Hollywood, sub amenințarea unei noi greve, a actorilor din industria jocurilor video

Scris de | 26 septembrie, 2023
Hollywood, sub amenințarea unei noi greve, a actorilor din industria jocurilor video

Dacă greva scenariștilor și actorilor din Statele Unite pare că se apropie cu pași repezi de final, după ce au fost anunțate înțelegeri între WGA și producătorii de la Hollywood în weekend-ul care tocmai a trecut, asta nu înseamnă că Hollywood-ul a scăpat de crize. O nouă grevă se întrevede la orizont, cea a voice actorilor din jocuri video și a celor care contribuie la captarea mișcărilor personajelor din jocuri (motion capture performers), aceștia primind autorizația pentru o eventuală grevă dacă înțelegerile pentru un nou contract-cadru cu industria lor vor eșua.

Pentru această decizie a avut loc un vot, care s-a închis luni, iar uniunea SAG-AFTRA a anunțat că 98,32% dintre cei care au votat au făcut-o în favoarea autorizării unei greve. Astăzi, uniunea va începe discuțiile cu privire la un nou contract cu companiile de gaming. SAG-AFTRA reprezintă și actorii din lumea filmelor și serialelor, care au intrat în grevă în luna iulie, moment în care Hollywood s-a confruntat pentur prima oară în ultimii 63 de ani cu două greve concomitente. În mai, scenariștii de la Hollywood care erau membri ai WGA (Writers Guild of America) și-au întrerupt activitatea, iar o înțelegere cu aceștia pare că s-a înfăptuit abia acum.

Contractul cu SAG-AFTRA care se referea la actorii și artiștii din industria jocurilor video a expirat în luna noiembrie a anului trecut, și a fost extins lunar, pe măsură ce uniunea a negociat cu unele dintre companiile majore din lumea jocurilor. Cererile principale ale SAG-AFTRA se referă la salarii mai mari, tratament medical și pauze pentru actorii care se ocupă cu motion capture și protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale. Aceste cereri sunt similare cu cele pe care le-au avut și scenariștii și actorii, iar AI-ul reprezintă o îngrijorare majoră „pentru că acum nu avem nicio protecție”, indică Ashly Burch, voice actor pentru Horizon Zero Dawn, citată de Reuters. „Există posibilitatea ca cineva să semneze un contract și să renunțe la drepturile sale pentru voce sau mișcările pe care le face” a continuat Burch.

SAG-AFTRA dorește să obțină și venituri mai bune pentru membrii săi din industria jocurilor video, spunând că salariile lor nu au ținut pasul cu inflația. De asemenea, cerințele includ câte 5 minute de pauză pentru fiecare oră lucrată pentru actorii care se ocupă de motion capture. Negocierile încep de azi și la acestea vor fi prezente cele mai mari companii din industria de jocuri video, precum Electronic Arts, Epic Games, Activision Blizzard și multe altele.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Hollywood's video game performers authorize strike if labor talks fail