Apple vrea să retragă iMessage şi Facetime din Marea Britanie; Iată de ce

Scris de | 22 iulie, 2023
Apple vrea să retragă iMessage şi Facetime din Marea Britanie; Iată de ce

Apple s-a poziţionat la un moment dat ca un mare protector al intimităţii utilizatorilor săi, lăsându-ne să dezactivăm tracking-ul site-urilor asupra noastră şi punând beţe în roate şi colectării de date Facebook. A avut şi un conflict cu FBI, când a venit vorba de deblocarea de iPhone-uri, iar acum are un „meci” cu autorităţile din Marea Britanie.

Guvernul britanic pregăteşte o actualizare a IPA (Investigatory Powers Act) din 2016, un fel de „Lege Big Brother” din ţara insulară. Ea solicită companiilor tech care operează servicii de mesagerie să îşi dezactiveze funcţiile de securitate la cererea autorităţilor pentru a proteja publicul de criminali, pe minori de abuz şi populaţia de terorism.

Apple a avut de obiectat pe seama legii, afirmând că aceste schimbări ar putea compromite securitatea datelor şi intimitatea utilizatorilor. A ameninţat că va retrage iMessage şi FaceTime din Marea Britanie dacă legea revizuită este aprobată. Nu doar Apple s-a pus contra autorităţilor, ci şi WhatsApp şi Signal.

WhatsApp şi Signal se opun cu tărie unei clauze din Online Safety Bill, care ar permite în mare ca serviciile să instaleze un backdoor în mecanismele de criptare end to end. Un workaround spre mesaje criptate înseamnă… că nu mai sunt criptate. Şi Signal vrea să plece din UK. Dacă trece această lege, atunci platformele de mesagerie vor trebui să anunţe Home Office cu privire la schimbările de securitate pe care le fac înainte să le lanseze că update-uri.

Deocamdată are loc o perioadă de 8 săptămâni de consultare pe această temă şi se aşteaptă amendamente.

Etichete: , , , , , ,