A trecut ceva timp de când am pus mâna pe o tastatură de la Razer, așa că era cazul să schimbăm acest lucru. Pe masa noastră de teste a ajuns Razer BlackWidow V4, în versiunea 75%, cu switch-uri interschimbabile, o tastatură foarte interesantă care, așa cum îți poți da seama din nume, vine în formatul fără NumPad, însă cu un avantaj uriaș – posibilitatea de a schimba switch-urile mecanice din interior.
Razer BlackWidow V4 75%
BlackWidow V4 75% păstrează estetica cu care ne-am obișnuit din partea celor de la Razer, cu dominantă neagră, completată de luminile RGB, care sunt poziționate sub fiecare tastă, existând însă și un underglow special. Toată iluminarea se controlează din Razer Synapse, odată ce conectezi tastatura la un PC sau laptop. Avem conectare prin USB-C, nimic ieșit din comun, cu un cablu USB-A la USB-C, o pernă pentru încheieturi moale și pe care mereu mă bucur să o găsesc în pachetul unei tastaturi, mai ales când vorbim de una mai premium, dar și o unealtă cu care vei putea schimba switch-urile mecanice ale tastaturii.
Pentru că da, acesta este principalul atu al tastaturii – faptul că îți permite să schimbi cu ușurință switch-urile între ele, în funcție de preferințele tale. Eu am primit-o cu toate cele trei tipuri de switch-uri mecanice, nu sunt sigur dacă acesta este și pachetul de retail, dar tind să cred că da. Așadar, la interior se află switch-urile portocalii, deja instalate, care sunt mai silențioase, oferind însă aceeași senzație minunată pe care o ai atunci când scrii la o tastatură mecanică. Switch-urile galbene nu fac nici ele un zgomot mare, și au o distanță mai scurtă de activare, fiind potrivite pentru FPS-uri și jocuri în care acțiunea e foarte rapidă, iar favoritele mele, deși sunt foarte zgomotoase, sunt cele verzi, pentru că au cel mai plăcut sunet posibil pentru cel care tastează, parcă țipând la tine constant „scrii la o tastatură mecanică, nu uita asta!”.
Eu unul nu sunt cel mai mare fan al dezasamblării unui gadget, nu îmi place în general să îmi bag nasul într-un produs deja finit, însă aici nu e cazul. Razer te încurajează să experimentezi cu această tastatură, să descoperi tot ce se află înăuntrul ei și să faci chiar tu modificările de switch-uri, lucru care cu siguranță le va plăcea entuziaștilor de tastaturi.
În teste, Razer BlackWidow V4 75% a fost excelentă. Tastele au acea protecție Doubleshot ABS de la Razer, care le asigură durabilitatea și rezistența – eu însumi pot certifica asupra durabilității lor, folosesc acasă o Ornata V2 al cărei singur defect este faptul că pernuța de mâini a fost zgâriată de pisici – defect de fabricație, dar al pisicilor mele.
Experiența de scris e și ea excelentă, tastaturile BlackWidow de la Razer tot timpul au fost o plăcere de utilizat atunci când aveam nevoie să scriu rapid un review sau un articol. Cursa e foarte bună, spațiul dintre taste este suficient cât să nu apeși pe 2 deodată nici dacă ai degete mari, iar sunetul pe care îl fac este unul superb pentru cel care tastează – nu și pentru restul oamenilor din birou, dar hei, riscurile meseriei când dai de cineva cu tastatură mecanică.
În testele de scris, am performat cam în aceeași linie cu celelalte tastaturi din seria BlackWidow pe care le-am testat în redacție, cu o medie de 83-84 de cuvinte pe minut. Nu am cum să nu fiu mulțumit, mai ales că și în jocuri s-a comportat admirabil. Există și niște media keys și un roller, pentru un control mai rapid al muzicii și sunetului în timpul jocurilor, le-am folosit destul de rar, dar sunt nice to have.