AMD va lansa o serie nouă de APU-uri pentru socket-ul AM5

Scris de | 6 octombrie, 2023
AMD va lansa o serie nouă de APU-uri pentru socket-ul AM5

Procesoarele cu placă video integrată de la AMD se bucură de succes de ani buni, iar în acest punct este deja tradiție ca fiecare socket să aibă cel puțin câteva opțiuni din care să alegi. Evident, nu m-a surprins deloc vestea că producătorul american va lansa o serie de APU-uri pe socket-ul AM5. Numai că de data asta, APU-urile ce urmează să fie lansate sunt puțin diferite comparativ cu procesoarele deja existente pe piață. Vestea lansării vine dintr-o sursă cât se poate de sigură, adică cea mai nouă versiune a codului AGESA 1.0.8.0 care oferă suport pentru o familie de procesoare încă nelansate.

Noile chip-uri au la bază arhitectura AMD Phoenix, adică aceeași care stă la baza procesoarelor Ryzen 7040H, Ryzen 7040U și Ryzen Z1. Asta înseamnă că ne putem aștepta la niște APU-uri cu consum redus, cu nuclee bazate pe arhitectura Zen 4 și o soluție grafică ce are la bază deja faimoasa arhitectură RDNA 3. Iar dacă un chip cu performanța celui din ROG Ally ar lovi piața la un preț corect, sunt sigur că mulți gameri fără mari pretenții îl vor lua în considerare pentru un viitor build.

Îmi și imaginez: o carcasă mITX de mici dimensiuni, un cooler low profile, un set de memorii rapide și un SSD PCIe 4.0 și ți-ai construit un mini PC de gaming care poate rula toate jocurile eSports în condiții decente, și pe care poți juca destul de multe lansări mari la 60FPS cu ajutorul tehnologiei AMD FSR. Pe laptopuri, chip-ul Radeon 780M s-a dovedit extrem de util, iar dacă ar veni pe desktop într-un pachet care consumă ceva mai mult curent, ar putea oferi cifre și mai bune decât am văzut până acum. Bine, ce-am bâzâit aici este pură speculație, dar pare o direcție logică pentru AMD.

connect sambata la prima tv ora 11

Etichete: ,