NVIDIA vrea să lanseze o GeForce RTX 3050 cu 6GB VRAM

Scris de | 5 octombrie, 2023
NVIDIA vrea să lanseze o GeForce RTX 3050 cu 6GB VRAM

Plăcile video de buget lansate în ultimii doi-trei ani au fost mai mult niște glume la adresa gamerilor și cred că am stabilit de ceva vreme că nici măcar 8GB VRAM nu mai sunt de ajuns pentru cele mai noi jocuri. Cu toate astea, producătorii continuă să lanseze plăci video subdotate, iar NVIDIA pare că va lansa o GeForce RTX 3050 de 6GB, cu un consum redus și semnificativ mai slabă decât versiunea originală. Și este important să nu uităm că placa asta a fost un fail la momentul lansării și principala plângere a gamerilor a fost performanța oferită.

NVIDIA GeForce RTX 3050 6GB va avea la bază chip-ul grafic GA107-325-Kx cu frecvența de 1470MHz, adică va fi cu 17% mai înceată decât versiunea anterioară. Un alt downgrade simțitor îl vedem pe partea de memorie, acolo unde bus-ul a scăzut de la 128 de biți la 96… yikes! Dar partea bună este că versiunea nouă a plăcii are un TGP de numai 70W, ceea ce înseamnă că nu va necesita un cablu de alimentare separat, slotul PCI-Express fiind de ajuns. Se vorbește despre un preț de 150$, și cică placa ar intra în producție undeva la începutul anului viitor.

Văd lansarea asta ca pe o strategie prin care NVIDIA vrea să golească stocurile vechi de plăci, urmând să ocupe golul rămas cu modele noi. Și poate că această RTX 3050 de 6GB trebuie să existe dacă vrem să primim o GeForce RTX 4050 – o adevărată placă video de buget cu suport pentru DLSS 3.5 și toate bunătățile pe care le-a adus noua arhitectură a taberei verzi. Pare că piața se pregătește pentru un soi de renaștere al categoriei de produse de buget, cu AMD care se va concentra doar pe modele accesibile generația următoare și cu Intel care încearcă să-și facă loc între ceilalți doi giganți cu modele precum Arc A580. Un lucru este sigur, viitorul sună bine pentru cei cu bugete limitate și pare că era PC-ului de gaming de 1000€ revine încetul cu încetul.

Etichete: , ,

Sursa: WCCFTech