitatea.
  • Culorile.

Minusuri

  • Lipsa unui HDMI 2.1.
  • Contrastul ar putea fi mai bun.

Etichete: , , , , , ,