REVIEW Razer Blackwidow V4 Pro, tastatură de gaming  sau centru de control

Scris de | 16 iunie, 2023
REVIEW Razer Blackwidow V4 Pro, tastatură de gaming  sau centru de control

Chiar mă gândeam așa în ultima vreme că nu am mai testat de ceva timp o tastatura, mai ales una de la Razer, unul dintre cei mai mari producători de periferice de gaming din lume. Iată că soarta mi-a zâmbit și de această dată și am avut ocazia să mă joc, oare ce altceva, dacă nu Diablo 4, jocul despre care toată lumea vorbește în această perioadă și care este un adevărat hit de făcut bani pentru cei de la Blizzard. Și, ca să închei această scurtă paranteză cum trebuie, poți citi un review despre el aici.

Bun, ca să revenim la perifericele noastre cele de toate zilele. Am avut în setup-ul meu de gaming de la birou în ultimele zile un Razer Blackwidow V4 Pro, una dintre cele mai noi tastaturi high-end de gaming lansate de Razer, și totodată una care are cam tot ce îți poți dori de la așa ceva. De la taste speciale pentru binduit macro-uri, la controale multimedia sau Command Dial, acea mică rotiță din stânga sus, care poate fi configurată după bunul plac din aplicația Razer Chroma, cea pe care va trebui s-o instalezi în PC pentru sincronizat RGB și multe alte setări.

Build & Taste

Ce mi-a plăcut cel mai mult încă din start, și ce îmi place de obicei atunci când mă ocup de produse Razer este faptul că ai parte de un feeling „foarte” premium atunci când le scoți din cutie. Adică sunt ambalate foarte conservator, în genul produselor Apple. Simple, yet elegant, iar materialele folosite îți induc din start ideea că urmează să ai parte de o experiență peste marea majoritate pe care le poți avea pe această piață.

Deși nu pot să spun că sunt fan al tastaturilor care vin la pachet cu numpad, pentru gaming, și îmi pare că acestea ocupă destul de mult spațiu într-un setup, mai ales dacă vorbim despre limitări din acest punct de vedere, Blackwidow V4 Pro intră în acea categorie care nu prea deranjează. În sensul că ea va funcționa ca un adevărat centru de comandă pentru tot ce faci, indiferent că e de joacă sau e de ascultat muzică sau vizionat filme. Iar cursa tastelor este exact pe placul meu, nici prea lungă dar nici prea scurtă.

Desigur, vorbim aici despre o tastatură mecanică, iar fiecare tastă este iluminată individual. Poți chiar să-ți creezi o sumedenie de jocuri de lumini cu ajutorul aplicației Chroma, despre care am explicat câte ceva și mai devreme. Dar dacă ești împătimit deja al tastaturilor sau perifericelor de gaming de la Razer, vei ști deja la ce mă refer. În ceea ce privește testele de scris, am scos  medie ceva mai mare decât pe majoritatea tastaturilor pe care le-am testat, ceea ce înseamnă că e destul de facil pentru orice utilizator să se obișnuiască repede cu acest device.

Și dacă tot suntem la capitolul taste, că deh, e cam cel mai important la o tastatură, trebuie să menționez și că sensibilitatea lor este ceva mai mare decât în mod normal. De multe ori m-am trezit că activez anapoda niște comenzi sau spell-uri în Diablo pe care nu le doream active neapărat în acel moment, însă am reușit să trec peste acest lucru și mi-am calibrat degetele destul de rapid pe noul scenariu de utilizare. Desigur, și această funcție poate fi reglată, deci nu trebuie să-ți faci griji.

Și dacă tot vorbesc din perspectiva unui împătimit de RPG-uri, cu peste un deceniu de WoW în spate și actualmente jucător de Diablo, pot să spun că acele taste de macro sunt foarte folositoare și pot fi programate după bunul tău plac, precum și command dial, care poate servi la mai multe tipuri de utilizare. Versatilitatea e un soi de cuvânt cheie aici, adică trebuie să iei în calcul faptul că tastatura e highly customisable.

Conectivitate & Alte Funcții

Un alt lucru care mi-a plăcut destul de mult la această tastatură este faptul că vine dotat deja cu porturi USB. Și anume două USB-C și un USB-A. Unul din primele porturi menționate este pentru conexiunea cu PC-ul, pe când celălalt este pentru încărcarea sau conectarea mai facilă a unui mouse sau a unui headset. În plus, USB-A-ul este pentru o mai ușoară folosire a unui stick USB și poate fi cu atât mai folositor pentru utilizatorii care nu dispun de astfel de sloturi pe partea din față a carcasei lor. 

În plus, nu pot să închei acest review fără să menționez și tastele de control multimedia, care mie mi se par cele mai bune și ușor de utilizat chiar cele de pe produsele Razer. Adică avem cilindrul numit „roller” care controlează cu o precizie destul de mare volumul, precum și 4 taste dedicate pentru play/pause, alegerea melodiei sau clasicul mute. În plus, amplasarea acestora este una foarte bine gândită, chiar deasupra numpad-ului, pentru un acces mai ușor.

Concluzia connect

Razer Blackwidow V4 Pro este o tastatură versatilă, care s-ar potrivi oricărui gamer, chiar dacă este mai pasionat de shootere, de RPG-uri sau de MOBA-uri. Tastele customizabile, porturile suplimentare, diferitele gimmic-uri programabile dar și calitatea net superioară a build-ului fac din acest periferic unul care nu ar trebui să lipsească din angrenajul gamerilor competitivi, chia profesioniști. Asta pentru că și prețul acestuia este unul pe măsura calității, iar în România, Blackwidow V4 Pro poate fi cumpărată pentru aproximativ 1000-1100 de lei.

Etichete: , , , ,